Grafrover sloeg veel vaker toe: wie mist een beeldje van een graf?

DEN HAAG - De politie heeft nog 36 beelden en ornamenten liggen die vorig jaar zijn gestolen van begraafplaatsen. Het gaat onder meer om bronzen vogelbeeldjes, een Mariabeeld en een chanoekia, een acht-armige kandelaar. De eigenaren van de gestolen objecten hebben zich nog niet gemeld.

De grafversieringen werden vorig jaar gestolen door een 69-jarige man uit Den Haag. Tussen april en november nam hij beelden weg en vernielde graven op de begraafplaatsen Oud Eik en Duinen, Westduin en Kerkhoflaan in Den Haag en Molenlande in Monster. De Hagenaar werd daarvoor dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur, twee maanden voorwaardelijke celstraf en een gedwongen behandeling.

Een deel van de gestolen beelden | Foto: Politie

De man verklaarde tijdens de zitting dat hij door een moeilijke periode ging nadat kort achter elkaar zijn vriend en een goede vriendin waren overleden. Daarom zocht hij op begraafplaatsen naar geborgenheid, rust en vrijheid. Maar hij nam ook beelden mee die deze zaken symboliseerden, vooral beelden van vogels. Daarbij vernielde hij ook graven.

Niet opgehaald

Lang niet alle getroffen families deden aangifte van de diefstal en vernieling. Na een uitzending van Team West in november meldden zich uiteindelijk meerdere slachtoffers. De verdachte werd gisteren voor vijftien zaken veroordeeld. Maar justitie zit dus nog met een heleboel ornamenten die niet zijn opgehaald.

Bij de objecten zit onder meer een model van een pagode | Foto: Politie

Er zijn niet alleen vogelbeeldjes bij, maar ook waxinelichthouders, een Boeddhabeeld en een bronzen model van een boeddhistische pagode. De verdachte zei gisteren dat hij die laatste twee objecten niet heeft gestolen, maar gekocht, maar het is niet zeker of dat zo is. Mensen die een beeld of object herkennen kunnen zich melden bij de politie via nummer 0900-8844.

Van één graf werden acht vogeltjes gestolen | Foto: Politie

LEES OOK: Begraafplaats voormalige inrichting geteisterd door vandalen

Meer over dit onderwerp:
DIEFSTAL BEGRAAFPLAATS DEN HAAG MONSTER
Deel dit artikel: