Nieuwe weg bij Archeon door Alphense woonwijk mag voorlopig niet

Scene in het Archeon
Scene in het Archeon © Archeon
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn kan voorlopig niet verder met de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg in de Alphense wijk Burggooi, vlakbij museumpark Archeon. Dit blijkt woensdag uit een tussenuitspraak van de Raad van State, waar enkele bewoners van de Renaissancelaan zich verzetten tegen de weg.
In de tussenuitspraak staat dat de gemeente binnen zestien weken twee gebreken in het bestemmingsplan moet repareren. Alphen moet aantonen hoeveel verkeer er als gevolg van de nieuwe weg door de Renaissancelaan gaat rijden. De gemeente heeft het over 670 auto's per dag, maar de omwonenden hebben geen inzage gekregen in de verkeersberekening. Verder moet de gemeente onderzoeken wat het geluidseffect is van meer verkeer op de woningen in de Renaissancelaan.
De geplande weg loopt van de Renaissancelaan via het nieuwe parkeerterrein van Archeon naar de Goudse Schouw. Volgens enkele bewoners wordt hun woonstraat onderdeel van een sluiproute naar de N11. Een van hen stapte in januari naar de Raad van State, tegen het bestemmingsplan waarin de gemeenteraad de ontsluitingsweg heeft vastgelegd. Naast sluipverkeer zijn de protesterende bewoners ook bang voor een toename van het wildparkeren door bezoekers van Archeon die geen zin hebben om een kaartje te kopen voor het parkeerterrein.

Gemeente scherp op wildparkeren

De vrees voor toename van wildparkeerders vindt de Raad van State niet gegrond, zodat dit bezwaar definitief is afgekaart. De gemeente heeft toegezegd wildparkeren in de gaten te houden en eventueel maatregelen zoals een blauwe zone te treffen als het uit de hand loopt. De Raad van State doet een einduitspraak als de gemeente het bestemmingsplan heeft gerepareerd.