Winteropvang daklozen in Den Haag langer open vanwege aanhoudende kou

Een daklozenopvang in Den Haag.
Een daklozenopvang in Den Haag. © Omroep West
DEN HAAG - Omdat het koude weer voorlopig aanhoudt hebben de vier grote gemeenten besloten de winterkoudeopvang langer open te houden, tot en met het weekend. Dat meldt de gemeente Den Haag aan Omroep West. Vrijdag bespreken de betrokken gemeenten of de winterkouderegeling in verband met de weeromstandigheden ook na het weekend van kracht blijft.
De winteropvang voor dak -en thuislozen in Den Haag was al extra geopend sinds maandagavond 5 april. De regeling zou lopen tot en met donderdag 8 april. 'Voor zover ik weet is het uniek dat we zo laat in het jaar nog open gaan', zei een woordvoerder van de gemeente Den Haag eerder over het besluit. Normaal gesproken sluit de winterse opvang op 1 april.
Alle dak- en thuislozen, ook de niet-rechthebbenden, kunnen tussen 18.00 uur en 9.00 uur terecht bij de opvanglocatie aan de Randveen 64 in Escamp. De opvang biedt een avondmaaltijd, douche, slaapplaats en een ontbijt de volgende ochtend. Tijdens de winterkouderegeling zijn er zorg, begeleiding en beveiliging aanwezig.

Dak- en thuislozen beschermen tegen gezondheidsschade

De nachtopvang die tijdens de winterkouderegeling wordt aangeboden, is bedoeld om dak- en thuislozen te beschermen voor mogelijke gezondheidsschade door het weer. Als het 's nachts door vrieskou of extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen, bepalen de GGD's en gemeenten van de vier grote steden (Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) samen wanneer de winterkouderegeling in deze steden ingaat.
Ook geven zij aan wanneer de winterkouderegeling weer stopt. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.