Werkstraffen geëist voor illegaal gokken in Haags koffiehuis

© ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag werkstraffen tot 100 uur geëist tegen een Haagse vader en zijn twee zonen. Het drietal bood, in hun koffiehuis aan het Kaapseplein in Den Haag, illegale weddenschappen op voetbalwedstrijden aan.
De 61-jarige Rahif A. en zijn zoons Yulush (31) en Emra (33) gaven vanaf juni 2017 hun klanten de kans om via laptops te gokken. De spelers betaalden hun inleg contant aan het drietal waarna ze konden wedden. Volgens de verdachten werden ze onder druk gezet door een gokorganisatie om de computers te installeren. 'Zij zeiden dat we klanten kwijt zouden raken als we niet mee zouden doen', zei de jongste zoon.
Agenten kwamen het koffiehuis op het spoor tijdens een onderzoek naar de gokorganisatie die de computers en licenties voor de websites verstrekte. Volgens de officier van justitie zaten hier zeven Turkse mannen achter. Ook eigenaren van andere koffiehuizen en internetcafés in Den Haag werkten met hen samen. Ze moesten allemaal een deel van de behaalde winst aan de organisatie afstaan.

Verdachten wisten van niets

Het drietal beweerde op de zitting dat ze niet wisten dat ze illegaal bezig waren. Daar kwamen ze pas achter bij de politie-inval in september 2017. Ze hadden al twee gokautomaten staan en dachten dat het onder dezelfde vergunning viel, zeiden ze.
Uit tapgesprekken blijkt dat de verdachten ook na de inval doorgingen met de illegale gokpraktijken. Dat nam de aanklager hen zeer kwalijk. 'Deze manier van aanbieden werkt gokverslavend. Daarnaast is het ook een middel om belasting te ontduiken of om geld wit te wassen', zei hij. 'De opbrengst van de gokzuilen waren een bijzonder prettig extraatje voor de uitbater.'

'Schuldig zonder straf'

De officier van justitie eiste een werkstraf van 100 uur tegen de vader en de jongste zoon. Tegen de oudste zoon werd een taakstraf van 60 uur geëist. Volgens de aanklager was hij minder bij het koffiehuis betrokken. De advocate van de verdachten wil dat zij schuldig worden verklaard zonder straf. De uitspraak is op 21 april.