Miljoenenpandjes in Zoetermeer en Den Haag: 'Binnen twee weken worden ze verkocht'

Dure panden
Dure panden
REGIO - 'We hadden een pand voor 900.000 euro te koop staan. Binnen een paar dagen hadden we 46 bezichtigingen en het is ver boven de vraagprijs verkocht', vertelt de Zoetermeerse makelaar Michiel van der Harst. Het aantal miljoenenwoningen in Zoetermeer is afgelopen jaar met 79 procent gestegen. Ook in het Haagse Statenkwartier tik je snel een miljoen euro weg voor een woning. De wijk staat in de top drie van gebieden met meeste miljoenenwoningen in Nederland.
Het Statenkwartier in Den Haag staat in de top drie van buurten met de meeste miljoenenwoningen van Nederland. Ook in Zoetermeer en Leiden is de groei opvallend: respectievelijk 79 en 63 procent. Voor een miljoen krijg je gemiddeld 180 vierkante meter.

Woninggekte niet zien aankomen

In het Haagse Statenkwartier op de Eisenhowerlaan is een voormalig kantoorpand verbouwd tot vier woningen. De hoekwoning heeft een oppervlakte van 200 vierkante meter en veel authentieke details, aldus makelaar Irma Postma. 'Zeker in deze buurt is het ook een prettige bijkomstigheid dat er twee eigen parkeerplaatsen bij zitten', benadrukt Postma. 'Voor 1.375.000 euro krijg je vijf slaapkamers, een woon- en eetkeuken, twee badkamers, en rondom is er tuin. Dat is 6800 euro per vierkante meter', licht Postma toe.
'Het Statenkwartier is een gewilde plek', weet de makelaar. 'De wijk staat bekend als buurt met mooie luxe panden in art nouveaux bouwstijl, het ligt mooi bij het strand, de haven en de populaire winkelstraat: de Fred.'

'Niemand had dit vorig jaar gedacht

Postma heeft deze woninggekte niet zien aankomen. 'Niemand had dit begin vorig jaar gedacht: de krapte op de markt, de prijzen stijgen, het begint onderaan maar gaat door naar duurdere segment. De mensen die afkomen op dit type woningen, laten vaak een woning achter, dat zijn de doorstromers. Die hebben een goede prijs voor hun eigen woning gekregen en hebben dus veel te besteden. De rente is natuurlijk extreem laag, de vraag neemt toe en dan zie je dat in het hogere segment de prijzen ook gaan stijgen. Van de vier woningen in het voormalig kantoorpand zijn er twee met de vraagprijs van 1,2 miljoen euro al verkocht.'
Zowel Postma als Van der Harst verwacht dat beide woningen binnen twee weken worden verkocht.