Bewoners woedend op traag handelen gemeente Katwijk bij vervuilde grond N206

Toegepaste Beaumix bij project N206 ir. G. Tjalmaweg
Toegepaste Beaumix bij project N206 ir. G. Tjalmaweg © Provincie Zuid-Holland
KATWIJK - Bewoners en politici in Katwijk zijn boos op de gemeente omdat het onderzoek naar vervuilde grond langs de N206 veel te langzaam gaat. Vorig jaar september waren er al signalen dat de aannemer zeer vervuilde grond had gebruikt, waarin Beaumix vermengd was met batterijen. Nu maanden later heeft de gemeente de opdracht gegeven aan de omgevingsdienst West-Holland voor een officieel onderzoek, maar mogelijk veel te laat.
'Waarom zijn ze nu pas gestart met onderzoeken? We hebben het hier wel over de volksgezondheid', zegt Gijsbert Schrijvers, fractievoorzitter van Hart voor Katwijk. Hij is boos op de gemeente die de omgevingsdienst zo traag het onderzoek heeft laten opstarten.
Bewoners boos over laat optreden gemeente Katwijk bij vervuilde weg
De gemeente Katwijk laat in een reactie weten dat er inmiddels dertien monsters zijn genomen van de grond en dat die worden onderzocht. Ook zegt de gemeente dat de voorbereidingstijd van dit onderzoek erg zorgvuldig moest, dus vandaar dat het zo lang op zich heeft laten wachten. Eerder gaf de gemeente al aan dat er materialen in de grond zitten die mogelijk milieurisico’s met zich meebrengen, zoals plastic, metalen voorwerpen en batterijen.
Beaumix begint als restafval, waar metalen, plastic en ander recyclebaar materiaal uit zijn verwijderd. Het overige afval wordt verbrand en de as die op de bodem van de verbrandingsketel achterblijft, wordt schoongewassen en gezeefd. Uiteindelijk blijft er bodemas over waarmee gebouwd kan worden. Er zijn diverse controlestappen in het afvalverbrandingsproces ingebouwd en de wasinstallaties waar Beaumix in wordt gewassen, krijgen drie keer per jaar een controlebeurt. Maar het reinigings- en scheidingsproces is niet honderd procent volledig, waardoor een kleine hoeveelheid plastic en metaal (zoals batterijen) kunnen achterblijven.
Toxicoloog Martin van den Berg verbonden aan de Universiteit van Utrecht reageert geschrokken. 'Als dit spul goed wordt gebruikt en afgedekt mag het volgens de wet, maar batterijen? Die horen hier absoluut niet in Beaumix thuis. Ik denk dat er chemisch afval is vermengd met niet chemisch afval.' De vraag is dus nu waar het Beaumix vervuild is geraakt. Is dat door de aannemer gedaan? Of al bij de afvalverbrandingsovens?
Toxicoloog over Beaumix: 'Zorgen van Valkenburgers over N206 terecht'
De gemeente Katwijk praat donderdagavond over de kwestie. Sommige partijen zullen een motie van treurnis indienen tegen de verantwoordelijke wethouder.