Douze points! Haags Songfestival gaat alsnog door als online stream

Sjaak Bral voor Haags Songfestival 2021
Sjaak Bral voor Haags Songfestival 2021 © Henriette Guest
DEN HAAG - Douze points! Het vorig jaar vanwege corona gecancelde Haags Songfestival gaat dit jaar alsnog door als stream op omroepwest.nl. Maar liefst 21 kandidaten gaan de strijd aan met elkaar.
Sjaak Bral presenteert op de vrijdagavonden 23 april, 30 april en 7 mei vanaf 20.00 uur de drie voorrondes van het Haags Songfestival. De finale is op vrijdagavond 14 mei om 20.00 uur. Alle voorrondes en de finale zijn te zien op omroepwest.nl.
Tijdens elk van de drie voorrondes worden zeven deelnemers beoordeeld door steeds een andere jury. Aan het eind van elke voorronde worden door de jury twee finalisten bekend gemaakt. Uiteindelijk gaat de strijd dus tussen zes finalisten.

Televoting

Ook voor de finale schuift weer een nieuwe jury aan, en dan mag óók het publiek - thuis via televoting - een stem uitbrengen. Het winnende lied van het Haags Songfestival wordt uitgebracht op cd-single. Daarnaast krijgt de winnaar een grote beker mee naar huis en kan hij of zij uiteraard rekenen op eeuwige roem.
Voor het Haags Songfestival 2021 kwamen ruim zestig aanmeldingen binnen bij de organiserende R.G. Ruijs Stichting.

Geschiedenis

In 2020 was het precies vijftig jaar geleden dat voor het eerst een ‘Haags Songfestival’ werd gehouden. De winnaars van dat 'super Haags liedjesfestijn in uitverkocht Congresgebouw' (aldus de Haagsche Courant) waren componist W. Verhoeven en tekstdichter F.E.M. Verberckmoes met hun lied ‘Den Haag, daar woon ik graag’.
In 2003 werd voor de tweede keer een lokaal songfestival gehouden in Den Haag. De liedjeswedstrijd, waarvan de finale plaatvond in het World Forum, werd toen gewonnen door Rinus Koevoets met het nummer ‘'t Mooiste dialect’.

Uitzendingen op omroepwest.nl

  • Eerste voorronde: vrijdag 23 april om 20.00 uur
  • Tweede voorronde: vrijdag 30 april om 20.00 uur
  • Derde voorronde: vrijdag 7 mei om 20.00 uur
  • Finale: vrijdag 14 mei om 20.00 uur
Het Haags Songfestival 2021 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Cultuurschakel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Den Haag FM en Omroep West.