Coronavirus: RIVM meldt 5503 nieuwe besmettingen, voorlopig geen Janssen-vaccin

REGIO - We zitten nog steeds in een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

KNVB praat met overheid over eerder toestaan lokale wedstrijden

De KNVB gaat in gesprek met de overheid om te kijken of lokale voetbalwedstrijden eerder mogen worden gespeeld dan nu volgens de coronamaatregelen mogelijk is. Zoals het er in het zogenoemde openingsplan van de regering naar uitziet, mogen competities vanaf 7 juli worden hervat. Dat is in een periode dat er doorgaans niet meer wordt gevoetbald.

De KNVB zet in op de zogenoemde Regio Cup, waarin elftallen tegen clubs uit de buurt spelen. Onder meer reisbewegingen worden hiermee beperkt. De indeling is zelfs al gemaakt. Volgens het plan van het kabinet mogen spelers van 27 jaar en ouder pas vanaf 11 mei weer in teams trainen. Voor de jongere personen in kwestie is dat al langer toegestaan, met name dan voor de jeugd.

Hugo de Jonge: voorlopig geen Janssen-vaccin

Het nieuwe Janssen-vaccin wordt voorlopig nog niet toegediend in Nederland. Zorgminister Hugo de Jonge wil eerst meer weten over mogelijke ernstige bijwerkingen. Hij maakte dat woensdag bekend na een advies van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson om het coronavaccin nog niet te gebruiken. De minister wacht nu eerst het onderzoek van de Europese toezichthouder EMA af. De toezichthouder verwacht in de loop van volgende week met een oordeel te komen.

RIVM: 5503 coronabesmettingen, Den Haag meeste nieuwe gevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen is flink afgenomen. Het afgelopen etmaal kwamen 5503 meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Dat is behoorlijk minder dan in de dagen ervoor, maar het is ook heel weinig voor een woensdag.

Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. In de hofstad testten 197 inwoners positief. In Rotterdam kwamen 184 besmettingen aan het licht en in Amsterdam werden 170 coronagevallen vastgesteld. Daarna volgen Dordrecht (120), Eindhoven (104) en Utrecht (97).

De afgelopen week zijn 50.260 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op 7180 nieuwe gevallen per dag. Het is de eerste keer in ongeveer een week dat het gemiddelde daalt.

Opnieuw minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is het afgelopen etmaal verder afgenomen. In totaal zijn nu 2499 patiënten opgenomen, 55 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze mensen liggen er 784 op de intensive care, tien patiënten minder dan de dag ervoor. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 45 tot 1715.

Dinsdag nam het aantal opgenomen coronapatiënten ook al af, met 28. De twee dagen daarvoor steeg dit aantal met 91.

Olympische medaillewinnaars wacht warm onthaal op strand Scheveningen

Atleten die een medaille winnen tijdens de Olympische Spelen in Tokio in juli wacht een warm onthaal tijdens het Olympic Festival op het strand van Scheveningen. Vanwege de coronacrisis mogen de sporters namelijk na hun prestatie niet langer dan twee dagen in het Olympisch dorp blijven. 'Nu kunnen succesvolle sporters alleen of in kleine groepjes een geweldig welkom krijgen in Den Haag. Zo maken we van de nood een deugd', zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF.'

Lees hier het hele artikel

Foto: Olympic Experience

Pfizer vervroegt levering van 50 miljoen vaccins aan EU

Het Amerikaans-Duitse farmaceutische bedrijf Pfizer/BioNTech gaat 50 miljoen vaccindoses vervroegd leveren. Dat meldt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, die namens de Europese lidstaten contracten heeft gesloten over de leveringen van vaccins. De doses waren bedoeld voor het vierde kwartaal maar door de problemen met vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson wordt de nood op deze manier enigszins verzacht.

Von der Leyen wil tevens dat de EU zich bij de aankoop van coronavaccins voortaan vooral richt op vaccins gebaseerd op zogenoemde mRNA-technologieën, zoals die van farmaceuten Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze zegt dat de EU mogelijk nieuwe vaccins nodig heeft voor extra bescherming tegen het coronavirus nadat mensen al zijn ingeënt of om nieuwe varianten van het virus te kunnen bestrijden. Dat betekent niet dat er in de toekomst geen contracten meer worden getekend met producenten die geen mRNA-technologie gebruiken, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson voor het Janssen-vaccin. Mogelijke zeldzame bijwerkingen met bloedproppen na inenting met vaccins van deze twee fabrikanten worden momenteel onderzocht.

GGD gaat meer ademtesten inzetten

De GGD's gaan de komende maanden op steeds grotere schaal ademtesten gebruiken in de coronateststraten. Dat meldt de NOS. Volgens de koepelorganisatie GGD GHOR moet de ademtest in het tweede kwartaal op 65 locaties worden gebruikt. Het is de bedoeling dat er in juni ruim 500 ademtestapparaten beschikbaar zijn.

Bij deze tests moeten mensen een aantal keer uitademen in een apparaat, dat erna meteen resultaat geeft. De apparaten kunnen volgens proeven goed vaststellen of iemand het virus bij zich draagt. Als de ademtest een besmetting niet uitsluit, is een andere test nodig.

Volgens GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet zal het aantal PCR-testen afnemen omdat 'snellere testen een steeds belangrijker aandeel hebben in het tweede kwartaal'. Eind juni moet 50 procent van de coronatesten een snelle test zijn. Van dit soort testen moeten de ademtesten dan het meest worden gebruikt.

Bioscopen vinden testen onnodig en drempelverhogend

Een negatief testbewijs laten zien voordat je naar de bioscoop gaat is onnodig, aldus Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. Als dat dan toch een vereiste is, dan moeten de coronatesten volgens hem wel gratis zijn.

Het verplicht stellen van een sneltest zou de drempel voor bioscoopbezoekjes verhogen, omdat een 'filmpje pakken' vaak pas op het laatste moment wordt besloten. De vereniging pleit daarom voor een geactualiseerd protocol. Volgens berekeningen zouden bioscopen in totaal zo'n 275.000 testen per week nodig hebben. Daar lijkt volgens Nolthenius nu niet genoeg capaciteit voor te zijn.

'Gebruik Janssen-vaccin voorlopig niet'

Johnson & Johnson raadt aan het Janssen-vaccin voorlopig niet te gebruiken en in opslag te bewaren. De vaccinfabrikant sprak vandaag met de Europese Commissie en de nationale overheden van Europese landen om te bepalen wat er met de al geleverde vaccins moet gebeuren. Dat meldt de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het EMA doet onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van het vaccin en komt volgende week met een oordeel.

Janssen leverde deze week de eerste van zijn coronavaccins aan diverse Europese landen. Een dag later besloten de Verenigde Staten tijdelijk te stoppen met vaccineren vanwege het risico van trombose dat bij het gebruik van het vaccin kan ontstaan. Het ging om zes gevallen op een totaal van bijna 7 miljoen toegediende vaccins.

Daarop besloot de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson, waar Janssen onderdeel van is, uit voorzorg de leveringen aan Europa ook op te schorten en de inentingen bij nog lopende klinische onderzoeken te staken totdat het bedrijf betere informatie bij zijn vaccin kan leveren.

'Horeca murw geslagen door uitstellen versoepelingen'

Het besluit om de buitenterrassen voorlopig nog niet toe te staan is een teleurstelling voor horecaondernemers, dat zegt Anil Soekhoe van de Haagse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in het radioprogramma Haags Bakkie van mediapartner Den Haag FM. ‘Er wordt ons iedere keer een worst voor gehouden en die wordt steeds vooruitgeschoven. Dat is pijnlijk, omdat we alweer zes maanden helemaal op slot zitten. We begrijpen het best: volksgezondheid komt op nummer 1. Maar we horen ook geluiden van medici die zeggen: gooi de terrassen open, want dat is veiliger dan hutjemutje op elkaar te zitten. We verlangen allemaal naar een stukje vrijheid.’

Onder meer de Haagse burgemeester Jan van Zanen pleitte voor heropening van terrassen. ‘Maar het zijn landelijke maatregelen en ook de gemeente en burgemeester is aan die regels gebonden.’

Denemarken stopt helemaal met AstraZeneca en schort Janssen-vaccin op

Denemarken stopt als eerste EU-land na een wekenlange prikpauze nu helemaal met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Ook schorten de Denen het gebruik van het coronavaccin van het Leidse Janssen voorlopig op. Er zijn zorgen ontstaan over mogelijke bijwerkingen door die vaccins. Het middel wordt niet meer gebruikt bij de vaccinatiecampagne, meldt de Deense gezondheidsautoriteit. Die sluit overigens niet uit dat deze beslissing in de toekomst kan worden teruggedraaid.

Denemarken besloot vorige maand al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke prikpauze. De autoriteiten zouden nu hebben besloten helemaal niet meer verder te willen met het middel, dat in verband is gebracht met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Inmiddels is ook discussie ontstaan over het Janssen-vaccin. Amerika kondigde dinsdag een prikpauze aan. Meerdere mensen hadden last gekregen van dezelfde klachten met bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes die waren gelinkt aan het middel van AstraZeneca, dat op vergelijkbare wijze is geproduceerd.

Verbazing bij epidemioloog: 'Men wil maar niet zien dat het zo druk is in de ziekenhuizen'

Het kabinet werkt in vijf fases toe naar volledige openstelling van de samenleving en introduceerde hiervoor tijdens de persconferentie dinsdagavond een stappenplan. Het vizier voor versoepelingen staat afgesteld op eind april. Volgens Frits Rosendaal, epidemioloog van het LUMC, is het een wijs besluit niet al vanaf volgende week de druk van de ketel te halen gezien de huidige coronacijfers. Hij verbaast zich met name over het gemak waarmee partijen als werkgeversorganisaties heenstappen over de nijpende situatie in de ziekenhuizen.

Lees hier het interview dat hij vanmorgen gaf in het radioprogramma West wordt Wakker.

Frits Rosendaal | Foto: Omroep West

'Geen ruimte om markten helemaal te heropenen'

Elke versoepeling leidt tot meer coronabesmettingen en dat laat de huidige situatie niet toe. Daarom kunnen marktkramen die andere artikelen dan levensmiddelen verkopen niet worden toegelaten op markten. Dat zei de advocaat namens de Staat tijdens het kort geding dat de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) had aangespannen om heropening af te dwingen.

Markten zijn op dit moment alleen open voor kramen die voedingswaren verkopen of essentieel geachte drogisterijwaren. Andere marktkooplieden worden geweerd om coronabesmettingen te voorkomen. Volgens de CVAH zou het om een kleine groep extra kramen gaan en is het oneerlijk dat in supermarkten wel niet-essentiële producten te koop zijn. Mocht de rechter heropening van alle kramen afwijzen, dan vraagt de CVAH om in ieder geval bestellen en afhalen toe te staan. 'In Harderwijk en op Urk wordt dit al toegestaan', aldus de marktkooplieden.

Bekijk ook: Marktkooplui voelen zich niet gezien: 'Het gaat alleen over terrassen'

Inspectie: 1700 ic-bedden vrijwel zeker niet haalbaar

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg) dat verdere uitbreiding van de IC-capaciteit naar 1700 bedden 'vrijwel zeker niet haalbaar is'.

Het zorgsysteem piept en kraakt al onder de huidige opschaling van 1450 naar 1550 bedden in de strijd tegen het coronavirus. Bestuurders en zorgverleners noemen die operatie 'zeer moeilijk' en gaat gepaard met een 'drastische afschaling' van ziekenhuisbehandelingen die eigenlijk binnen zes weken moeten plaatsvinden om verdere gezondheidsschade te voorkomen.. Het komt voor dat operaties op de dag zelf moeten worden afgezegd. Dat een verdere uitbreiding van de ic-capaciteit er hoogstwaarschijnlijk niet in zit 'heeft met name te maken met uitval van zorgverleners en beperkte mogelijkheden om zorgverleners meer en anders in te zetten', aldus hoofdinspecteur Korrie Louwes.

Basisschoolleerling presteert minder goed door coronacrisis

Basisschoolleerlingen presteerden vorig jaar minder goed op het gebied van taalvaardigheid en rekenen. In het rapport De Staat van het Onderwijs schrijft de Inspectie voor het Onderwijs dat de coronacrisis heeft geleid tot vertraging in de ontwikkeling van veel leerlingen. Volgens de inspectie kan ruim een kwart van de scholieren op basisscholen niet schrijven op het minimaal vereiste basisniveau. Ook rekenen gaat niet goed.

'Jaarlijks halen ongeveer 50.000 groep 8-leerlingen niet het streefniveau dat ze wel zouden moeten halen. Basisschoolleerlingen hebben minder progressie geboekt dan de jaren ervoor. Dit geldt voor zowel rekenen/wiskunde, spelling als voor begrijpend lezen', stelt de onderwijsinspectie. De instantie wijst erop dat al voor 2020 een te grote groep leerlingen onvoldoende taalvaardigheid, rekenvaardigheid en ook maatschappelijke competenties beheerste.

Corona eist tol bij ziekenhuizen: hoog ziekteverzuim en weerstand bij personeel

'We zijn moe en het piept en kraakt,' zegt internist acute geneeskunde Noortje Briët-Schipper van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Versoepelingen van de coronaregels zijn volgens het kabinet niet mogelijk, omdat de druk op de zorg nog altijd te hoog is. De ziekenhuizen liggen vol met coronapatiënten en de stroom lijkt niet minder te worden. Dat merken ze ook in het ziekenhuis in Gouda.

Lees hier hoe het zorgpersoneel alle zeilen bij moet zetten om de situatie het hoofd te bieden.

Internist-acute geneeskunde Noortje Briët-Schipper in de gang van het ziekenhuis | Foto: Omroep West

Bezorgd OMT wil andere regels bij proefevenementen

Het Outbreak Management Team (OMT) is bezorgd over de vele proefevenementen die de overheid de komende weken toestaat en pleit voor aanpassingen. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur, vinden de gezondheidsdeskundigen. Ook een tweede test, na afloop van het evenement, kan de 'potentieel negatieve effecten' verkleinen.

Na een negatieve sneltest mogen mensen tal van evenementen bezoeken. Het OMT voorziet daardoor een toename van het aantal coronabesmettingen door de pilots, want volledige zekerheid geeft zo'n test niet. Ze merken in hun advies ook op dat de evenementen 'de uitstraling kunnen hebben dat de epidemiologische situatie verdere versoepelingen mogelijk maakt'. En dat is onterecht, want de piek in het aantal coronabesmettingen moet nog komen, aldus het OMT.

De deskundigen wijzen erop dat in totaal zo'n 200.000 deelnemers worden verwacht bij de evenementen, die door heel Nederland worden gehouden in de cultuur-, sport- en recreatiesector. Zowel de samenkomst van grotere groepen als de reisbewegingen naar alle evenementen toe leveren risico's op. Als het puur zou gaan om onderzoek naar de mogelijkheden 'zouden maximaal 10 goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn', vindt het OMT.

Vaccinatiebereidheid in sommige huisartspraktijken 'zorgelijk en bedroevend laag'

'Zorgelijk en bedroevend laag.' Zo omschrijven huisartsen van Gezondsheidcentrum Rubenshoek in de Haagse Schilderswijk de vaccinatiebereidheid in hun praktijk. Slechts 30 tot 40 procent maakte maandag gebruik van de oproep om zich te laten vaccineren met het AstraZeneca-vaccin.

Volgens Barbara de Doelder van Hadoks, het overkoepelend orgaan van huisartsen in de regio Haaglanden, is bij sommige huisartsenpraktijken het opkomstpercentage nog steeds hoog. 'Variërend van 70 tot 80 procent tot soms zelfs een opkomst van 100 procent. Maar vooral bij huisartspraktijken in achterstandswijken is de vaccinatiebereidheid gedaald tot 30 tot 50 procent.'
Lees hier het hele artikel.

Vaccinatie wordt gezet | Foto: ANP

De Jonge onderzoekt effecten uitstel tweede prik

Demissionair minister Hugo de Jonge wil uitzoeken wat de effecten zijn van het uitstellen van de tweede prik voor de Pfizer en Modern vaccins. Momenteel zitten er respectievelijk zes en vier weken tussen de eerste en tweede prik voor die vaccins. Volgens de Gezondheidraad kan dit ook naar 12 weken. Op die manier zouden mensen al eerder hun eerste prik kunnen krijgen. Dat zou op termijn een tot vijf ziekenhuisopnames per dag moeten schelen, maar die effecten zullen pas eind mei merkbaar worden. Op korte termijn zal het uitstel de druk op de zorg niet verlichten.

Ook vreest minister de Jonge dat het afzeggen of uitstellen van geplande tweede prikken gevolgen zal hebben voor de vaccinatiebereidheid. Als de prikken worden uitgesteld krijgen vooral 70-plussers daar last van. Die groep komt momenteel in aanmerking voor een tweede prik. Ook zouden 1,4 miljoen prikafspraken verzet moeten worden. 'We moeten de geringe voordelen van het uitstellen van de tweede prik dus opwegen tegen de nadelen die het heeft', schrijft De Jonge. De minister geeft aan er zo snel mogelijk op terug te willen komen.

Marktkooplui willen opening non-foodkramen

Volgens de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) kunnen kramen die andere producten dat levensmiddelen verkopen veilig toegelaten worden op markten. De CVAH heeft een kort geding aangespannen tegen de staat om de kramen weer open te krijgen. Volgens hen zitten zo'n 5000 ondernemers vanwege de strenge maatregelen voor marktkooplieden noodgedwongen thuis.

Markten zijn momenteel alleen open voor kramen die voedingswaren of essentiële drogisterijwaren verkopen. Volgens de CVAH is het weren van andere marktkooplui 'onzinnig', omdat de besmettingsrisico's buiten beperkter zijn dan binnen. Daarnaast bestaat voor marktkooplui niet de optie om winkelen op afspraak in te voeren. Daarom vindt de CVAH dat de restricties van tafel moeten.

Lees ook: Marktkooplui voelen zich niet gezien: 'Het gaat alleen over terrassen'

Tweede proefvakantie begin mei naar Gran Canaria

Begin mei mag een tweede groep Nederlanders op proefvakantie naar het buitenland. Deze keer is de bestemming Gran Canaria. De vakantiegangers krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. Ze mogen namelijk wel hun hotel uit. De tweede proefvakantie wordt opgezet door Corendon en TUI. Wie wel toe is aan een uitje: er is weinig plek. In totaal kunnen 180 vakantiegangers mee; 90 gasten met Corendon en 90 gasten met TUI. Iedereen tussen de 18 en 70 jaar kan zich vanaf maandag 19 april aanmelden voor de proefvakantie. Als de virussituatie in Nederland of in het land van bestemming de reis toch niet toestaat, gaat de vakantie niet door.

Tijdens de testreizen kijken onafhankelijke onderzoekers hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. Of zij zich bijvoorbeeld aan de daar geldende basisregels houden, zoals handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden. De bevindingen van het onderzoek naar Rhodos worden voorafgaand aan de reis naar Gran Canaria gepresenteerd, zodat eventuele bevindingen van de eerste testvakantie 'kunnen worden meegenomen', aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er was veel belangstelling voor de eerste proefreis. Voor 189 plaatsen hadden zich 25.000 mensen aangemeld.

Vaccinatievoorang voor GGZ, ME en ambassadepersoneel

Volgens de vaccinatiestrategie van het kabinet krijgen een aantal groepen eerder een vaccinatie toegediend. Het gaat daarbij om ongeveer 13.000 personen die bescherm wonen in de GGZ, 2200 GGZ-patiënten in 'kleinschalige wooninitiatieven', leden van de Mobiele Eenheid en medewerkers van de ambassades en Consulaten-Generaal. Ook familieleden van medewerkers krijgen eerder toegang tot het vaccin. Wanneer deze groepen hun prik kunnen krijgen is nog niet bekend.

Zelftests voor scholen vanaf volgende week

Vanaf maandag krijgen scholen in het basis en voortgezet onderwijs zelftests geleverd zodat het personeel zichzelf kan testen op het coronavirus. Het kabinet wil vanaf 3 mei ook zelftests beschikbaar maken voor personeel in de kinderopvang. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil dat onderwijspersoneel straks twee keer per week preventief een zelftest kunnen doen.

Naar verwachting zullen de leveringen van zelftests voor leerlingen en personeel in het MBO en hoger onderwijs vanaf mei op gang komen, zo hoopt minister de Jonge. Ook pedagogisch medewerkers op de kinderopvang buiten de school zullen vanaf half mei toegang krijgen tot zelftests. Het kabinet onderzoekt nog of gastouderopvang ook de zelftests kan krijgen.

Ook testevenement in Zuiderstrandtheater

Het project Fieldlabs wordt verder uitgerold. De organisatie maakte dinsdagavond, na de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, een groot aantal nieuwe evenementen bekend die binnenkort kunnen worden bezocht. Eén daarvan is een concert van het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater in Den Haag voor duizend bezoekers, op 14 mei.

Fieldlab Evenementen heeft van het kabinet toestemming gekregen om grotere testevents met meer bezoekers te gaan houden. Met de onderzoeken wordt getest onder welke voorwaarden evenementen in verschillende sectoren veilig kunnen worden georganiseerd zonder dat er anderhalve meter afstand van elkaar gehouden moet worden.

'We zijn heel blij dat we een nieuwe reeks onderzoeken mogen aankondigen', laat Marcel Elbertse van het onderzoeksprogramma weten. 'Het is mooi dat we deze opschalingstesten kunnen doen, waar we eerder opgedane kennis met hogere bezoekersaantallen kunnen toetsen.'

Ministerie wil eerst opheldering over Janssen voordat zorg prik krijgt

Het is nog niet duidelijk of ziekenhuizen hun personeel snel kunnen inenten met het nieuwe Janssen-vaccin, zoals onlangs werd afgesproken. Het ministerie van Volksgezondheid wil eerst van het Europese geneesmiddelenbureau EMA en de medicijnautoriteit CBG meer weten over mogelijk ernstige bijwerkingen die aan het licht zijn gekomen. Zorgminister Hugo de Jonge verwacht dat woensdag.

Maandag werden bijna 80.000 Janssen-vaccins aan Nederland geleverd. Afgesproken was al dat 35.000 vaccins daarvan versneld naar de zorgmedewerkers zouden gaan die met coronapatiënten in contact komen.

Dinsdag werd echter bekend dat over het vaccin van Janssen meldingen zijn binnengekomen over ernstige trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Het moederbedrijf Johnson & Johnson heeft daarom dinsdag verdere leveringen van het vaccin aan Europa uitgesteld. Maar voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) pleit desondanks voor om de inenting met de reeds geleverde Janssen-vaccins, waar maar één prik van nodig is, toch door te zetten.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS CORONA
Deel dit artikel: