Bakkerij Maxima bereidt zich voor op een tweede ramadan in lockdown

In Bakkerij Maxima wordt hard gewerkt om producten voor de Iftar te maken
In Bakkerij Maxima wordt hard gewerkt om producten voor de Iftar te maken © Erik Kooyman
DEN HAAG - Dinsdag begint de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Voor de tweede keer moet de ramadan vanwege de coronapandemie anders gevierd worden dan normaal. Wat echter steevast hetzelfde blijft is de iftar-maaltijd na zonsondergang. Bij bakkerij Maxima in het Haagse Zeeheldenkwartier wordt dan ook hard gewerkt om de iftar-maaltijd van heerlijke gerechten te voorzien.
Gedurende de ramadan mogen moslims overdag niets eten of drinken. Zodra de zon ondergaat komt men samen om te genieten van een uitgebreide maaltijd: de iftar. Normaal gesproken komen families en vrienden bij elkaar voor de iftar, maar dat mag vanwege de coronamaatregelen niet. 'Dit keer komen er een of twee familieleden, maar meer kan niet,' vertelt bakker Hoessein Akkali, die al vanaf 05.00 uur 's ochtends aan het bakken is.
'Iedereen mist het gewone leven. Bij de ramadan komen alle mensen bij elkaar. Je moet elkaar helpen en voor de arme mensen zorgen. Tijdens corona niet meer. Dat is moeilijk,' gaat Akkali verder. Ondanks de vele beperkingen werkt hij stug door om lekkere broden te bakken voor de Ramadan. Zo heeft hij een speciaal ramadan-brood dat de hele dag zacht blijft. Het brood bevat meer roomboter en suiker, wat volgens Akkali zeker nodig is tijdens de Ramadan. 'Je hebt echt suiker nodig. Natuurlijk niet te veel, maar een of twee stuks is altijd nodig.'