Negen verdachten aangehouden bij grote drugsactie in Den Haag

© Regio15
DEN HAAG - In Den Haag zijn dinsdag negen mannen van tussen de 27 en 59 jaar aangehouden op verdenking van drugshandel, drugsexport en witwassen. De aanhoudingen gebeurden na een grote drugsactie van de politie waarbij meerdere bedrijfspanden en woningen werden doorzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
De mannen kwamen bij de politie in beeld na een uitgebreid onderzoek. Volgens rechercheurs van Team Scheveningen bleken de mannen op grote schaal in drugs te handelen en de opbrengsten van die drugshandel te witwassen. Bij doorzoekingen van bedrijfspanden en woningen werden wapens, geld en administratie aangetroffen. Bij de doorzoeking van een betrokken autobedrijf zijn meerdere auto's in beslaggenomen, omdat deze vermoedelijk zijn gekocht met crimineel geld.
Omdat het onderzoek nog loopt sluit de politie niet uit dat er nog meer aanhoudingen en inbeslagnames zullen plaatsvinden. De verdachten die nu zijn opgepakt zitten in beperkingen. Dat betekent dat zij geen contact met de buitenwereld mogen hebben, alleen met hun advocaten.

Encrochat

Voor het onderzoek maakte de politie gebruik van informatie van Encrochat. Dat is een gecodeerd chatsysteem dat door heel Europa door criminele bendes werd gebruikt om misdaden te plannen. In 2020 ging Encrochat offline nadat zij erachter kwamen dat ze door een grootschalig internationaal politieonderzoek geïnfiltreerd waren.