Gemeente zoekt nieuw leven voor eeuwenoude Ruïne van Teylingen

Wethouder Arno van Kempen (D66) bij de Ruïne van Teylingen
Wethouder Arno van Kempen (D66) bij de Ruïne van Teylingen © Omroep West
VOORHOUT - De gemeente Teylingen is op zoek naar creatieve ideeën voor het ontwikkelen van de gronden rondom de Ruïne van Teylingen. De ruïne uit 1676 moet een aantrekkelijke, recreatieve plek worden met respect voor de geschiedenis.
Het voormalige Slot ligt officieel in Voorhout in het buurtschap Teijlingen. In de dertiende eeuw werd het gebouwd als één van drie ridderhofsteden rond Sassenheim. Het bouwwerk, sinds 1676 al een ruïne, heeft een bewogen geschiedenis: gebouwd, beschadigd, uitgebrand, herbouwd, gesloopt, vervallen en weer opgeknapt. De ruïne is een rijksmonument, verscholen in het landschap tegen de rand van Sassenheim.

Gemeente wil geschiedenis van de Bollenstreek laten zien

Samen met Monumentenbezit, de eigenaar van de ruïne, heeft de gemeente een start gemaakt om de ruïne en het omliggende terrein verder te ontwikkelen. De ruïne is door Monumentenbezit gerestaureerd en de gemeente heeft de naastgelegen gronden en twee oude bollenschuren aangekocht. Daarmee is de locatie een combinatie van oude historie en recente geschiedenis als Bollenstreek.
'Op deze plek willen wij de geschiedenis van de ruïne en bollenstreek laten zien', zegt wethouder Arno van Kempen (D66). 'De plek moet het hele jaar toegankelijk zijn voor inwoners en bezoekers. Wij nodigen partijen uit om mee te doen met de marktconsultatie en met creatieve ideeën te komen voor het ontwikkelen van deze locatie.' Geïnteresseerden kunnen tot 10 mei hun plannen indienen.