Hof: lagere straf voor vrouw die relatie met 14-jarig vriendje van dochter had

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
OEGSTGEEST - Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag een vrouw van 50 jaar uit Oegstgeest veroordeeld voor het hebben van een seksuele relatie met het 14-jarige vriendje van haar dochter. Het hof legt de vrouw twaalf maanden gevangenisstraf op, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Dat is lager dan de rechtbank eerder gaf en het Openbaar Ministerie (OM) eiste.
De seksuele relatie begon in 2014 toen de jongen 14 jaar was en de vrouw 42. De relatie eindigde in 2017 toen de jongen bijna 18 was. Daarom is de vrouw veroordeeld voor het plegen van ontucht met een kind jonger dan 16 en het plegen van ontuchtige handelingen met iemand jonger dan 18 jaar.
De vrouw had niet alleen vanwege het leeftijdsverschil overwicht in de relatie, stelt het hof, maar ook vanwege de maatschappelijke positie als moeder van een vriendinnetje. Daarnaast was zij op meerdere momenten dwingend tegenover de jongen om door te gaan met de relatie. De relatie die 3,5 jaar duurde heeft onomkeerbare gevolgen voor de ontwikkeling van het slachtoffer, stelt het hof.

Hoger beroep

In eerste instantie werd de vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Zij ging in hoger beroep, waarna het hof de lagere straf oplegde. Reden is dat de vrouw nooit eerder in aanraking kwam met het OM, verminderd toerekeningsvatbaar is, het kwalijke van haar handelen inziet en spijt betuigde. Ook heeft zij inmiddels met positief resultaat een behandeling bij een psycholoog ondergaan.
Naast de celstraf moet de vrouw 10.000 euro aan schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Ook heeft zij een contactverbod met hem van twee jaar gekregen.