Nederlandse pulsvissers vangen bot bij Hof van Justitie van de EU

Pulsvissers aan het werk
Pulsvissers aan het werk © ANP
KATWIJK - Het blijft verboden om in de wateren van de Europese Unie te vissen met de elektrische pulskor. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft het beroep van Nederland tegen het verbod op pulsvissen verworpen.
De Nederlandse pulsvissers zijn door de uitspraak uit het veld geslagen. Het beroep was voor velen van hen de laatste strohalm en ze reageren flink teleurgesteld. 'De besluitvorming in Europa om de pulsvistechniek te verbieden, is gebaseerd op emotionele lastercampagnes en niet op basis van het best beschikbare wetenschappelijke advies', zeggen de woordvoerders.
'We worden van de Noordzee afgeschopt'. Zo verwoordt de Katwijkse visser Nico van der Plas zijn bittere teleurstelling. Hij ziet zijn investering in de pulsvisserij in rook opgaan. 'Vijf pulsnetten die kan je zo weggooien, we hebben vier ton geïnvesteerd', somt hij op. 'Hoe milieuvriendelijk is dat', sneert hij nog.

Alle leven uit de zee verdwenen

Het Europees Parlement besloot in april 2019 om pulsvissen te verbieden met het argument dat alle leven uit de zee is verdwenen waar een pulsvisser aan het werk is geweest. Vooral de lobby uit Frankrijk overtuigde het Europees Parlement om voor een verbod te stemmen.
In het beroep dat minister Schouten namens Nederland tegen het verbod instelde, wees de bewindsvrouw erop dat het verbod niet was gebaseerd op de best beschikbare wetenschappelijke adviezen waarin de ecologische en milieueffecten van pulsvisserij en conventionele boomkorvisserij worden vergeleken. Die vallen volgens Nederland in het voordeel van de pulsvisserij uit.

Geen toekomst voor de visserij in Nederland

Voor Nederlandse vissers was het besluit rampzalig, aangezien een groot deel van de Nederlandse vloot was overgestapt op pulsvissen. Daarvoor waren grote investeringen gedaan.
Van der Plas ziet geen toekomst voor de visserij in Nederland. Het liefst gaat hij samen met zijn zoon naar Noorwegen. 'Dat land staat tenminste voor zijn vissers en laat ze niet zo in de steek zoals Nederland.'

Grote opeenstapeling van onzekerheden

Van der Plas is niet de enige, de meeste vissers vrezen voor hun voortbestaan. Door het verbod zijn miljoenen aan investeringen weggegooid geld gebleken. In totaal hadden 84 schepen onder Nederlandse vlag toestemming om te mogen vissen met de pulstechniek.
De omschakeling naar andere vistechnieken, samen met de gevolgen van de Brexit en het gebrek aan vraag vanwege de Covid-19-maatregelen is voor veel vissers een te grote opeenstapeling van onzekerheden.