Gemor in Haagse politiek over kandidatuur Tourstart

DEN HAAG - Een flink deel van de gemeenteraad heeft grote moeite met de poging van Rotterdam en Den Haag om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de regio te halen. De partijen vinden het 'getuigen van grote minachting en bestuurlijke arrogantie' dat het stadsbestuur van Den Haag zich hard maakt voor de tourstart voordat er een debat over in de raad heeft plaatsgevonden.
ChristenUnie-SGP, GroenLinks, Islam Democraten, NIDA, Partij voor de Dieren, PvdA en SP schaarden zich donderdagavond achter een protest van de Haagse Stadspartij. Rotterdam en Den Haag presenteerden vorige week vrijdag de plannen met onder meer filmpjes op social media. Maar de partijen – samen goed voor 17 van de 45 zetels in de raad – vinden eigenlijk dat de politiek hier eerst 'op een ordentelijke manier' over had moeten debatteren en besluiten. De handtekening onder het bid, dat officieel door Rotterdam wordt uitgebracht, moet daarom worden weggehaald voor de raad zich heeft uitgesproken, stellen ze.
Het debatje over de tourstart werd donderdag door raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij in een discussie over projectontwikkeling gefrommeld. Dit omdat het bid al op 6 mei wordt ingediend bij de organisatie van het meest aansprekende wielerevenement ter wereld. 'Dus vandaar dat ik ben genoodzaakt om hier op dit moment een motie over in te dienen,' aldus Bos, voor de gelegenheid getooid met een petje van het voormalige wielerteam Kas. 'Dit is het enige moment waarop we nog om uitstel kunnen vragen. A bientot.'
Den Haag akkoord onder voorwaarden
Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, sport) verklaarde dat Den Haag positief heeft gereageerd op het verzoek van Rotterdam om het bid te steunen, met daarbij wel de voorwaarde dat de raad er nog officieel mee moet instemmen. Pas als de organisator van de Tour de France de start aan Rotterdam toewijst, komt er een voorstel in de Haagse raad om ook geld beschikbaar te stellen.
Robert Barker van de Partij voor de Dieren was toch niet helemaal tevreden met die lezing. Hij wees erop dat er op de dag van het bekend maken van de plannen als blijkbaar filmpjes klaar waren en dat Den Haag dus wel degelijk bijzonder enthousiast de plannen steunde. Daarover, zei hij, had het college de raad via een brief moeten informeren. Volgens Bredemeijer was de raad ook wel degelijk vrijdagmorgen nog per brief op de hoogte gesteld van de plannen. Toch was dat voor de kritische partijen niet genoeg. De raad moet, vinden zij, 'in staat wordt gesteld haar controlerende taak goed uit te voeren'.