OM eist in hoger beroep 12 jaar en tbs tegen Haagse steker Malek F.

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de Syrische vluchteling Malek F. voor het neersteken van drie willekeurige mensen op straat in Den Haag. Dat is een poging tot moord met voorbedachten raad, zette het OM vrijdag uiteen in een twee uur durend requisitoir bij het gerechtshof.

In de buurt van station Hollands Spoor stak F. op Bevrijdingsdag 2018 zijn slachtoffers meerdere malen, wat leidde tot levensgevaarlijke verwondingen. De advocaat-generaal, de aanklager in hoger beroep, is ervan overtuigd dat F. zijn slachtoffers wilde doden. 'Dat kan niet anders. Hij heeft ze gestoken op plaatsen waar slagaders zijn geraakt of waar hij andere vitale delen van de lichamen kon raken', zei de advocaat-generaal. Volgens het OM handelde F. niet in een gemoedsopwelling. 'Hij heeft weloverwogen een nieuw mes gekocht om ermee te steken.'

Het OM dacht altijd dat de man een terroristisch motief had, onder meer omdat hij Allahu Akbar (God is de grootste) riep toen hij werd neergeschoten door de politie. Volgens het OM was F. zeer fanatiek in zijn geloofsbeleving, maar ligt het juridisch moeilijk om een terroristisch motief te bewijzen. Voor dit deel van de aanklacht vroeg het OM daarom vrijspraak.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Het OM ziet geen verband met een terroristische organisatie. 'De verdachte heeft ervoor gekozen zijn eigen dood tegemoet te treden. Hij hoopte te worden doodgeschoten door de politie en verwachtte daardoor in het paradijs te belanden.' Volgens het OM was F. boos omdat hij zijn woning was verloren, hij ontevreden was over zijn behandeling in een GGZ-kliniek, maar vooral doordat zijn verzoek tot naturalisatie was afgewezen.

Bij de rechtbank in Den Haag eiste het OM in 2019 een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank oordeelde dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar was en legde alleen tbs op en geen celstraf, wat de slachtoffers deze week een minimale straf noemden. Ze spraken van een shockerend vonnis. Het OM was het daar niet mee eens en tekende daarom hoger beroep aan. Het is nog niet bekend wanneer het hof uitspraak doet.

LEES OOK:

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG MALEK F. HOGER BEROEP
Deel dit artikel: