Coronavirus: Versoepelingen op komst: terrassen open en einde avondklok

Terrassen op de Markt in Gouda
Terrassen op de Markt in Gouda © Gemeente Gouda
REGIO - We zitten nog steeds in een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

Horeca wil voor 1 juni weer volledig open

De horeca wil voor 1 juni weer volledig openen, nu volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het draagvlak voor de coronamaatregelen afneemt en het aantal besmettingen stabiliseert.
Door horecabreed versoepelingen door te voeren voor zowel eet- en drinkgelegenheden (binnen en buiten), hotels en door op korte termijn ook te kijken naar mogelijkheden voor avond- en nachtclubs, kan de horeca een alternatief bieden voor de toenemende druk op de openbare ruimte en de basis leggen voor het herstel van de branche van de coronacrisis, stelt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Gemeente Breda geeft geen vergunning voor 538 Oranjedag

De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen.
Burgemeester van Breda Paul Depla zegt dat het festival niet kan doorgaan omdat de veiligheid in het geding kwam. 'De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.'

'Versoepelingen op komst: terrassen open en einde avondklok'

De terrassen kunnen waarschijnlijk vanaf 28 april onder voorwaarden weer open, en de avondklok wordt afgeschaft. Dat zal vermoedelijk de boodschap zijn van het kabinet op de persconferentie dinsdag, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.
Het kabinet vergaderde maandag en zondag over de coronabestrijding. Na het Catshuisberaad van zondag werd in kabinetskringen al gesproken van 'positieve signalen', hoewel de huidige besmettingscijfers nog niet direct aanleiding tot optimisme bieden.
Als er echter breder wordt gekeken naar de vaccinatiegraad, het aantal mensen dat corona heeft gehad, het verwachte positieve effect van beter weer op de besmettingen en een stabilisatie in de ziekenhuisopnames de afgelopen tijd, ziet het kabinet ruimte voor versoepeling.
Aan de heropening van de terrassen zou wel een eindtijd worden verbonden, klinkt het. Door deze stap zou waarschijnlijk ook weer een zwaarder beroep worden gedaan op handhavers. Dat zal een van de onderwerpen zijn waarover minister Ferd Grapperhaus (Justitie) maandag spreekt met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

Aantal nieuwe besmettingen neemt af

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 7187 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1390 minder dan gisteren en ook minder dan gemiddeld. Afgelopen week werden gemiddeld 7699 positieve tests per dag geregistreerd.

Opnieuw stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen maandag totaal 66 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen dan een dag eerder. In totaal zijn nu 2544 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 5 toe, tot 813. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten met 61 naar 1731 in totaal.

De Jonge: dinsdag persconferentie over mogelijke versoepelingen

Het kabinet houdt dinsdag weer een persconferentie over de coronabestrijding. Dan moet duidelijk worden of de eerste versoepelingen worden doorgevoerd, zei minister Hugo de Jonge maandag na afloop van overleg met zijn collega's.
De eerste stap op het openingsplan dat het kabinet vorige week presenteerde gaat onder meer om het opheffen van de avondklok en het openstellen van terrassen in de horeca. Volgens De Jonge waren de prognoses over de ziekenhuisopnames die het RIVM de afgelopen dagen gaf belangrijk, maar hij liep nog niet vooruit op het besluit van dinsdag.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei eerder maandag dat het kabinet afgelopen weekeinde positieve signalen zag.

North Sea Regatta opnieuw afgelast door corona, ook alternatieve zeilrace gaat niet door

De North Sea Regatta kan dit jaar weer niet doorgaan vanwege corona. Dat heeft de organisatie besloten na contact met de gemeente Den Haag. Eerder was al bekend dat de traditionele zeilrace naar Engeland niet door kon gaan, maar ook de alternatieve race vlak voor de Nederlandse kust is geschrapt. 'Zeer spijtig', zegt een woordvoerster van de Regatta.
De North Sea Regatta (NSR) van Jachtclub Scheveningen is al 75 jaar de grootste zeilrace op open zee. In de periode rond Hemelvaartsdag en Pinksteren is de NSR het jaarlijkse hoogtepunt in de competitie van het wedstrijdzeilen op zee. Scheveningen is dan dé plek waar de liefhebbers van offshore, olympische en andere open boten hun vaardigheden kunnen testen en elkaar op de steigers kunnen ontmoeten.
'Die sociale elementen hadden we al geschrapt, maar we dachten wel veilig een alternatieve zeilwedstrijd te kunnen organiseren', zegt woordvoerder Steffie Plomp van de NSR. 'We hebben nog van alles uit de kast gehaald om de juiste vergunningen te regelen. Uiteindelijk kregen we geen nee, maar ook geen ja van de gemeente. Toen hebben we zelf de knoop maar doorgehakt.'
Duidelijkheid
De NSR had van de overheid graag meer duidelijkheid gewild over het organiseren van evenementen. 'We hebben te maken met een kostenplaatje en je wil de deelnemers zo snel mogelijk duidelijkheid geven. Die hebben het al lang van tevoren in hun agenda staan.' Volgens Plomp vinden de zeilers het jammer, maar is er wel begrip voor de beslissing.

Van Ark snapt zorgen over Fieldlabs, maar legt bal bij gemeente

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg snapt dat er in de zorgsector bezorgdheid bestaat over de proefevenementen die de komende tijd worden georganiseerd, zoals het Oranjedag-feest van Radio 538 in Breda. Maar of dergelijke evenementen kunnen doorgaan is een beslissing van de gemeenten, zegt ze.
Met zogenoemde Fieldlab-evenementen wil het kabinet kijken hoe evenementen veilig kunnen worden georganiseerd, met toegangstesten vooraf. Een van de proefevenementen is een feest zaterdag in Breda, georganiseerd door Radio 538. Een petitie tegen het feest, die werd begonnen door een arts van het Amphia-ziekenhuis in Breda, werd de afgelopen dagen al 350.000 keer ondertekend.
'Ja, ik snap momenteel de bezorgdheid in de ziekenhuizen, in de gezondheidszorg', zegt Van Ark. 'Tegelijkertijd zijn er ook afspraken gemaakt over Field Labs, en de bevoegdheid daarvoor ligt bij de gemeente.'
De bewindsvrouw ziet een 'aantal dilemma's'. Aan de ene kant is er de drukte in de zorg, maar aan de andere kant zijn er 'ondernemers bij wie het water aan de lippen, over de lippen staat. Die willen laten zien, en wetenschappelijk bewezen zien, hoe het wel kan'.

Veertig boetes horecapersoneel bij nazit na Fieldlab

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een nazit van de caféproef in de binnenstad van Utrecht. In een kroeg zaten ongeveer veertig personen na te borrelen. Onder hen ondernemers en medewerkers van vier van de vijf horecabedrijven die deelnamen aan de caféproef. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Ze ging kijken na een melding van geluidsoverlast.
'De afdeling handhaving onderzoekt het incident en er worden passende maatregelen getroffen. In een indringend gesprek met de betrokken horecaondernemers, vanochtend, hebben wij onze teleurstelling hierover uitgesproken', schrijft burgemeester Sharon Dijksma maandag in een brief aan de gemeenteraad. Tijdens de caféproef onderzocht TNO vier dagen lang hoe goed bezoekers en horecapersoneel zich aan de coronaregels hielden.

Ruim 6000 coronaboetes voor negeren avondklok

De politie heeft afgelopen week in totaal 6287 mensen een bekeuring gegeven omdat ze zich niet hielden aan de avondklok. Verder ontvingen 105 mensen een waarschuwing voor het overtreden van de coronamaatregelen. De politie beëindigde afgelopen weekend 39 illegale feesten.
De boete voor het negeren van de avondklok bedraagt 95 euro. Sinds 31 maart gaat de avondklok om 22.00 uur in en duurt tot 04.30 uur.

EU licht optie voor 100 miljoen coronavaccins Pfizer/BioNTech

De Europese Unie krijgt dit jaar geen 500 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, maar 600 miljoen. Brussel heeft een optie gelicht uit het oorspronkelijke contract, meldt BioNTech. Alom was al rekening gehouden met die optie voor nog eens 100 miljoen vaccins.
Vorige week werd al bekend dat Pfizer/BioNTech de bestelde doses aan de EU en de Verenigde Staten sneller gaan leveren. In het tweede kwartaal verwachten de bedrijven 250 miljoen doses te kunnen leveren, vier keer zoveel als in de eerste drie maanden. De extra 100 miljoen vaccins worden ook nog dit jaar geleverd.
Pfizer en BioNTech hebben de afgelopen tijd hun productie opgevoerd. Ze rekenen er inmiddels wereldwijd op 2,5 miljard vaccins te leveren dit jaar.

Tot zomervakantie 14 miljoen zelftesten naar scholen

Tot aan de zomervakantie ontvangen basis- en middelbare scholen ongeveer 14 miljoen zelftesten, meldt het ministerie van Onderwijs. Vanaf maandag worden de eerste geleverd. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van een eerste voorraad die ongeveer twee weken strekt. Daarna wordt iedere week opnieuw geleverd.
Onderwijspersoneel kan zich twee keer per week preventief testen met de zelftesten, ook als ze geen klachten hebben. Op middelbare scholen wordt ook risicogericht getest, bijvoorbeeld als er een besmetting op school bekend is. Wie een positieve uitslag krijgt, moet in quarantaine en een reguliere test krijgen bij de GGD. Dat is nodig voor bron- en contactonderzoek. Leraren kunnen met voorrang worden getest.
De zelftesten hoeven minder diep in de neus dan reguliere tests bij de GGD. Ze gelden als aanvulling op de al bestaande maatregelen, zoals het thuisblijven bij klachten, handen wassen en afstand houden. Het is nooit verplicht om een zelftest af te nemen. Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) is blij dat ze er zijn. 'Hierdoor kunnen leerlingen zoveel mogelijk fysiek les krijgen en leraren met een geruster hart voor de klas staan.'

Proefvakantie naar Gran Canaria open voor aanmeldingen

De inschrijving voor de proefvakantie naar Gran Canaria gaat maandag van start. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 10.00 uur aanmelden voor de reis, die wordt opgezet door reisorganisaties Corendon en TUI, samen met de Nederlandse overheid.
Waarschijnlijk loopt het na de opening van de aanmeldingsprocedure direct storm. Bij de eerdere, eerste coronatestreis naar Rhodos was dit het geval. Reisorganisatie Sunweb kreeg toen zo'n 25.000 aanmeldingen, terwijl er nog geen tweehonderd mensen mee mochten. Door de grote drukte haperde de website aan het begin zelfs zo nu en dan.
De nieuwe vakantiegangers, die hun reis zelf moeten betalen, verblijven in mei acht dagen all-inclusive in het luxe Riu Gran Canaria-hotel. Anders dan bij de eerste testreis naar Rhodos mogen ze ook hun hotel uit. Maar er is opnieuw weinig plek. In totaal kunnen 180 mensen mee; 90 gasten met Corendon en 90 gasten met TUI. Iedereen tussen de 18 en 70 jaar kan zich aanmelden, maar mensen die behoren tot één van de door het RIVM vastgestelde risicogroepen kunnen niet deelnemen aan de reis.

Grapperhaus en burgemeesters bespreken mogelijke versoepelingen

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat maandag met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over versoepelingen van de coronabeperkingen die vanaf 28 april mogelijk kunnen worden doorgevoerd. Vorige week beloofde het kabinet dat het elke week zal bekendmaken hoe het ervoor staat met de strenge maatregelen die nu gelden.
Veel burgemeesters zijn er voorstander van om in elk geval in de buitenlucht de teugels iets te laten vieren en bijvoorbeeld de terrassen weer te openen, zodat er geen ongeordende massa's mensen in parken gaan zitten bij mooi weer. Ze vinden dat het nodig is om stap voor stap enig risico te durven nemen, zeker nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn. De burgemeesters zullen ook de heropening van de horeca weer op tafel leggen, want dat kan volgens hen eerder dan het kabinet wil.

'Kleine goede doelen zien inkomsten meer dalen door coronacrisis'

Kleinere goede doelen hebben het afgelopen jaar minder geld gekregen tijdens de coronacrisis. Zij zagen de inkomsten ten opzichte van 2019 dalen met gemiddeld 13,4 procent. De grote goede doelen hadden het iets minder slecht en verloren slechts 0,3 procent van hun inkomsten. Dit is een conclusie van een onderzoek van de Radboud Universiteit en de toezichthouder op goede doelen, het CBF.
'Het aantal eenmalige giften van particulieren is teruggelopen, maar ook evenementen en fondsenwervende acties zoals scholen die een loop organiseren, konden niet doorgaan', zegt Harmienke Kloeze, directeur bij het CBF tegen het NOS Radio 1 Journaal. 'Dat hebben veel goede doelen enorm gemerkt. Ze zijn hier ook meer afhankelijk van dan de grotere.' Volgens Kloeze was het voor de kleinere goede doelen ook moeilijker om naar alternatieven te zoeken, door bijvoorbeeld online geld te werven. 'De een kan die omschakeling beter maken dan de anderen. De grotere goede doelen konden dat over het algemeen beter dan de kleinere.'

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.