'Bankmedewerker' die pinpas komt ophalen gearresteerd door rechercheur die hem opwacht

Een pinpas wordt opgehaald
Een pinpas wordt opgehaald © Omroep West
DEN HAAG - Een 19-jarige man uit Alkmaar is aangehouden, toen hij bij een bewoner van de Saffierhorst in Den Haag voor de deur stond. De man deed zich voor als koerier van een bank met het verhaal dat hij de pinpas van de bewoner kwam ophalen. Het slachtoffer was daar eerder over gebeld, maar omdat hij het niet vertrouwde had hij de politie ingeschakeld. Een rechercheur wachtte de verdachte op en sloeg hem meteen in de boeien.
De Hagenaar werd donderdag gebeld door iemand die zei van de bank te zijn. Er zou vanuit het buitenland worden geprobeerd om geld over te maken van zijn rekening. Ook werden er vragen gesteld over zijn saldo en andere rekeningen. De zogenaamde bankmedewerker vertelde de man dat voor de veiligheid zijn pinpas moest worden opgehaald.
Het slachtoffer vertrouwde het gesprek niet en checkte het verhaal bij zijn bank. Ook belde hij de politie. Een rechercheur ging meteen naar het huis van de man en wachtte daar samen met hem tot de pas zou worden opgehaald. Toen de 19-jarige man die zich voordeed als koerier aanbelde, gaf de bewoner aan dat hij zijn pinpas ging halen. Maar in plaats daarvan liep de rechercheur naar de deur en hield de Alkmaarder meteen aan voor poging tot oplichting.

Politie waarschuwt voor bankhelpdeskfraude

Dit soort 'bankhelpdeskfraude' komt vaak voor, zegt de politie. Omdat de verhalen van de oplichters heel echt lijken, trappen veel mensen er in. Via een technisch trucje, spoofing, lijkt het alsof er wordt gebeld met het echte nummer van de bank. Alleen al afgelopen jaar is er volgens de politie voor meer dan negen miljoen euro buitgemaakt. De slachtoffers zijn veelal mensen van boven de 50 jaar.
De politie gaf eerder in het opsporingsprogramma Team West een aantal tips om dit soort oplichting te voorkomen:
  • De bank belt nooit om onder druk geld over te maken naar een andere rekening, zij hebben zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als er iets niet klopt.
  • De bank vraagt nooit om een pincode of andere bankgegevens.
  • Bankmedewerkers komen niet aan de deur om pinpassen op te halen.
  • Als u wordt gebeld met een dergelijk verhaal: hang de telefoon op en bel zelf uw bank, om te controleren of het verhaal klopt. Of schakel een familielid of bekende in om mee te overleggen. Of zoals in het geval van dit slachtoffer: bel de politie.