Concordiagebouw in Den Haag na debacle Migratiemuseum nu cultureel centrum

Concordia
Concordia © Google Maps
DEN HAAG - Het pand van het voormalig Theater Concordia aan het Hoge Zand in Den Haag opent vanaf 1 mei als cultureel centrum Concordia CC. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. In het gebouw komen meerdere culturele instellingen.
In het gebouw komen kantoren, een studio, horecagelegenheid en een grote theaterzaal. Ook moet het centrum een ontwikkelplek worden voor makers en theaters waar repetities worden gehouden en voorstellingen worden gegeven.
Het pand kent een roemrijke geschiedenis. Zo zat er een theater in en de Nieuwe Haagsche Courant. Ruim een jaar geleden zat het Migratiemuseum nog in het pand. Het museum moest het pand uit, nadat bleek dat ze meer dan een jaar geen huur had betaald. Ondanks 'herhaald aandringen' werd de openstaande rekening niet voldaan. Nog diezelfde maand werd een deurwaarder ingezet.

Migratiemuseum

Het idee om in Den Haag een Migratiemuseum op te richten werd begin 2018 bekend gemaakt door toenmalig wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, integratie). Het museum moest de geschiedenis tonen van de migratie naar Den Haag en aandacht besteden aan de 'huidige culturele diversiteit van de stad'. Er zouden in het gebouw ook tentoonstellingen, debatten, manifestaties en filmvoorstellingen worden gehouden.
De gemeente was bereid daarvoor flink te betalen. Naast een miljoen euro voor de verbouwing van het voormalig Theater Concordia, zou de stad nog voor een periode van drie jaar 350.000 euro per jaar beschikbaar stellen voor de exploitatie. Twee maanden later werd de jaarlijkse bijdrage van 350.000 euro geschrapt, omdat nieuwe coalitiepartijen niets zagen in de komst van het museum.

Subsidie moet teruggestort

Ondanks dat er dus geen structurele subsidie kwam, ging het museum in september 2018 toch gewoon open. Een jaar later bleek dat het museum de uitgaven niet kon verantwoorden, waardoor het al uitgegeven deel van deel van de subsidie terug moest worden gestort.