Haags Dierencentrum verwacht binnen 'afzienbare tijd' vol te zitten

Bink zit in het Haags Dierencentrum
Bink zit in het Haags Dierencentrum © Haags Dierencentrum
DEN HAAG - Hoewel het momenteel rustig is in het Haags Dierencentrum, vreest de organisatie dat dit slechts de 'stilte voor de storm' is. Door de coronacrisis is het centrum inkomsten misgelopen, en ook zijn er het afgelopen jaar minder dieren opgevangen. Het dierencentrum vreest dat de heropening van de maatschappij ertoe leidt dat het centrum binnen 'afzienbare tijd' overvol zal zitten.
Over het algemeen is het goed gesteld met het Haags Dierencentrum, maar het afgelopen jaar hebben een aantal interessante ontwikkelingen plaatsgevonden, zegt directeur-bestuurder Inge Vercauteren tegen mediapartner Den Haag FM. 'Enerzijds zien we dat er sinds maart 2020 aanzienlijk minder zwerfdieren zijn binnengekomen, terwijl aan de andere kant de vraag vanuit de markt om dieren te adopteren extreem groot is. We hebben 30 tot 40 procent minder dieren binnengekregen, maar de vraag is juist met 30 tot 40 procent gestegen', aldus Vercauteren.
Haags Dierencentrum maakt zich zorgen over de toekomst
Op financieel gebied heeft het centrum, net als vele anderen, schade geleden tijdens de coronacrisis. Normaal gesproken verdient het centrum geld met het pension wanneer huisdierenbezitters op vakantie gaan. Wegens de reisbeperkingen hebben die pensionverblijven grotendeels leeg gestaan, waardoor het centrum een deel van haar inkomsten moest missen. 'Die naweeën gaan we zeker voelen', vertelt Vercauteren.

Stilte voor de storm

Vercauteren ziet de huidige rustige periode in het dierencentrum als 'de stilte voor de storm'. Volgens haar is het slechts een kwestie van tijd voordat het centrum volstroomt met nieuwe bewoners. 'We zien dat er relatief weinig dieren binnenkomen en we weten dat de vraag naar huisdieren enorm is. Dus als die vraag wordt ingevuld op een andere manier, dan zullen er zeker situaties ontstaan bij gezinnen die een huisdier hebben aangeschaft in coronatijd en als de wereld weer open is toch besluiten dat het niet in hun leven past. Wij verwachten dat we daardoor binnen nu en afzienbare tijd overvol zullen zitten', aldus de directeur.