Vrouw (50) opgepakt die vrouwen uit Brazilië haalde om voor dochter te zorgen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
OEGSTGEEST - De politie heeft woensdag een vijftigjarige vrouw uit Oegstgeest aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De vrouw zou Braziliaanse vrouwen zonder werkvergunning naar Nederland hebben gehaald om voor haar gehandicapte dochter te zorgen. Twee van die vrouwen hebben aangifte gedaan tegen de verdachte.
Volgens de recherche van de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft de verdachte sinds 2018 in ieder geval meerdere Braziliaanse vrouwen illegaal in Nederland laten verblijven en laten werken. De vrouwen verrichtten huishoudelijke taken in het huis van de verdachte, maar werden ook ingezet voor schoonmaakwerkzaamheden bij kennissen van de verdachte. Of de kennissen op de hoogte waren van de illegale status van de Braziliaanse vrouwen moet nog blijken. Als dat wel zo is, hebben zij zich schuldig gemaakt aan een strafbaar feit.
Naast hun schoonmaakwerkzaamheden moesten de vrouwen ook zorg verlenen aan de gehandicapte dochter van de verdachte. Volgens de recherche maakte de verdachte daarbij gebruik van een katvanger die als zorgaanbieder figureerde. Zo diende de verdachte vermoedelijk vervalse facturen met daarop de naam van de katvanger in bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zo wilde ze geld ontvangen vanuit het persoongebonden budget voor de zorg voor haar dochter. In werkelijkheid werd de zorg voor haar dochter niet door de katvanger verleend, zoals de verdachte op de facturen aangaf, maar door de Braziliaanse vrouwen die zij naar Nederland haalde.

Bescheiden beloning

Van het geld dat de verdachte door de SVB uitgekeerd kreeg, ging slechts een klein deel naar de Braziliaanse vrouwen, terwijl zij voor hun verleende diensten recht hadden op meer. Verder ontving de katvanger 'een bescheiden beloning' en hield de vrouw de rest van het geld voor zichzelf, zo schrijft de recherche. Het onderzoek naar de vrouw loopt nog steeds.