Onderzoek: T-Rex Trix liep minder snel dan gedacht

Trix in Naturalis
Trix in Naturalis © Omroep West
LEIDEN - Wie tyrannosaurus 'Trix' uit Naturalis kent zal het misschien verbazen, maar dit angstaanjagende beest had een wandelsnelheid van slechts 4,6 kilometer per uur: ongeveer net zo snel als de gemiddelde mens. De nieuwe inzichten over de snelheid van de dinosaurus zijn afkomstig uit een onderzoek van Pasha van Bijlert, student bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), in samenwerking met Naturalis.
De resultaten van het onderzoek lijken eerdere studies over de snelheid van de tyrannosaurus tegen te spreken. Lang werd gedacht dat de dino een stuk sneller zou zijn. Volgens Van Bijlert komt dat doordat in die studies geen rekening werd gehouden met de staart van de T. Rex. 'Terwijl dat het lopen van dino's juist uniek maakt. Dan vind je meestal een veel hogere wandelsnelheid', legt de student uit. Met zijn onderzoek wilde Pasha de voorkeurssnelheid, of 'resonantietempo', van de dino achterhalen.
Om te bepalen wat het resonantietempo van de tyrannosaurus was, bouwden de onderzoekers een driedimensionaal model van tyrannosaurus Trix, de bekendste bewoner van Naturalis. Aan dat model werden digitaal spieren toegevoegd, om vervolgens biomechanische analyses uit te voeren. Uit die analyses blijkt dat de staart van de dinosaurus een belangrijke rol speelde in de manier waarop Trix zich voortbewoog.

Hangbrug

De tyrannosaurus had korte voorpoten en hoge achterpoten. De brede romp werd in evenwicht gehouden door de enorme staart van de dino. Die staart van bijna een ton zat verbonden aan de gewrichtsbanden. 'Dat kun je vergelijken met een hangbrug, maar dan met bijna een ton aan spieren erin', zegt Van Bijlert. Bij iedere stap die Trix zette, zwaaide haar staart op en neer om zo het evenwicht te bewaren.
Wetenschappelijk onderbouwde ‘artist impression’ van Trix
Wetenschappelijk onderbouwde ‘artist impression’ van Trix © Naturalis
Uit het onderzoek blijkt dat een T-rex die rustig liep gemiddeld een voorkeurssnelheid aanhield van ongeveer 4,6 kilometer per uur. Op dat tempo verbruikte de tyrannosaurus zo min mogelijk energie, wat belangrijk is voor zo'n groot roofdier. De topsnelheid van de tyrannosaurus ligt volgens Van Bijlert wel een stuk hoger. In zijn volgende onderzoek wil hij zich daarop richten.