Vader en zoons krijgen werkstraffen voor illegaal gokken in Haags koffiehuis

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De 61-jarige Rahif A. en zijn zoons Yulush (31) en Emra (33) zijn woensdag door de rechtbank veroordeeld tot werkstraffen tot 100 uur. Het drietal bood in hun koffiehuis aan het Kaapseplein in Den Haag illegale weddenschappen op voetbalwedstrijden aan.
De vader en zijn zoons gaven vanaf juni 2017 hun klanten de kans om via laptops te gokken. De spelers betaalden hun inleg contant aan het drietal waarna ze konden wedden. Volgens de verdachten werden ze onder druk gezet door een gokorganisatie om de computers te installeren. 'Zij zeiden dat we klanten kwijt zouden raken als we niet mee zouden doen', zei de jongste zoon eerder tegen de rechter.
Agenten kwamen het koffiehuis op het spoor tijdens een onderzoek naar de gokorganisatie die de computers en licenties voor de websites verstrekte. Volgens de officier van justitie zaten hier zeven Turkse mannen achter. Ook eigenaren van andere koffiehuizen en internetcafés in Den Haag werkten met hen samen. Ze moesten allemaal een deel van de behaalde winst aan de organisatie afstaan.

Verdachten 'wisten van niets'

Het drietal beweerde op de zitting twee weken geleden dat ze niet wisten dat ze illegaal bezig waren. Daar kwamen ze pas achter bij de politie-inval in september 2017. Ze hadden al twee gokautomaten staan en dachten dat het onder dezelfde vergunning viel, zeiden ze.
Uit tapgesprekken blijkt dat de verdachten ook na de inval doorgingen met de illegale gokpraktijken. Dat nam de aanklager hen zeer kwalijk. 'Deze manier van aanbieden werkt gokverslavend. Daarnaast is het ook een middel om belasting te ontduiken of om geld wit te wassen', zei hij. 'De opbrengst van de gokzuilen waren een bijzonder prettig extraatje voor de uitbater.'

Taakstraffen en boetes

De 61-jarige vader en zijn 31-jarige zoon zijn veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur en een boete van 1500 euro. De 33-jarige zoon moet 60 uur taakstraf uitvoeren.