Coronavirus: 'Avondklok heeft geen enkel effect gehad'

Een lege A13 tijdens de avondklok
Een lege A13 tijdens de avondklok © John van der Tol
REGIO - We zitten nog steeds in een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 28 april.

Tijdelijk geen meldingen CoronaMelder

De app CoronaMelder geeft gebruikers twee dagen lang geen meldingen meer als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Coronaminister Hugo de Jonge heeft hiertoe besloten wegens privacyproblemen. De apps die standaard op het systeem van Android-telefoons zitten, zouden bij gegevens van de corona-app kunnen door een privacyprobleem bij Google.
Google zou het probleem al hebben opgelost, maar 'om hier zeker van te zijn' worden 48 uur lang geen meldingen gestuurd. Mocht het probleem inderdaad zijn verholpen, dan ontvangen gebruikers van de app na die tijd 'weer meldingen en worden de waarschuwingen alsnog gestuurd'.

Kuipers: avondklok had geen effect

Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft de avondklok nauwelijks effect gehad. 'Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het tien procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect', zei Kuipers bij de RTL-talkshow Beau.
'We zitten op het hoogste aantal besmettelijke personen tot nu toe, ondanks dat er gevaccineerd wordt.' Kuipers zei blij te zijn dat het aantal vaccinaties per week stijgt en kan uitkomen op anderhalf miljoen prikken per week, 'zonodig met behulp van huisartsen en ziekenhuizen'.
Kuipers is voorstander van het registreren van gevaccineerden. Daar moet een persoon nu toestemming voor geven maar Kuipers bepleit: 'Geef alsjeblieft toestemming, zeg ja, want die informatie is echt relevant.'

Tweede prik voor Zeeuw terwijl Zuid-Hollander wacht op eerste dosis

Terwijl sommige Zeeuwse zestigers binnenkort al hun tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin krijgen, zitten in Zuid-Holland en Gelderland nog mensen uit dezelfde leeftijdsgroep te wachten op hun eerste prik. Die scheve verdeling tussen de provincies komt naar voren uit het laatste tijdschema voor de coronavaccinaties. 'Een lappendeken', noemt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de planning.
Het AstraZeneca-vaccin is in Nederland momenteel alleen bestemd voor mensen tussen de 60 en 64 jaar. Jongere mensen die eerder al een dosis kregen, kunnen overigens wel hun tweede prik halen want de zeldzame bijwerkingen van het vaccin zijn uitsluitend gemeld na de eerste prik.
In vier provincies (Noord-Holland, Groningen, Friesland en Overijssel) hebben huisartsen de eerste prikken in één ronde verstrekt. In de acht overige provincies kon dat niet omdat de huisartsen niet meteen genoeg geleverd kregen om al hun patiënten uit de doelgroep te prikken. Wie nog geen eerste prik heeft gekregen, wordt daar de komende weken voor uitgenodigd. Het gaat vooral om mensen tussen de 60 en 62 jaar.
Huisartsen in Zeeland, Drenthe en Utrecht kregen vorige week de hiervoor benodigde vaccins al binnen. Limburg volgde maandag, Noord-Brabant en Flevoland later deze week, laat de LHV weten. Huisartsen in Zuid-Holland kunnen volgende week bestellen, hun collega's in Gelderland moeten nog langer wachten.

Uitbater Mall of the Netherlands positief

Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield heeft de indruk dat de situatie in winkelcentra snel weer normaal wordt, wanneer coronabeperkingen worden versoepeld. Dit zou vooral komen door de 'opgekropte vraag van de consument', stelt het bedrijf, dat onder meer bekend is van de grote Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam.
Unibail is wereldwijd actief. In diverse Europese landen werden eerder al beperkingen in de winkelstraten opgeheven. In Spanje, Oostenrijk en Zweden lagen de verkopen in de winkelcentra van het bedrijf in maart daarom alweer op zo'n 80 procent van het niveau van 2019. En sommige winkelcentra in de Verenigde Staten lieten zelfs alweer betere cijfers zien dan voor de crisis. Volgens het bedrijf zijn dit 'positieve signalen'.
© Omroep West

De Jonge: reële kans dat quarantaineschenders gepakt worden

De kans dat je betrapt wordt als je je straks niet aan de quarantaineplicht houdt is 'reëel'. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge woensdag tijdens een Kamerdebat over deze plicht. Meerdere Kamerleden betwijfelden dat. Het team dat de boa's op mogelijke overtreders kan afsturen bestaat namelijk maar uit tien mensen.
Volgens het voorstel moeten reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico straks een adres opgeven waar ze tien dagen in quarantaine gaan, plus een telefoonnummer waarop ze bereikbaar moeten zijn. Een van de tien leden van het belteam kan ze vervolgens bellen voor controle, en zo nodig een boa inseinen dat er iets niet in de haak is. Het team kan volgens De Jonge straks driehonderd mensen per dag bellen.
Hugo de Jonge
Hugo de Jonge © ANP
Onder andere D66, SP en BIJ1 vroegen De Jonge of in dit systeem de pakkans niet te klein is, ook doordat mensen als ze een telefoontje krijgen alsnog snel naar huis kunnen gaan. De Jonge denkt van niet.
De minister wees erop dat niet alleen de pakkans een rol speelt in de naleving van regels, maar ook de hoogte van de boete. In dit geval is er niet voor gekozen om een groot aantal handhavers vrij te maken voor controles, maar een vrij hoge boete, van 435 euro, op overtreding van de regels te zetten. Wel erkende hij dat het systeem niet waterdicht is.

De Jonge hoopt in juni meer te zeggen over nut vaccinatiebewijs

Of mensen die gevaccineerd zijn kunnen worden vrijgesteld van een mogelijke, toekomstige quarantaineplicht kan nu nog niet worden gezegd. Coronaminister Hugo de Jonge hoopt dat er begin juni genoeg informatie beschikbaar is om te oordelen of vaccinatie overdracht van het virus voldoende tegengaat.
De Tweede Kamer debatteert woensdag over de invoering van een verplichte quarantaine voor mensen die naar Nederland reizen uit bepaalde risicovolle delen van de wereld. Of mensen met een vaccinatiebewijs kunnen worden vrijgesteld van zo'n plicht, hangt af van twee dingen: de mate waarin een prik voorkomt dat je het virus doorgeeft en of bewijs van vaccinatie technisch mogelijk is. Volgens De Jonge is er nu nog niet genoeg informatie om op dat eerste punt een conclusie te trekken.
De minister wijst erop dat er nu op Europees niveau wordt gewerkt aan zo'n coronapaspoort. De Europese Commissie hoopt de invoering van dat bewijs in juni geregeld te hebben. Daarmee kan de drager aantonen dat hij of zij ingeënt of negatief getest is of beschermd is door een eerdere besmetting.

Fieldlab: sportwedstrijd met halfvol stadion veilig te houden

Onder strakke voorwaarden is het mogelijk om 'actieve evenementen in de buitenlucht', zoals een sportwedstrijd, te organiseren met de helft tot driekwart van de normale bezoekerscapaciteit. Dat concludeert Fieldlab Evenementen, dat proefevenementen organiseert in coronatijd. Het advies komt na drie proeven met voetbalwedstrijden. In de huidige coronasituatie is het volgens Fieldlab bijvoorbeeld wel nodig om toeschouwers ook zittend een mondkapje te laten dragen als driekwart van de stadionstoeltjes bezet is. Bij een bezetting van 50 procent is een mondkapje alleen verplicht voor het rondlopen.
Ook moet er getest worden voor en na het evenement, en gebruik worden gemaakt van 'een app of ander soort toegangscontrole van een negatieve Coronatest', zegt Fieldlab. Als de helft tot driekwart van het normale maximum aan toeschouwers wordt toegelaten, kan de 1,5 meterregel wel worden losgelaten. Daarnaast moeten toeschouwers steeds worden gewezen op praktische informatie en 'continu' worden gewezen op het naleven van de maatregelen.
Het kabinet neemt later deze week een besluit over de Eredivisie-duels die dit weekeinde worden gehouden. Wel buigt het Outbreak Management Team zich nog over de bevindingen van Fieldlab. Dat team van deskundigen adviseert aan het kabinet over de bestrijding van het coronavirus en komt normaal gesproken op vrijdag bijeen.
ADO supporter
ADO supporter © Anita Janssen

RIVM meldt 8713 besmettingen, inclusief meldingen van dag eerder

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 8713 positieve coronatesten geregistreerd. Bij het cijfer van woensdag is een onbekend aantal achterstallige meldingen inbegrepen. Door een technische storing in een computersysteem waren dinsdag niet alle meldingen van de GGD'en doorgekomen. Die zijn nu alsnog verwerkt, met een hoger aantal geregistreerde besmettingen tot gevolg.
Dinsdag meldde het RIVM 5373 nieuwe gevallen. Gemiddeld ging het de laatste twee dagen dus om zo'n 7000 positieve testresultaten per dag. Het waren er maandag 6257. In het weekend lag het aantal positieve testen iets boven de 8000 per dag. Dat waren er ook al minder dan in de dagen ervoor, toen het aantal meldingen ruim boven de 9000 lag. Het gemiddelde over de laatste zeven dagen ligt nu op 7895 gevallen per etmaal.
In Rotterdam werden volgens de laatste cijfers de meeste positieve tests vastgesteld: 492. Amsterdam telde 351 nieuwe gevallen, gevolgd door Den Haag (290) en Den Bosch (152). In Eindhoven kwamen er 145 nieuwe besmettingen bij. Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen is met 11 toegenomen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag iets toegenomen. In totaal zijn nu 2611 patiënten met Covid-19 opgenomen, veertien meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van deze mensen liggen er 814 op de intensive care, zes minder dan de voorgaande dag. Het is al wel de twaalfde dag op rij dat er meer dan 800 patiënten op de ic's liggen. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 20 toe tot 1797.

Supermarkten blijven gewoon alcohol verkopen tot 20.00 uur

Wie naar de supermarkt wil voor wat alcohol, kan daar gewoon tot 20.00 uur terecht. Dat zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Eerder stoppen met de alcoholverkoop is volgens de branchevereniging ongewenst, omdat dat voor drukte in de supermarkten zou zorgen 'op andere momenten'.
Dinsdag verzocht burgemeester Femke Halsema van Amsterdam ondernemers al om 19.00 uur te stoppen met de alcoholverkoop. Dat deed ze omdat het 'te druk' was in haar stad.
Woensdag van 12.00 tot 18.00 uur is terrasbezoek voor het eerst in bijna een half jaar weer mogelijk. Ook kunnen mensen weer zonder afspraak winkelen. Maar de alcoholverkoop in supermarkten eerder staken om groepsvorming op straat of binnenshuis tegen te gaan, is volgens de supermarktbranche overbodig. Supermarkten houden zich aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM, zo licht een woordvoerder van het CBL toe.

Mensen uit 1961 krijgen prik, terwijl sommige ouderen nog wachten

Vanaf deze week worden mensen die geboren zijn in 1961 uitgenodigd voor een coronavaccinatie, terwijl sommige mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960 nog wachten op hun prik. Die groep wordt gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca, dat afgelopen weken kampte met tegenvallende leveringen.
De vaccins van AstraZeneca worden per provincie uitgeleverd aan de huisartsen. Om logistieke redenen krijgen niet alle provincies bij elke levering door de fabrikant evenveel vaccins , legt een woordvoerster van het RIVM uit. Zo hebben de noordelijke provincies in één keer alle vaccins voor de hele leeftijdsgroep gekregen. 'Dat is handiger dan langs alle provincies rijden.'
Het kan dus zijn dat in sommige provincies alle mensen uit de leeftijdsgroep al zijn geprikt, terwijl mensen in andere regio's nog steeds wachten. In totaal zijn er zo'n 1 miljoen mensen die tussen 1956 en 1960 zijn geboren. Hoeveel van hen nog wachten op een prik, kan het RIVM niet zeggen.

'Speciaal vrij genomen voor terrasje pakken op Scheveningen'

Niet alleen in de binnensteden is veel publiek op de been voor een eerste shopdag zonder afspraak en een drankje op het terras, ook lans het strand van Scheveningen loopt het deze woensdag goed vol. Er zijn zelfs mensen die speciaal vrij hebben genomen om te kunnen 'bubbelen' aan zee, zo vertrouwen ze de Omroep West-verslaggever toe.
Mensen nemen speciaal dagje vrij voor drankje op het terras
Mensen nemen speciaal dagje vrij voor drankje op het terras © Omroep West

Blije gezichten op terrassen in Delft

Ook in Delft alleen maar lachende terrasbezoekers én horeca-ondernemers. De gemeente hoopt dat iedereen geniet van het mooie weer en daarbij de basisregels niet uit het oog verliest.

Eerste drankjes zijn besteld: terrassen sinds 12 uur weer open

Sinds woensdagmiddag 12.00 uur kunnen mensen weer een biertje drinken op het terras. En het is meteen ideaal terrasjesweer, met volop zon en temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot wel 20 graden. De eerste drankjes zijn inmiddels besteld.
Om stipt 12.00 uur meldde de eerste klanten zich op de terrassen. Zo ook op de Plaats in het centrum van Den Haag. Twee heren dronken daar geen biertje, maar een glas gemberthee. De opluchting is er niet minder om: 'We hebben het ontzettend gemist'.
Bekijk hier de eerste beelden.
De eerste drankjes zijn besteld
De eerste drankjes zijn besteld © Omroep West

Verslaggever als symbool van avondklok: 'Werd regelmatig herkend'

Een groot gedeelte van Nederland haalde woensdagochtend opgelucht adem. De avondklok is er niet meer. Met het einde hiervan, stopt ook de roem die Omroep West-verslaggever Ivar Lingen ten deel was gevallen. Een foto waarop hij staat terwijl hij zijn hond uitlaat, werd de afgelopen maanden door alle media in Nederland gebruikt. Van Lingen werd zo voor veel beeldredacties het symbool voor de avondklok.
'Toen ik daar in januari liep in Den Haag waren net rellen rond de avondklok in andere steden uitgebroken. Er waren signalen dat dit zich zou verplaatsen naar de binnenstad van Den Haag. Toen ben ik naar buiten gegaan om te kijken, als hondenuitlaten val je niet zo op.' Het bleek uitgestorven. Op een persfotograaf van het ANP na. Die legde Van Lingen vast op de gevoelige plaat. Die foto bleek voor veel redactie iconisch voor de avondklokperiode en dus zag de verslaggever zichzelf regelmatig terug in andere media als het AD, NU.nl en bij Omroep West zelf. Ineens was hij zelf onderdeel van het nieuws. 'Ik werd ook door een aantal mensen herkend. Die zagen mijn schoenen, jas en natuurlijk mijn hond.'
Nu de avondklok ten einde is en iedereen ook na 22 uur weer buiten mag zijn, eindigt ook de roem voor Van Lingen. ' Het was leuk en bijzonder om mee te maken. Wie weet, als er weer aanleiding voor is, wordt de foto misschien weer van stal gehaald.'

Terrassen eindelijk weer open: 'Alleen maar meer van horecavak gaan houden'

Na bijna een half jaar kunnen mensen woensdag weer een biertje drinken op het terras. En het is meteen ideaal terrasjesweer, met volop zon en temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot wel 20 graden. Anil Soekhoe van Hop en Stork in de Haagse passage staat dan ook te popelen. 'We hebben tot gisteravond laat doorgewerkt om ervoor te zorgen dat het terras schoon is en om 12 uur gaan we lekker open, een mooie eerste dag om mee te maken.'

Kwart ouders wil kinderen niet laten testen bij corona in de klas

Een kwart van de ouders wil hun kind niet laten testen wanneer blijkt dat zij in de klas zitten met iemand die positief is getest op corona. Dat blijkt uit een onderzoek van organisatie Ouders & Onderwijs waaraan 1437 ouders meededen. Deze ouders kiezen er liever voor om tien dagen in quarantaine te gaan dan om hun kind te laten testen. 24 procent zegt hun kind alleen te laten testen bij klachten.
60 procent van de ouders geeft aan bang te zijn dat hun kind besmet raakt op school. Dat cijfer lag eerder rond de 40 procent. Daartegenover staat dat een meerderheid van de ouders de huidige maatregelen op scholen voldoende vinden. Meer dan de helft is zelf tegen het dragen van een mondkapje, het aanhouden van de anderhalve meter afstand en het halveren van klassen.

Mensen geboren in 1955 krijgen oproep voor coronaprik

Mensen geboren in 1955 ontvangen woensdag en donderdag een uitnodiging voor een coronaprik. Wie in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland of Zeeland woont, kan mogelijk kiezen uit de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca. De keuze is een uitzondering.
De mogelijkheid is ontstaan doordat huisartsen in deze regio's structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat ze over hebben. Maar mensen mogen ook wachten tot ze het vaccin van Pfizer kunnen krijgen van de GGD

Niet-essentiële winkels weer open zonder afspraak

Niet-essentiële winkels mogen woensdag hun deuren weer (beperkt) openen voor mensen die spontaan wat willen kopen. Nadat de winkels een kleine twee maanden alleen open waren voor winkelen op afspraak, kunnen klanten ook zonder reservering weer naar binnen.
De nieuwe maatregelen van 28 april horen bij de eerste stap van het openingsplan van het kabinet. De niet-essentiële winkels mogen maximaal één klant per 25 vierkante meter ontvangen, of twee klanten per verdieping in kleinere winkels. De versoepelingen gelden ook voor de markt. Daar mochten vooralsnog alleen levensmiddelen worden verkocht, maar nu kunnen bijvoorbeeld ook kleding- en cosmeticaverkopers hun kramen weer opzetten.

Terrassen weer open na bijna half jaar sluiting

Na bijna een half jaar kan er woensdag weer een biertje worden gedronken op het terras. Tussen 12.00 uur en 18.00 uur zijn er per buitenterras maximaal vijftig gasten welkom. Voor terrasbezoek moet wel worden gereserveerd, er moet anderhalve meter afstand gehouden worden en er mogen niet meer dan twee personen aan een tafeltje. Uitzonderingen zijn er voor mensen uit hetzelfde huishouden.
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de heropening een 'heel klein lichtpuntje'. Hoewel de meeste horecaondernemers er blij mee zijn, hebben ze niet allemaal een terras, zegt een woordvoerder. Bovendien zou het voor veel van hen niet rendabel zijn om voor etenstijd alweer te sluiten.

Avondklok geldt sinds woensdagochtend niet meer

Vanaf woensdagochtend 04.30 uur mogen Nederlanders weer wanneer ze willen op straat zijn. Het kabinet stelde een avondklok in om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen in de avond tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De avondklok gold in de nacht van dinsdag op woensdag voor het laatst.
Vanaf zaterdag 23 januari mochten Nederlanders tussen 21.00 uur en 04.30 uur alleen vanwege bijvoorbeeld een medische reden of om te werken, op straat zijn en moesten ze ook een schriftelijke verklaring hebben. Mensen die zonder verklaring op straat waren, riskeerden een boete van 95 euro. Op 31 maart verruimde het kabinet vanwege de zomertijd de regel met een uur. De avondklok gold vanaf toen tussen 22.00 uur en 04.30 uur.
Demissionair minister-president Mark Rutte zei eerder dat de besmettingscijfers en druk op de zorg nog altijd buitengewoon hoog zijn. Toch schaft hij de maatregel af. Hij vindt het spannend, maar het is volgens hem niet mogelijk om met nul risico uit de coronacrisis te komen. Sinds de invoering van de maatregel heeft de politie ongeveer 6000 avondklokboetes per week uitgedeeld.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn jouw gemeente.