Bomvolle expo's in het Boerhaavemuseum te zien in Eruit op de Buis

Museumdirecteur  Amito Haarhuis in het anatomisch theater
Museumdirecteur Amito Haarhuis in het anatomisch theater © Omroep West
LEIDEN - Al bij binnenkomst in het Rijksmuseum Boerhaave sta je oog in oog met wetenschap en geneeskunde. Dat begint bij een exacte replica van een anatomisch theater dat ongeveer rond 1600 in Leiden werd gebouwd. 'Het ontleden van de lijken gebeurde vooral in de winter, maar in de rest van het jaar, zoals in de zomer, was hier ook van alles te beleven', vertelt museumdirecteur Amito Haarhuis. De directeur doelt op de opgezette skeletten van mens en dier die door bezoekers bekeken konden worden.
In het Boerhaavemuseum is een hoop te zien, maar er zijn ook een aantal interactieve dingen te doen. Een van de hoogtepunten is een projectie van een van de tekeningen van Andreas Vesalius. Hierdoor lijkt het net of er een operatie op je eigen arm wordt uitgevoerd. De bekende anatoom pakte het anders aan dan zijn Griekse en Romeinse voorgangers. In plaats van te lezen, ging hij ook echt experimenteren met het snijden in lijken. 'Je moet wel goed ontbeten hebben voor je hier komt', grapt directeur Haarhuis.
Naast de vaste presentaties zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen in Boerhaave te zien. In 2020 opende de expo Besmet!, die gaat over de uitbraak van besmettelijke ziektes. Museum Boerhaave van tevoren niet bevroeden hoe actueel het gekozen thema zou zijn. Zo actueel dat het Leidse museum zelf nog steeds in lockdown zit vanwege de huidige coronamaatregelen.
In de expo Besmet! Is een jurk te zien met de dode pestbacteriën