13.221 peuken binnen twee uur opgeraapt door Leiderdorpse Straatjutters

Een sigarettenpeuk
Een sigarettenpeuk © PXhere
LEIDERDORP - De naam klinkt ludiek, maar de acties van de Straatjutters in Leiderdorp zijn dat allesbehalve. De groep straatvuilophalers struint tweewekelijks de straten van Leiderdorp af op zoek naar zwerfafval. Afgelopen weekend stond in het teken van sigarettenpeuken. Met resultaat: maar liefst 13.221 peuken werden er tussen de straatstenen, in plantsoenen of in de berm gevonden.
'Dit is een aanhoudend probleem', zeiden de jutters tegen mediapartner Sleutelstad. Dat bleek zaterdag zonder meer. Twee uur had de groep schoonmaakhelden nodig om tot de ontluisterende score van 13.221 peuken te komen. Allemaal gevonden in en om winkelcentrum Santhorst.
Sinds november 2018 zijn de Straatjutters actief bezig met het opruimen van zwerfafval in de straten van Leiderdorp. Om de week gaan zij op vrijdag en zaterdag om kwart voor tien 's ochtends op pad om afval te verzamelen en dat vervolgens correct weg te gooien. Daarnaast plaatsten zij tegelasbakken om toekomstige vervuiling tegen te gaan. Die tegels worden inmiddels veelvuldig gebruikt.