De terrassen zijn weer open: 'We waren eraan toe'

De eerste drankjes zijn besteld
De eerste drankjes zijn besteld © Omroep West
REGIO - Sinds woensdagmiddag 12.00 uur kunnen mensen weer een biertje drinken op het terras. En het is meteen ideaal terrasjesweer, met volop zon en temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot wel 20 graden. De eerste drankjes zijn inmiddels besteld: 'We waren eraan toe.'
Ook terras De Plaats in Den Haag weer open
Om stipt 12.00 uur meldden de eerste klanten zich op de terrassen. Zo ook op de Plaats in het centrum van Den Haag. Twee heren dronken daar geen biertje, maar een glas gemberthee.
De opluchting is er niet minder om: 'We hebben het ontzettend gemist.' Niet veel later schoven ook andere terrasklanten aan, allemaal met dezelfde boodschap.

'We hebben gisteravond tot laat doorgewerkt'

Anil Soekhoe van Hop en Stork in de Haagse passage stond vanochtend dan ook te popelen. 'De zon schijnt hè, dus wij zijn bijzonder prettig gestemd', zei Soekhoe, tevens vertegenwoordiger van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Den Haag, in West wordt Wakker op Radio West. 'We hebben tot gisteravond laat doorgewerkt om ervoor te zorgen dat het terras schoon is en om 12 uur gaan we lekker open, een mooie eerste dag om mee te maken.'
Niet alleen de horecaondernemer zelf was blij dat er eindelijk weer meer kan vanaf vandaag, hij zag die blije gezichten ook bij zijn medewerkers, die eveneens stonden te trappelen om mensen weer te kunnen verwennen. 'Die gastvrijheid, dat zit in je bloed, daar word je mee geboren. Dat gaat niet weg, ook niet als je zo lang bent dicht geweest. We zijn zelfs alleen maar meer van ons vak gaan houden door de afgelopen periode.'
Het team van Hop en Stork in Den Haag
Het team van Hop en Stork in Den Haag © Hop en Stork

Liefde voor de horeca

Soekhoe heeft altijd de moed erin gehouden en bleef positief gestemd, hoe moeilijk de situatie soms ook was. 'Maar die positiviteit breng je wel over op je medewerkers. Ook zij bleven gemotiveerd, je ziet de liefde er vanaf stralen. Of dat nou was tijdens het opknappen van de zaak of gewoon even door een glimlach naar een passant, het zijn mensen die hun werk met hart en ziel doen, dat zag je ook de afgelopen periode terug bij de horeca in Den Haag. Het is een mooie branche, met mooie mensen en mooie producten.'
Dat sommige ondernemers hun zaak dichthouden uit solidariteit met de zorg klinkt nobel, maar toch denkt Soekhoe er het zijne van. 'We hebben altijd oog gehad voor de zorg, die solidariteit is er altijd geweest. Ook na sluiting van de horeca. Om nu met deze versoepeling dicht te blijven, nog steeds volop gebruik te blijven maken van steun van de overheid, dat is voor mij geen ondernemerschap.'

Zonnescherm tegen smeltende chocola

Ook bij de Chocolate Company in Leiden wordt alles in gereedheid gebracht voor de ‘grande opening’. Hier is het alleen zaak de producten juist zo goed mogelijk tegen die vrolijk brandende lentezon te beschermen.
'Dat is wel eens mis gegaan', bekent de medewerkster lachend. 'De zon staat nu volop op de zijkant van de winkel, dus dan doen we gewoon het scherm dicht. We zijn vooral blij dat onze klanten straks hun chocoladebroodje of gebakje weer lekker kunnen eten in de buitenlucht.'
Ook in Leiden staan de terrassen uitgestald om weer open te gaan
Ook in Leiden staan de terrassen uitgestald om weer open te gaan © Omroep West

'Speciaal vrij genomen voor dagje shoppen en terrasje op Scheveningen'

Niet alleen in de binnensteden is veel publiek op de been voor een eerste drankje op het terras, ook langs het strand van Scheveningen loopt het inmiddels goed vol. Er zijn zelfs mensen die speciaal vrij hebben genomen om te kunnen 'bubbelen' aan zee, zo vertrouwen twee dames uit Amersfoort de Omroep West-verslaggever toe.
Een tafel verder vertelt een man hoe ook hij vrij heeft genomen om gewoon 'lekker in zijn eentje' te genieten van zijn eerste terrasbezoek sinds tijden. 'Toen ik wist wanneer het weer open ging, heb meteen een oppas geregeld. Even pappa-tijd na al het harde werken.' Het feit dat hij slechts zijn hand hoeft op te steken om te worden bediend, maakt het helemaal af. 'Alleen maar heerlijk in alle rust genieten.'
Strandtenthoudster Sheila is dolgelukkig weer open te zijn, ook al is het maar klein beetje wat ze meer mogen in deze eerste versoepelingsronde van het kabinet. 'Super blij om weer gasten te mogen ontvangen.'
Ook langs het strand van Scheveningen loopt het vol
Ook langs het strand van Scheveningen loopt het vol © Omroep West

Regels voor terrasbezoek

Terrasbezoek is wel gebonden aan een aantal regels. Je moet vooraf reserveren. Per tafel mogen maximaal twee mensen zitten, die ook 1,5 meter afstand moeten houden tenzij zij tot hetzelfde huishouden behoren. Bezoekers mogen alleen voor toilet- en garderobebezoek of om af te rekenen naar binnen. Daar moet dan wel een mondkapje op.