Coronavirus: 'Kans op snel 20 procent minder ziekenhuisopnames klein'

Een coronapatiënt in het LUMC wordt omgedraaid
Een coronapatiënt in het LUMC wordt omgedraaid © ANP
REGIO - Er gelden nog steeds beperkingen in verband met het coronavirus, maar vorige week zijn de eerste maatregelen versoepeld. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 6 mei.

De Jonge: 1,5 meter kan met testen mogelijk al in juni deels weg

Als het toegangstesten van de grond komt, kan mogelijk al bij stap vier van de versoepeling van de coronaregels de 1,5 meterregel op sommige plekken geschrapt worden. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer. Die stap wordt volgens de huidige planning, en als er geen nieuwe tegenvallers komen in het aantal coronabesmettingen, al in de tweede helft van juni gezet.
De Jonge verdedigt in de Kamer het kabinetsvoorstel om het wettelijk mogelijk te maken dat bepaalde sectoren eerder kunnen heropenen als ze alleen mensen toelaten die kunnen aantonen dat ze recent negatief getest zijn op het coronavirus. De Jonge omschreef die toegangstesten als 'een extra instrument in de gereedschapskist' hiervoor.
Voor de eerstvolgende ronde versoepelingen (stap twee) zal het testen waarschijnlijk nog niet grootschalig ingezet kunnen worden - hooguit bij een aantal pilots. In de ronde daarna zouden de testen bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden door restaurants als die meer gasten willen toelaten dan zonder toegangstesten. De Jonge erkende wel dat het testproject niet overal zin zal hebben. In de pilotfase was gebleken dat testen voor bezoekers van een deel van de musea, filmhuizen en andere bedrijven in de culturele sector een te hoge drempel was. Voor sommige ondernemers zal bovendien een gedeeltelijke heropening onvoldoende rendabel zijn.
Toch kan toegangstesten een grote impact hebben, zei De Jonge tegen de Kamer. Zeker als het gaat om stappen vier en vijf, die vooralsnog voor juni en juli op de agenda staan. 'Het loslaten van de 1,5 meter is precies het verschil tussen het wél of niet exploitabel maken van je theater, wel of niet exploitabel maken van je bioscoop, wel of niet exploitabel maken van je restaurant. Daarom is het zo'n mooi instrument, juist in deze fase.'
Eerder in het debat hadden verschillende partijen al kritiek geuit op het wetsvoorstel van het kabinet. Ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zien nog nadelen. Voor het plan is ruim een miljard euro uitgetrokken en verschillende fracties vragen zich af of die kosten wel opwegen tegen de versoepelingen die daarmee bewerkstelligd kunnen worden. Ook waren er onder meer vragen over een einddatum voor de wet, de inzet van commerciële bedrijven om de testen af te nemen en de kosten voor de eigen bijdrage die mensen op termijn moeten gaan betalen.

Kuipers: kans op snel 20 procent minder ziekenhuisopnames klein

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de kans klein dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten komende dinsdag met 20 procent zal zijn gedaald. Het aantal opnames daalt de laatste week weliswaar, maar dat kan volgens Kuipers ook een schommeling zijn. Dinsdag is de eerstvolgende gelegenheid om versoepelingen aan te kondigen voor de week of weken daarna. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om pas verder te versoepelen als het aantal mensen met corona dat in een 'lopend 7-daagsgemiddelde' in de ziekenhuizen wordt opgenomen, met 20 procent is gedaald.
Om van een echte daling te kunnen spreken, moet het aantal ziekenhuisopnames twee weken op rij afnemen, stelt Kuipers. De lichte daling van afgelopen week kan daarvan een voorbode zijn, maar dat valt nog niet met zekerheid te zeggen. 'In theorie kan het aantal de komende dagen heel sterk afnemen, maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk', aldus Kuipers. Hij verwacht namelijk juist komende dagen nog een effect van de drukte op Koningsdag terug te zien in de ziekenhuizen.
Het flink opschroeven van het aantal vaccinaties per dag heeft volgens Kuipers het grootste effect op de besmettings- en daarmee de ziekenhuiscijfers. 'Maar als het snel beter weer wordt kan ook dat een positieve invloed op het aantal opnames hebben.' Voor komende dinsdag gaat dat echter geen verschil meer maken, omdat een daling van het aantal besmettingen pas een aantal weken later tot een daling in het aantal ziekenhuisopnames leidt.

KNVB Regiocup niet meer haalbaar voor senioren

De KNVB Regiocup voor senioren gaat dit seizoen niet door. Volgens de voetbalbond is het evenement door tijdgebrek niet meer haalbaar. De KNVB lanceerde de Regiocup in februari van dit jaar, als evenement voor amateurvoetballers die uitkomen in de zogenoemde B-categorie. Het was een alternatief voor de wegens de coronacrisis afgebroken competities in het reguliere seizoen. Het ging om kleinschalige en regionale toernooien voor amateurverenigingen, metminder lange reisafstanden en de kans op lokale derby's.
Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen echter in elk geval tot 18 mei niet in teamverband trainen. Dit mag net als het afgelopen halfjaar alleen in groepjes van vier. Om verantwoord wedstrijden te kunnen spelen, is een periode van twee tot drie weken nodig om wedstrijdfit te kunnen worden, aldus de KNVB. In dat geval kan de Regiocup niet eerder dan in het weekend van 5 en 6 juni starten. Voor een toernooivorm blijft er volgens de KNVB dan te weinig tijd over, aangezien de zomervakantie op 10 juli van start gaat (Regio Noord) en er in de zomer op veel sportcomplexen grasonderhoud nodig is.
Daarnaast denkt de KNVB dat het, gezien de uitgestelde versoepelingen, op dit moment onwaarschijnlijk is dat de datum waarop volgens het eerdere openingsplan van het kabinet weer wedstrijden gespeeld mogen worden (7 juli) binnenkort naar voren wordt gehaald. Kinderen mogen wel al enige tijd normaal trainen en op de eigen vereniging partijtjes spelen. Aangezien zij dus geen voorbereidingstijd nodig hebben, gaat de KNVB Regiocup voor de jeugd mogelijk nog wel door.

Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is voor de derde dag op rij gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6861 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 424 minder dan woensdag. Vergeleken met vorige week donderdag gaat het om een daling van 435 positieve tests.
Ook ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is er nu sprake van een afname. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7172 besmettingen per etmaal.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 24. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden eveneens 24 overlijdens geregistreerd.

Kamer vindt dat de coronatestwet nog verbeterd moet worden

De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest waarmee ze straks bijvoorbeeld naar een festival of museum zouden mogen. Ook moet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beter duidelijk maken hoe lang de wet die de testen mogelijk maakt van kracht blijft, vinden zowel oppositie- als coalitiepartijen donderdag tijdens een debat over die wet.
De Tweede Kamer debatteert over de Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19. Met die wet kunnen mensen zonder klachten zich buiten de GGD om laten testen, en met een negatief testbewijs weer toegang krijgen tot bijeenkomsten of sectoren die anders dicht zouden blijven. In de Kamer is breed kritiek op de invulling van die wet.
Het wetsvoorstel laat nog veel ruimte voor nadere invulling, vindt de Kamer. Er tekent zich een meerderheid af om de eigen bijdrage voor deze vorm van testen te schrappen. Zo'n test met testbewijs moet 7,50 euro gaan kosten, stelt het kabinet voor.

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen, maar minder opnames

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen, na een paar dagen van daling. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2551 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zes meer dan op woensdag, maar ruim negentig minder dan afgelopen maandag en zo'n 150 minder dan een week geleden.
Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg naar 1744. Dat is een toename van 29 ten opzichte van woensdag, maar een flinke daling ten opzichte van vorige week. Intensive cares behandelen nu 807 mensen vanwege de gevolgen van een coronabesmetting, 23 minder dan op woensdag. Dat aantal schommelt al ongeveer drie weken tussen de 800 en 850.
De ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 259 patiënten nieuw opgenomen op intensive cares en verpleegafdelingen. Voor een donderdag is dat het laagste aantal sinds half maart. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen week 2019 nieuwe patiënten opgenomen, gemiddeld 288,4 per dag, en dat is het laagste peil in ongeveer drie weken.

Extra steunmaatregel voor boekwinkels en auteurs

Het Nederlands Letterenfonds, bemiddelaar de Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond gaan de door de coronacrisis ook zo getroffen boekhandels helpen met een extra steunmaatregel. Nu de boekenwinkels weer open mogen, kunnen ze tot 1 juli goedkoper een of meer auteurs boeken voor een optreden, op locatie, online of allebei.
Het Letterenfonds subsidieert het honorarium voor de schrijvers tot maximaal 500 euro per optreden. Ook krijgt de winkel van de Boekverkopersbond een extra bijdrage van 500 euro voor de organisatie. Met steun geboekte optredens kunnen ook na 1 juli plaatshebben.
Er is budget voor minimaal 150 schrijversoptredens in 100 boekhandels.

Gratis coronatest voor Nederlanders die pendelen naar Duitsland

Vanaf deze donderdag kunnen Nederlanders die in Duitsland werken, zorg ontvangen of studeren zich gratis op corona laten testen. Er zijn acht locaties dicht bij de grens waar de test kan worden gedaan. Dat worden er de komende dagen twintig. Grenspendelaars kunnen een testmoment reserveren op een speciale website, grenstesten.nl.
Het kabinet heeft de gratis testvoorziening opgezet, omdat Duitsland een negatieve test eist van mensen die het land binnen willen. Dat kan voor pendelaars in de papieren lopen als ze telkens naar een commerciële teststraat moeten.
Degenen die gebruik willen maken van de gratis testmogelijkheid, moeten kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen en dat hun werkgever, onderneming, school, universiteit, zorgverlener of familielid aan wie mantelzorg wordt verleend, in Duitsland is gevestigd.

EU wil praten over opzijschuiven patenten coronavaccins

De EU staat klaar om het opzijschuiven van patenten op coronavaccins te bespreken, zegt de Europese Commissie. Dat geldt voor 'alles wat de crisis op een effectieve en pragmatische manier kan bestrijden', verzekert voorzitter Ursula von der Leyen.
Vaccinfabrikanten hebben het recht de eerste jaren zelf ontwikkelde vaccins zelf te maken en te verkopen, maar dat recht staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de wereld snel in te enten. De Verenigde Staten gingen woensdag om en bepleiten nu het vrijgeven van de patenten.

Uitnodigingen nieuwe kwetsbare groep

Vanaf donderdag wordt een nieuwe groep mensen met medische risico's uitgenodigd voor vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om mensen geboren tussen 1961 en 2003, met bijvoorbeeld diabetes mellitus, een afweerstoornis of problemen aan luchtwegen, longen, hart of nieren.
Deze mensen worden vanwege hun medische toestand elk jaar ook al uitgenodigd voor de griepprik. Het RIVM schat dat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen gaat. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of van Moderna.

UWV opent loket voor vijfde periode loonsteun

Ondernemers hebben vanaf donderdag weer de mogelijkheid om opnieuw steun aan te vragen bij het UWV. De uitkeringsinstantie opent voor de vijfde keer een loket voor de aanvraag van een tegemoetkoming in de loonkosten. Dit keer gaat het om een tegemoetkoming voor de maanden april tot en met juni dit jaar.
'Er is door onze medewerkers hard gewerkt om te zorgen dat het loket al op 6 mei open kan, ruim tien dagen eerder dan het aanvankelijke plan', zegt UWV-bestuurder Janet Helder. Dit maakt het volgens haar mogelijk voor werkgevers om nog vóór de salarisbetaling van mei hun eerste voorschot binnen te hebben. 'En we zijn dit keer ook langer open, tot en met de laatste dag van deze NOW-periode, 30 juni', benadrukt Helder verder.
De zogeheten NOW-regeling voor loonsteun werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen. Dat daar veel behoefte aan was, bleek al op de eerste dag van de zogenoemde NOW 1.0, toen er meteen tienduizenden verzoeken binnenkwamen.

Nog veel vragen in Kamer over 'coronatesten voor toegang'

Met behulp van toegangstesten moet het de komende maanden mogelijk worden om de samenleving weer sneller te openen, dan zonder testen het geval zou zijn. Tenminste, dat is de redenering achter het wetsvoorstel van de regering over toegangsbewijzen, waar de Tweede Kamer donderdag over praat.
Maar partijen hebben nog veel vragen, onder meer over de kosten en over de timing van het wetsvoorstel. Ook aan de noodzaak van het voorgestelde testsysteem wordt getwijfeld, nu het nog slechts een kwestie van enkele maanden lijkt tot een groot deel van de bevolking tegen het coronavirus is gevaccineerd. Voor het debat is maar liefst 12 uur uitgetrokken.
De afgelopen tijd werden er al pilots gehouden, waarin mensen bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd of een museum konden na het tonen van een negatief testbewijs. Vanaf de tweede stap in het openingsplan van het kabinet zouden mensen dan bijvoorbeeld onder voorwaarden weer naar musea of professionele sportwedstrijden kunnen, met een negatieve test. In de latere stappen zou dan steeds verder kunnen worden gegaan, met bijvoorbeeld evenementen met beperkingen of ruimere toegang tot restaurants.

'Middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk open'

De middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk weer volledig open, het liefst al gelijk na de meivakantie. Die oproep aan het kabinet doet Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in NRC. 'Laten we alsjeblieft proberen om jongeren voor de zomer nog een paar maanden een béétje structuur te bieden.'
Volgens de Kinderombudsvrouw wordt in de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en in de coronapersconferenties van de regering maar weinig rekening gehouden met de belangen van de jeugd. 'Het gaat voortdurend over de opening van winkels en terrassen, over fieldlabs en vaccinatiestrategieën', stelt zij. 'Maar ondertussen mogen studenten in het mbo en hoger onderwijs nog maar een dag per week naar school en zitten leerlingen in het voortgezet onderwijs gemiddeld drie dagen per week thuis.'
Kalverboer signaleert een 'stille ramp' onder kinderen en jongeren. Het is volgens haar al langer bekend dat deze leeftijdsgroepen als gevolg van de coronamaatregelen vaker last heeft van psychische klachten als eenzaamheid en depressie. Maar beleid vanuit Den Haag richt zich volgens Kalverboer vooral op de verspreiding van het coronavirus. 'Het gaat alleen maar over de korte termijn, de dagkoersen. Alsof niet doordringt dat dit beleid op de lange termijn vooral kinderen en jongeren treft.'

Meer vraag naar opslagruimte buitenshuis door crisis

Door de coronacrisis is er steeds meer vraag naar opslagruimtes buitenshuis. Volgens opslagverhuurder ALLSAFE heeft onder andere het thuiswerken en de groei van e-commerce ervoor gezorgd dat er meer vraag is naar mini-opslag. Ook bij branchegenoot Shurgard merken ze dat de bezettingsgraad flink is gestegen.
Volgens ALLSAFE nam de noodzaak om thuis leef- en werkruimte vrij te maken vorig jaar met de dag toe. Dat is dit jaar niet anders. De onderneming zag de omzet in het eerste kwartaal met 27 procent stijgen in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal huurders steeg in de meetperiode met 22 procent.
Dat stijging volgt op een jaar waarin het bedrijf de omzet voor het eerste tot boven de 30 miljoen euro wist te brengen. Dat betekende in coronajaar 2020 een omzetplus met circa een vijfde. In juni, net na de eerste lockdown, draaide de opslagverhuurder zijn beste maand in zijn bestaan met een tijdelijke verdubbeling van de omzet. Het aantal vestigingen steeg vorig jaar met 12 procent naar 36 locaties. Het bedrijf is van plan om de komende drie jaar dat aantal te verdubbelen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.