Onstuimig weer tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, in het weekend warmer

REGIO - Het is ondertussen alweer mei, maar dat betekent niet dat het vanzelfsprekend mooi lenteweer is. Het is koud, er staat af en toe harde wind en er zijn veel buien. Het ziet er naar uit dat het deze week nog wel even zo blijft. Wordt het daarna dan eindelijk beter? Onze weerman Huub Mizee zegt dat er een onstuimige Dodenherdenking en Bevrijdingsdag aan zitten te komen, maar dat het zomerweer toch ├ęcht om de hoek is.

Tijdens Dodenherdenking zal het een wisselvallige, onstuimige dag worden. 'Dit komt door een hele actieve depressie die vanavond ten noorden van ons land naar Denemarken trekt', vertelt Mizee. Door deze actieve depressie gaat het in de loop van de avond regenen.

De regen blijft heel de nacht aanhouden. 'Wat verder opvalt, is dat er vanavond een zuidwestenwind gaat aantrekken. Het wordt aan de kust stormachtig weer, waarbij de windkracht kan oplopen tot windkracht 7, of zelfs 8.'

Veel buien

Overdag tijdens Dodenherdenking komt er heel af en toe wat zon. 'Er zullen vooral veel buien zijn, af en toe een heftige bui. Overdag zal het maximaal 10 graden worden, helaas blijft de harde wind met zware windstoten lang aanhouden', aldus de weerman.

In de loop van de avond, tijdens de Dodenherdenking, zal de wind iets minder zijn. Wel is de wind nog steeds flink en zou er een bui kunnen vallen. Het wordt in de avond maximaal 8 graden.

Wisselvallig weer | Foto: Martin Versluis

Bevrijdingsdag iets beter, warmer in het weekend

Dit jaar zijn er geen evenementen met Bevrijdingsdag. Misschien is het dan iets minder erg dat het niet heel mooi weer wordt. Het wordt op 5 mei wel iets beter dan de dag ervoor. Het gaat veel minder waaien, wel is er een noordwestenwind die ervoor zorgt dat er nog steeds koude lucht vanuit het noorden naar ons toe komt. Gelukkig is er wel meer zon dan tijdens 4 mei, wel kan er nog een enkele bui vallen.

De rest van de week is helaas nog wisselvallig en vrij koud. 'In het weekend gaat het toch echt eindelijk een stuk warmer worden', vertelt onze weerman. 'De temperaturen gaan oplopen tot rond de 15 graden, er bestaat zelfs een kans dat het aankomende zondag meer dan 20 graden wordt', besluit Mizee.

LEES OOK: DI-RECT sluit Haags Bevrijdingsfestival af vanuit Madurodam

Meer over dit onderwerp:
WEER
Deel dit artikel: