Zo vierde onze regio dit jaar Bevrijdingsdag, festiviteiten opnieuw grotendeels online

© ANP
REGIO - Bevrijdingsdag is dit jaar opnieuw ingetogen verlopen vanwege de voortdurende coronapandemie. Demissionair premier Mark Rutte stak woensdagmiddag voor het Kunstmuseum in Den Haag het Bevrijdingsvuur aan. Het aansteken van het vuur is traditioneel de start van de officiële activiteiten op 5 mei. Die activiteiten waren ook dit jaar vanwege de coronamaatregelen grotendeels online.
Bevrijdingsdag begon traditioneel met de 5-mei-lezing. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak vanuit Berlijn over de relatie tussen Nederland en Duitsland. De misdaden die Duitsland heeft gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog 'verjaren nooit' en dienen als lessen voor de toekomst, zei Merkel in haar lezing. Ze is 'deemoedig en vereerd' de lezing te mogen geven en beschouwt het als 'een teken van vriendschap' tussen Nederland en Duitsland.
Na de lezing ontstak Mark Rutte het Bevrijdingsvuur en begon ook het Haagse Bevrijdingsfestival. Daar treden onder meer Tino Martin, Suzan en Freek, Milow en Davina Michelle op vanuit poppodium PAARD.
Noem het gewoon Gemeentemuseum

Bevrijdingsfestival zaterdag op TV West

TV West zendt aankomende zaterdag vanaf 17.00 uur een compilatie uit van het Bevrijdingsfestival. Organisator Gerard van den IJssel hoopt dat het de laatste online editie van het Bevrijdingsfestival was. 'We zijn er nu wel aan gewend, maar toch gaan we er voor om volgend jaar weer op het Malieveld te staan', vertelde hij in West Wordt Wakker op Radio West.
'Gelukkig hebben we nu alles wat het Bevrijdingsfestival uniek maakt in compacte vorm kunnen organiseren. Ik heb er dan ook ontzettend veel zin in.'
Bevrijdingsdagfestival vanuit Paard zonder publiek: 'Heel gek'

Concert van DI-RECT

De festiviteiten werden afgesloten met een concert van DI-RECT. Zij traden niet op in het PAARD, maar speelden een uur lang vanuit attractiepark Madurodam. Dit decor was niet toevallig gekozen. De miniatuurstad is vernoemd naar George Maduro, een verzetsheld die een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog.
Hij stierf in 1945 in een concentratiekamp, vlak voor de bevrijding. Zijn ouders hebben een startkapitaal beschikbaar gesteld om Madurodam te bouwen, wat zij zien als monument voor hun enige zoon.