Leidenaar (52) opgepakt voor aanslag in 2016

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
LEIDEN - De politie heeft een 52-jarige Leidenaar opgepakt die wordt verdacht van een poging tot doodslag/moord en het opzettelijk veroorzaken van een ontploffing bij een woning aan het Kamerlingh Onnesplein. Het gaat om een zaak van bijna vijf jaar geleden. Op 12 juli en 30 augustus 2016 werden twee aanslagen gepleegd op de woning. Na 'recent verkregen informatie' over de aanslagen kon woensdag een verdachte worden aangehouden.
De bewoners werden destijds wakker na twee harde knallen. De bewoners liepen naar beneden en zagen dat de ruit van de woonkamer totaal vernield was. Het glas lag verspreid tot achter in de woning en de voordeur had behoorlijke schade. Omdat de bewoners boven sliepen, raakten zij niet gewond.
Het was niet de eerste keer dat er een aanslag op de woning werd gepleegd. Op dinsdag 12 juli zat de, nu, 46-jarige bewoner in de woonkamer toen 's avonds laat het raam vlak naast hem ontplofte. Vermoedelijk was het dubbelglas zijn redding en raakte hij niet gewond. Het raam was alleen aan de buitenzijde beschadigd.

'Recent verkregen informatie'

In 2017 vroeg de recherche in de opsporingsprogramma 's Team West en Opsporing Verzocht al aandacht voor deze twee zaken. Er werden bewakingsbeelden getoond van de aanslag van 30 augustus, waarop twee mannen te zien zijn die gericht naar de woning lopen en vuurwerk op de woning plakken en aansteken. Het onderzoek leidde ondanks de beelden al die tijd niet tot een aanhouding.
Op basis van 'recent verkregen informatie' kon de politie nu wel iemand oppakken. Om wat voor soort informatie het gaat, kan de politie niet zeggen. De verdachte zit nu vast op het politiebureau en wordt verder verhoord. De politie sluit nog een aanhouding niet uit.