Vijf roeiers springen in water bij aanvaring met vrachtschip: 'Ik dacht even: dit gaat fout'

RIJSWIJK - Bij een aanvaring tussen een vrachtschip en een roeiboot zijn vijf watersporters van studentenroeivereniging Pelargos in de Trekvliet beland. Het ongeluk gebeurde op de grens tussen Rijswijk en Voorburg. De slachtoffers moesten met onderkoelingsverschijnselen worden nagekeken.
Het ongeluk gebeurde woensdag kort na het middaguur. De roeiboot kwam ter hoogte van de Dillenburglaan in Rijswijk in aanvaring met een vrachtschip. De schipper van het vrachtschip kwam onder de Geestbrug door en had hierdoor geen zicht op de roeiboot.
De roeiers zagen het vrachtschip wel aankomen. Volgens een ooggetuige probeerden de studenten de roeiboot naar de kant te sturen, maar werden zij door de harde wind terug naar het midden van de Trekvliet geblazen.

Studente bijna overvaren

Omstanders hebben geprobeerd de schipper te waarschuwen, maar hij kon zijn boot niet meer op tijd laten stoppen. De vijf roeiers besloten daarom midden op het water uit hun roeiboot te springen, zo vertelt de ooggetuige. Vier studenten konden zonder problemen de kant bereiken, maar een van de studentes werd bijna overvaren door het vrachtschip.
De roeiboot dreef na de aanvaring naar de overkant
De roeiboot dreef na de aanvaring naar de overkant © Omroep West
Door zich op het laatste moment aan de boot af te zetten kon ook zij echter veilig de kant bereiken. 'Ik dacht even: dit gaat fout', zegt de ooggetuige die zijn hond aan het uitlaten was. Op de kant werden de studenten door de gealarmeerde brandweer voorzien van een warmtedeken. Een ambulance kwam ook ter plaatse om de roeiers na te kijken. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. De onfortuinlijke watersporters mochten allemaal met familieleden en vrienden mee naar huis.

'Niet in een keer stil'

De schipper was erg geschrokken van het ongeluk. 'Ik zag ze niet aankomen door die brug. Ik zag iemand zwaaien aan de kant, maar ik krijg zo'n schip niet in een keer stil. Ik ben erg geschrokken, maar gelukkig raakte niemand gewond.' Wel moet het schip voorlopig blijven liggen op de plek zodat de politie verder onderzoek kan doen.
Het schip werd na de aanvaring aangelegd
Het schip werd na de aanvaring aangelegd © Omroep West