Naturalis in Leiden verkozen tot Europees museum van het jaar

T-Rex Trix is de blikvanger van Naturalis
T-Rex Trix is de blikvanger van Naturalis © ANP
LEIDEN - Naturalis in Leiden is gekozen tot Europees museum van het jaar 2021. De jury roemt het natuurmuseum, officieel Naturalis Biodiversity Center, als een zeer vindingrijk museum met prachtige tentoonstellingen. Als een van de grootste musea in zijn soort heeft het indrukwekkende onderzoeksresultaten en uiteenlopende collecties 'die zich richten op onderwerpen met een universele aantrekkingskracht.'
Voor de prijs waren 27 genomineerden, waaronder het Lam Museum in Lisse en Museum De Lakenhal in Leiden. Het Rijksmuseum Boerhaave (wetenschap), eveneens in Leiden, was in 2019 de winnaar van de Europese topprijs. Naturalis heropende in augustus 2019 na een verbouwing van vier jaar. In vier maanden tijd kwamen er 275.000 bezoekers.
'Wat geweldig dat ons museum via deze prijs internationaal erkend wordt', reageert algemeen directeur van Naturalis, Edwin van Huis. 'Fascinatie voor de schoonheid en diversiteit van de natuur, dat is het fundament van Naturalis. Dankzij ons museum kunnen we onze liefde en passie voor de natuur delen met het publiek. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit.' De directeur zegt dat hij niet kan wachten tot bezoekers weer welkom zijn. Het museum is nu gesloten vanwege de coronamaatregelen.

'Dit is de Oscar onder de museumprijzen'

Bart Braun, communicatieadviseur van Naturalis vertelt dat het museum enorm blij is met de prijs. ‘Onze mensen die de tentoonstellingen ontwikkelen zaten gillend achter de webcam.’ De prijs 'Europees museum van het jaar' is een hele grote in de museumwereld. ‘Dit is de Oscar onder de museumprijzen’, aldus Braun.
Naturalis heeft een erg zwaar jaar achter de rug. Na een fusie met drie universitaire instituten moest er een nieuw gebouw komen, toen het museum eindelijk open kon in 2020 kwam het coronavirus in Nederland waardoor we heel weinig open zijn geweest. ‘2020 had hét jaar moeten worden waarin we bekend zouden worden bij het wereldwijde publiek, helaas is dat toen niet gelukt. Daarom is het extra mooi dat wij nu deze prijs in ontvangst mogen nemen’, vertelt Braun trots.
Voordat ze de fysieke prijs in ontvangst mogen nemen moeten ze nog heel even geduld hebben. Door corona ging de uitreiking vorig jaar niet door. De winnaar van 2020, het Stapferhaus in Lenzburg (Zwitserland), heeft de prijs nooit gehad dus het beeldje is momenteel nog even daar. Dat maakt het Naturalis voor nu niks uit. ‘Dit is een prachtige bekroning op een lange moeilijke periode’, zegt Braun blij.