Coronavirus: Opnieuw iets minder coronapatiënten op intensive cares

Een intensive care-afdeling in Den Haag
Een intensive care-afdeling in Den Haag © ANP
REGIO - Er gelden nog steeds beperkingen in verband met het coronavirus, maar vorige week zijn de eerste maatregelen versoepeld. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 8 mei en zondag 9 mei.

Kabinet hakt nog geen knoop door over versoepelingen

Het demissionaire kabinet heeft zondag in het Catshuis nog geen definitieve knoop doorgehakt over nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. Ingewijden zeggen tegen de NOS dat er eerst nog meer moet worden uitgezocht voordat er een besluit kan worden genomen dat de versoepelingen verantwoord zijn. Dinsdag komen de meest betrokken ministers opnieuw bij elkaar en is er 's avonds weer een persconferentie.
In het Catshuis werd gesproken over de versoepelingen die genoemd staan bij stap 2 van het heropeningsplan dat het kabinet vorige maand presenteerde. Als de cijfers het toelaten, zouden dan pretparken, dierentuinen en sportscholen onder voorwaarden weer open kunnen. Ook de kunst- en cultuurbeoefening in bijvoorbeeld muziekscholen zou dan weer kunnen.

Aantal nieuwe coronagevallen ruim onder gemiddelde

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal uitgekomen op 6704, meldt het RIVM. Dat is ruim onder het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7529 besmettingen per etmaal.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met vier. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zaterdag werden 29 overlijdens geregistreerd.
In totaal telde het RIVM de afgelopen zeven dagen 52.700 positieve coronatesten. In dezelfde tijd registreerde het instituut 152 sterfgevallen.

Opnieuw iets minder coronapatiënten op intensive cares

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht afgenomen. Zondag liggen 767 coronapatiënten op de ic’s, 11 minder dan de 778 de dag ervoor, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag bedroeg de afname ten opzichte van vrijdag 19.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1668 mensen die het coronavirus onder de leden hebben, 32 minder dan zaterdag. Daarmee komt het totaal aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen op 2435, 43 minder dan een dag eerder. Op 17 april lagen er voor het laatst minder coronapatiënten in de ziekenhuizen. Toen ging het om 2428.
Op de ic zijn de afgelopen 24 uur 24 mensen nieuw opgenomen, op de verpleegafdelingen 175. Zaterdag ging het om respectievelijk 37 en 264. Op de ic’s liggen verder 395 patiënten met iets anders dan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat andere lidstaten veel meer tijd nemen.
De EU-landen moeten het nog eens worden over de regels voor de QR-code waarmee reizigers straks kunnen aantonen dat ze het coronavirus niet bij zich dragen. Als dat volgens plan lukt, worden die 21 juni van kracht. Maar de lidstaten hebben dan nog zes weken de tijd om ze in te voeren, memoreert Rutte.
Premier Rutte
Premier Rutte © ANP

LCPS: 2478 patiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen liggen 2478 coronapatiënten, 43 minder dan op vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1700 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 24 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares bedraagt 778, dat zijn er 19 minder dan op vrijdag.

Kerken houden financiën redelijk op peil

Nauwelijks kerkgangers, veel minder onderling contact. Nederlandse kerken vreesden dat 2020 financieel een zwaar jaar zou worden. Toch hebben ze zich redelijk goed door het eerste jaar van de coronacrisis heen geslagen, blijkt uit een inventarisatie van het Nederlands Dagblad.
De pijn zit hem vooral in de misgelopen huurinkomsten, al verschilt dat sterk per lokale gemeente. Het scheelt nogal of je een oud kerkgebouw hebt in het centrum, nieuwbouw aan de rand of geen eigen kerk. De Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) schat dat protestantse gemeenten op dat vlak gemiddeld 37 procent minder binnenkregen. Het Leger des Heils houdt rekening met een gat van drie tot vijf ton, vooral doordat de honderd kledingwinkels niet open konden. Verschillende kerken en gemeenten konden overigens succesvol een beroep doen op overheidssteun om kosters en ander personeel uit te betalen.

'Investeer in vaccinatie in plaats van in toegangstesten'

Patiënten met langdurige coronaklachten hebben opvallend vaak problemen met hun brein. Ruim een derde van de mensen die aanklopten bij de gespecialiseerde hulpverleners van C-support ervaart problemen met concentratie, 30 procent heeft moeite met dingen onthouden. Ook houdt een aanzienlijk deel van de patiënten last van hoofdpijn, schrijft het AD.
C-support, een stichting die door de overheid is aangewezen om coronapatiënten die drie maanden na besmetting nog gezondheidsproblemen ervaren te ondersteunen bij nazorg, hielp tot nu toe bijna vierduizend mensen. Het gaat in veel gevallen om mensen die nooit in het ziekenhuis lagen.

'Investeer in vaccinatie in plaats van in toegangstesten'

In plaats van in toegangstesten zou de overheid moeten investeren in de vaccinatiestrategie voor de lange termijn, zegt vaccinoloog en emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde Ronald de Groot tegen het ANP. Er wordt volgens hem nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking van de coronavaccins op de langere termijn, terwijl het maar zeer de vraag is hoe lang de vaccins bescherming bieden.
Volgende week stemt de Tweede Kamer over een kabinetsplan om toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Er lijkt al wel een Kamermeerderheid voor het voorstel te zijn. "We gaan investeren in het organiseren van evenementen, terwijl: het enige dat ons uit de coronapandemie helpt is vaccineren", zegt De Groot, die onder andere lid was van de Gezondheidsraad.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.