Coronavirus: Haagse burgemeester Jan van Zanen krijgt eerste vaccinatie

Jan van Zanen krijgt coronavaccinatie
Jan van Zanen krijgt coronavaccinatie © Martijn Beekman
REGIO - Als het wekelijks gemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen, kunnen er volgende week woensdag nieuwe versoepelingen komen. Dat maakte premier Rutte bekend tijdens de persconferentie dinsdagavond. In dit overzicht houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus van vandaag.

Haagse burgemeester heeft eerste prik binnen

De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft zijn eerste coronavaccinatie binnen. Van Zanen liet zich donderdagochtend inenten op de priklocatie bij het Cars Jeans Stadion. Hij was opgeroepen omdat hij is geboren in 1961.
'Het voelt veiliger nu ik een eerste vaccinatie heb mogen ontvangen', aldus de burgemeester. GGD-medewerker Claudia mocht de spuit in de arm van de burgemeester zetten. 'Ik ben onder de indruk van de professionaliteit en de snelheid waarmee zo veel vaccins worden toegediend door de GGD en de huisartsen.'
Ondanks dat de burgemeester zich veiliger voelt, blijft hij zich aan de coronamaatregelen houden. 'De wereld is niet veranderd na het ontvangen van een vaccin', zegt hij. 'Nog steeds moeten we afstand houden, handen wassen en in de elleboog niezen. De enige weg uit de crisis is veelvuldig en op grote schaal vaccineren', aldus Van Zanen, die daarom hoopt dat veel stadsgenoten zijn voorbeeld volgen.

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Momenteel worden er 2231 mensen met het coronavirus in de ziekenhuizen behandeld. Dit is het laagste aantal sinds eind maart.
Er liggen 114 minder mensen met corona in de ziekenhuizen ten opzichte van woensdag. Dat is een iets minder grote daling dan de dag ervoor. Toen werd er met 135 minder patiënten de grootste daling in één dag sinds 1 januari genoteerd.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is met vijf afgenomen naar 733. Het is de achtste achtereenvolgende dag waarop het aantal patiënten met corona op de intensive care daalt.
Sinds de piek van eind april is het gemiddelde aantal nieuwe opnames met bijna 18 procent gedaald. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt.

800 bezoekers welkom bij Haags Residentie Orkest in Zuiderstrandtheater

Vrijdagavond speelt het Residentie Orkest uit Den Haag de Vijfde van Beethoven in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Van de ruim duizend stoelen die het theater heeft wordt zo'n 80 procent te koop aangeboden. Hiervoor is uiteraard een negatieve test nodig. Het concert geldt als een Fieldlab-evenement, er wordt dus uitgezocht hoe dit soort concerten ondanks het coronavirus veilig kunnen plaatsvinden.
Het publiek in het Zuiderstrandtheater zal worden verdeeld in twee groepen: één groep die op de begane grond zit en nog een groep die op het balkon plaatsneemt. Daar mogen ze wel gaan zitten waar ze willen. De bezoekers worden in groepjes om de tien minuten naar binnen gelaten.
Het concert is een 'opschalingstest', dit betekent dat er meer mensen welkom zijn dan bij andere Fieldlab-evenementen. Daarnaast is het concert wat het Residentie Orkest geeft extra bijzonder, het is hun laatste optreden wat in het Zuiderstrandtheater zal worden gegeven. Hierna zullen alle concerten van het Residentie Orkest uit Den Haag gegeven worden in het nieuwe culturele centrum in Den Haag.

Vaccinatielocatie bij ADO dicht door degradatiekraker

De priklocatie bij het ADO stadion gaat vanmiddag om 13.00 uur dicht. De GGD doet dat uit voorzorg, omdat er veel supporters van ADO worden verwacht die buiten het stadion de wedstrijd zullen volgen. Ook wordt er verwacht dat ze na de wedstrijd, of ADO nou wint of verliest, lang zullen blijven hangen.
GGD Haaglanden laat weten dat het geen probleem is dat de priklocatie even dicht gaat. Alle vaccinaties die vanmiddag in het ADO stadion gezet zouden worden, zijn verplaatst naar de nieuwe locatie in Rijswijk, in de Broodfabriek. 'Iedereen die hier vanmiddag geprikt zou worden heeft van ons een bericht gekregen met een nieuwe locatie', meldt Marcel Baas, communicatieadviseur van GGD Haaglanden.

Kabinet bereid te kijken of kermissen eerder weer kunnen

Kermissen blijven de komende weken nog verboden. Maar het demissionaire kabinet is bereid om te kijken of deze vorm van volksvermaak kan worden toegevoegd aan de derde stap van het heropeningsplan, die op zijn vroegst begin juni wordt gezet. Het onder voorwaarden toestaan van vergunningsplichtige evenementen, waar kermissen onder vallen, staat nu nog een stap later in het schema.
PVV-leider Geert Wilders vroeg het kabinet tijdens het coronadebat om kermissen direct weer mogelijk te maken. 'Kermissen gaan helemaal kapot in Nederland en ze krijgen nauwelijks steun', zei hij. En in de buitenlucht is het risico op besmetting met het coronavirus volgens Wilders toch te verwaarlozen. Maar premier Mark Rutte ging daar niet in mee. 'Wij moeten in deze fase echt nog voorzichtig zijn', waarschuwde hij.
Wilders kreeg evenwel bijval van Ruttes eigen VVD. 'Je zou de kermis ook kunnen zien als de Efteling', opperde waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans. Haar voorstel om te kijken of kermissen dan wellicht mee kunnen worden genomen in stap drie van het heropeningsplan, kon rekenen op instemming van zowel Wilders als Rutte. Maar de premier wilde daar nog geen harde toezegging over doen.

Rutte: bibliotheken mogen op 20 mei open

De bibliotheken gaan eerder open. Nadat de Tweede Kamer daar woensdag in een debat op had aangedrongen zei premier Mark Rutte dat de bibliotheken worden meegenomen in stap twee van het openingsplan.
Vanwege de procedure die geldt voor het versoepelen, gaan de bibliotheken wel iets later open dan bijvoorbeeld de sportscholen en zwembaden. Die mogen, als de cijfers volgende week gunstig zijn, 19 mei open. De bibliotheken volgen dan op 20 mei.

RIVM meldt 6422 nieuwe besmettingen, weekgemiddelde daalt

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 6422 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, meldt de NOS . Dat zijn er 864 meer dan de dag ervoor. Die stijging is vrijwel wekelijks te zien op woensdag en donderdag doordat mensen zich in het weekend minder laten testen, en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6604 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 9 procent vergeleken met vorige week.
Er liggen nu 2345 besmette mensen in het ziekenhuis, 135 minder dan gisteren. Van de coronapatiënten in het ziekenhuis liggen er 738 op de intensive care.

RIVM: lijn omlaag zal niet snel stijgen, ruim 6 miljoen prikken gezet

Er zijn momenteel in Nederland nog 150.000 besmettelijke mensen, 'Nog altijd een hoog en kwetsbaar aantal. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer, meldt de NOS. Volgens Van Dissel lijkt de piek echter achter ons te liggen.
Die daling komt volgens het RIVM vooral doordat het vaccinatieprogramma steeds meer vaart krijgt. Er zijn tot en met gisteren 6,6 miljoen prikken gezet, zei Jaap van Delden, die volgende maand plaatsmaakt als directeur van het corona-vaccinatieprogramma van het instituut. Daarnaast speelt immuniteit een rol, nu een groot aantal mensen ziek is geweest. Het RIVM durft inmiddels te voorspellen dat de lijn 'ook niet opeens weer omhoog gaat knikken'. Dat zou wel weer kunnen gebeuren als de levering van de vaccinaties zou stokken.
Toch blijft het aantal coronapatiënten ook in meest optimistische situatie hoog. Dat stelde Ernst Kuipers tijdens dezelfde briefing. Hij schetste dat er eind juni nog altijd bijna 1200 ziekenhuisbedden bezet zijn door coronapatiënten. Nu zijn dat er nog twee keer zoveel: 2345. Volgens Kuipers kan een kleine 'kink in de kabel', bijvoorbeeld een tegenvaller bij het vaccineren, zorgen voor een hogere ziekenhuisbezetting.
Foto ter illustratie | ANP
Foto ter illustratie | ANP

Fors minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal flink gedaald. Er liggen 2345 mensen vanwege corona in het ziekenhuis. Dat is het laagste aantal sinds 4 april. Ten opzichte van dinsdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 135. Dat is de grootste daling in een dag sinds 1 januari. In minder dan twee weken tijd zijn meer dan 350 ziekenhuisbedden vrijgekomen.
Vooral op verpleegafdelingen komen veel bedden vrij. Op die vleugels liggen nu 1607 coronapatiënten, 125 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met tien, naar 738. Het is de zevende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt, en dat is sinds februari niet meer gebeurd.
Ook het aantal nieuwe opnames neemt af. In de afgelopen 24 uur zijn 249 coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care beland. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen week 1800 nieuwe patiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld 257 mensen per dag, het laagste peil sinds 22 maart.

Nederland volgt België nog niet in verkorten van periode tussen vaccins

Belgen die worden ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca krijgen hun tweede prik in het vervolg een stuk sneller. De periode tussen de twee prikken wordt ingekort van twaalf naar acht weken. Daardoor zijn de Belgen mogelijk al tot drie weken eerder helemaal beschermd. In Nederland volgt de tweede prik vooralsnog wel pas na twaalf weken.
Coronaminister Hugo de Jonge heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over een mogelijke verkorting van de periode tussen twee prikken. Daardoor zouden de 60-64-jarigen, de doelgroep die op dit moment AstraZeneca krijgt, eerder volledig zijn beschermd. De Jonge zei tijdens de coronapersconferentie dinsdag dat een inkorting gevolgen zal hebben voor de uitvoering van de vaccinaties door de huisartsen. Daar moet volgens hem goed naar worden gekeken als de periode inderdaad kan worden ingekort.

Blijdschap en drukte in reisbranche na aanpassing reisadviezen

Nu duidelijk is dat landen per 15 mei weer een individueel reisadvies krijgen en buitenlandse vakanties dus weer mogelijk worden, is het bij de reisorganisaties een 'gekkenhuis'. Een woordvoerder van TUI bezocht vandaag een van de reisbureaus. 'Daar stonden ze nog net niet buiten in de rij. Sunweb is eveneens 'superblij'. Coronaminister De Jonge was nog niet uitgepraat, of het websitebezoek van de touroperator was al verdubbeld. Het aantal boekingen in mei lag bij Sunweb dinsdag al een kwart hoger dan in 2019 op 11 mei het geval was. Corendon-topman Steven van der Heijden sprak dinsdagavond ook al van 'enorme drukte' op de website en bij het callcenter. De reisorganisatie krijgt momenteel vijf keer zoveel boekingen binnen als in de vorige weken.
Vliegmaatschappij easyJet is eveneens blij met de boodschap van het kabinet en zegt voorbereid te zijn op toenemende drukte. Bij Transavia klinken vergelijkbare geluiden. Reisbrancheorganisatie ANVR reageerde direct na de persconferentie ook positief. Wel waarschuwde de organisatie dat er in het begin een beperkt aantal landen van 'oranje' naar 'geel' zal gaan. Dat kan ook betekenen dat het aantal beschikbare hotelkamers of andere accommodaties in 'veilige vakantielanden' schaars zal zijn.
Archieffoto (ANP)
Archieffoto (ANP)

Aantal ziekenhuisopnames bijna kwart lager dan piek

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten lag de afgelopen vier dagen bijna een kwart lager dan de piek van eind april, dat maakte voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) woensdag tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden bekend. Als die trend aanhoudt, kunnen de beoogde versoepelingen van volgende week volgens het kabinet doorgaan.
Kuipers meldde dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten de afgelopen 24 uur verder is gedaald, met 135. De afgelopen vier dagen werden gemiddeld 239 mensen met Covid-19 per dag opgenomen in de ziekenhuizen. In april lag dat gemiddelde tijdens de piek op 312.

HagaZiekenhuis en gemeente Den Haag hangen de vlag uit

Bij de Hofvijver in Den Haag worden woensdag, de Dag van de Verpleging, meerdere Florence Nightingale-vlaggen uitgehangen om alle zorgverleners in de regio Haaglanden en daarbuiten te eren. De vlaggen zijn gehesen door burgemeester Jan van Zanen, zorgwethouder Kavita Parbhudayal en een verpleegkundige van het Haagse HagaZiekenhuis. Er was ook een vertegenwoordiging van HMC aanwezig.
De vlaggen zijn vernoemd naar de negentiende-eeuwse Britse verpleegkundige Florence Nightingale. Zij wordt vanwege haar verschillende bijdragen aan het vak als grondlegger van de moderne verpleegkunde gezien. De datum van 12 mei is gekozen omdat Florence Nightingale tweehonderd jaar geleden op die dag werd geboren. Branchevereniging voor zorgprofessionals NU'91 vindt dat het juist nu belangrijk is om de waardering voor de zorg te uiten. De zorg heeft door de coronacrisis het afgelopen jaar onder zware druk gestaan.
Verpleegkundigen van het HagaZiekenhuis en HMC met een Florence Nightingale-vlag
Verpleegkundigen van het HagaZiekenhuis en HMC met een Florence Nightingale-vlag © Hans Otte
'Al weken staan zorgprofessionals in de frontlinie om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. Als dank en waardering voor hun inzet, hangen we daarom dit jaar massaal de vlag uit', aldus NU'91. Onder de zorgverleners en verplegers wordt al langer gesproken over meer waardering voor de zorg. Dinsdag voerde FNV Zorg & Welzijn actie bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voor structurele loonsverhoging en betere arbeidsvoorwaarden.

Sekswerkers over versoepelingen: 'Eerst zien, dan geloven'

Sportscholen, attractieparken en dierentuinen mogen vanaf 19 mei open en ook sekswerkers kunnen weer aan de slag. Sekswerker Moira Mona is voorzichtig optimistisch, vertelt ze in het radioprogramma West Wordt Wakker. Ze werd naar eigen zeggen overvallen door het aangekondigde nieuws. 'Ik heb niet naar de persconferentie gekeken', bekent ze. 'Het was al eerder genoemd dat we qua versoepelingen in fase 2 zouden vallen, als de ziekenhuiscijfers het toelaten.' Echt enthousiast is Mona dan ook nog niet. 'Nee, iedereen is op zijn hoede. Het is maandag pas officieel en dan gaat het vanaf 19 mei in, moet je in een paar dagen afspraken inplannen, een ruimte regelen. Dat geeft best stress.'

Reisorganisatie Riksja in Leiden: Eindelijk weer perspectief'

Veel mensen kunnen niet wachten om in het vliegtuig te stappen naar een warm, tropisch oord. Door de aangekondigde versoepelingen komt een vakantie in het buitenland weer een stap dichterbij. Goed nieuws voor de reisbranche, vindt ook Fenny Koppen van het Leidse Riksja Travel. 'We zijn ontzettend blij, we hebben gisteren in spanning gekeken naar de persconferentie', zegt ze in de ochtendshow West wordt Wakker bij Omroep West. 'Eindelijk weer perspectief na maanden van negatief nieuws.' De reisorganisatie staat al een poosje te trappelen om weer aan de slag te gaan en reizen uit te voeren. 'Voor de komende zomer ziet het er goed uit', aldus Koppen. 'De Spaanse eilanden, Griekse eilanden, Portugal gaan al open. Onze verwachting is dat tegen die tijd Europa grotendeels open zal zijn.'

OMT: versoepelen is makkelijk, terugdraaien haast onmogelijk

Het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt het kabinet om terughoudend te zijn met nieuwe versoepelingen. Het terugdraaien van die versoepelingen wanneer de besmettingen toch weer op beginnen te lopen is namelijk 'haast onmogelijk.' Het OMT adviseert het kabinet dan ook om géén nieuwe versoepelingen door te voeren tenzij het zevendaags gemiddelde van het aantal opnames met 20 procent is afgenomen. Zo niet, dan kan het kabinet maandag op de 'pauzeknop' drukken.
Het OMT heeft het kabinet erop gewezen dat de druk op de zorg nog altijd hoog is, en dat nog geen sprake is van 'een evidente daling in bedbezetting.' Hoewel het OMT nu nog niet de gewenste afname zien, is er wel degelijk sprake van verbetering. Zo blijkt uit cijfers van het RIVM van dinsdag dat het aantal opnames vorige week dinsdag 22 procent lager lag dan de week daarvoor.

Thermen2-zwembaden uit Alphen: drukte voor baantjes in binnenbad

Als het kabinet niet tussentijds op de pauzeknop drukt mogen de binnenzwembaden vanaf 19 mei eindelijk weer open. 'Mooi nieuws', zegt directeur Remco Pielstroom van Thermen2, exploitant van zwembaden AquaRijn en De Hoorn in Alphen aan den Rijn tijdens het ochtendprogramma West Wordt Wakker. 'Wij waren vanaf januari al open, mensen konden in het buitenbad zwemmen. Daar hebben zo velen dan ook van genoten. Ze zochten toch naar een alternatief.' De bekende 'ijszwemmer' Wim Hof bleek een goed voorbeeld voor velen in coronatijd. 'Ja, mensen wilden zo een goede start van de dag maken, dat was het leuk eraan.'

Vaccinatieprogramma voor zeevarenden in juni van start

Half juni begint het vaccinatieprogramma voor zeevarenden. Daarmee komen alle zeevarenden die werken op een schip onder Nederlandse vlag of in Nederlands beheer in aanmerking voor een vaccinatie met het Janssen-vaccin. Het programma wordt beheerd door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR). Zeevarenden hebben vanwege internationale reisbeperkingen en andere coronamaatregelen maandenlang hun werk niet kunnen doen. Door hen te vaccineren kunnen rederijen nu ook voldoen aan hun zorgplicht, zo stelt de KNVR.
In totaal worden 49.000 Janssen-vaccins beschikbaar gesteld om de zeevarenden in termijnen te prikken. Er is voor het Janssen-vaccin gekozen omdat zeevarenden vaak lange perioden niet in Nederland zijn, en daardoor moeilijk aan de wachtperiode voor de tweede vaccinatie van de andere vaccins kunnen voldoen. Inenting vindt plaats in een aantal grotere havens en op Schiphol.

Meer klachten over geluidsoverlast sinds corona

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland is het aantal klachten over geluidsoverlast fors toegenomen, zo blijkt uit een onderzoek van dataplatform LocalFocus op basis van politiecijfers. Tussen maart 2020 en februari 2021 ontving de politie ongeveer 187.000 meldingen van overlast. In dezelfde periode het jaar daarvoor waren dat er 120.000.
In alle provincies nam het aantal klachten toe. In de gemeenten Groningen, Den Helder, Zandvoort, Utrecht en Leiden was de overlast het grootst. Het ging met name om meldingen van algemene geluidsoverlast zoals herrie van buren en mensen op straat. Overlast van evenementen en horeca daalde juist.

Vakbond CNV: werkstress neemt toe door corona

Uit een onderzoek van vakbond CNV blijkt dat een toenemend aantal werkenden meer stress ervaart naarmate de coronacrisis langer duurt. 36 procent van de 2600 respondenten uit het ledenbestand van CNV geeft aan meer werkstress te ervaren. Eén op de vijf respondenten geeft aan tegen een burn-out aan te zitten. Volgens de vakbond zijn de cijfers verslechterd ten opzichte van een vorig onderzoek uit oktober 2020.
'De cijfers lopen voortdurend op. Het is wat ons betreft vijf voor twaalf', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. 'Niemand heeft er iets aan als we straks allemaal gevaccineerd zijn, maar mentaal volledig uitgeput. Dan hebben we een nieuwe pandemie van burn-outs.' De vakbond roept werkgevers op om met hun werknemers in gesprek te blijven en voor elkaar te zorgen.

Mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd

Door productieproblemen bij de fabriek van moederbedrijf Johnson & Johnson worden er deze maand waarschijnlijk minder Janssen-vaccins geleverd dan verwacht, zo schrijft demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Deze maand verwachtte de minister ongeveer een miljoen vaccins tegen het coronavirus te ontvangen, maar dat gaat nu hoogstwaarschijnlijk niet meer lukken. De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft onlangs een fabriek gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Dat had onder meer te maken met de hygiëne in de fabriek.
Ondanks de tegenslagen verwacht Johnson & Johnson nog altijd de beloofde 200 miljoen coronavaccins aan de Europese Unie en IJsland en Noorwegen te zullen leveren. De EU heeft al eerder problemen gehad met vaccinleveranciers, zoals AstraZeneca. Op dit moment loopt een proces tegen die farmaceut in verband met vaccinleveringen.

Kabinet wil nieuwe bonussen voor zorgpersoneel

Het kabinet wil een nieuwe bonus geven aan alle medewerkers in de zorg, dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet bekijkt nu of de bonus er voor alle zorgmedewerkers komt, of alleen voor degenen die veel met corona werken. Die bonus is volgens De Jonge alleen bedoeld voor medewerkers die maximaal twee keer modaal verdienen.
Een voorstel van de ChristenUnie om de inkomensgrens voor een bonus te verlagen naar 1,5 keer modaal ziet De Jonge niet zitten. 'De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag', aldus de bewindsman.
Op 15 juni moet het loket opengaan waar zorgmedewerkers hun bonus kunnen aanvragen. Ook fysiotherapeuten en verloskundigen komen dit jaar in aanmerking voor de bonus. Vorig jaar was dat nog niet het geval. Ook schoonmakers, zzp'ers en uitzendkrachten kunnen aanspraak op de bonus maken.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.