Hutspot tijdens Leidens Ontzet wordt ook vegetarisch en halal
LEIDEN - Tijdens Leidens Ontzet worden dit jaar minimaal drie en wellicht vier soorten hutspot geserveerd. Een normale met klapstuk, een vegetarische, een halal en mogelijk een veganistische. Over die laatste variant wordt nog gesproken. Dat is de uitkomst van de algemene ledenvergadering van de 3 October Vereeniging, meldt mediapartner Sleutelstad.
Tijdens de viering van Leidens Ontzet wordt op 3 oktober altijd traditioneel de 'peen-en-ui-met-klapstuk' gegeten. Deze maaltijd wordt nu dus ook in aangepaste varianten aangeboden. De algemene ledenvergadering was ook dit jaar digitaal en mensen konden vooraf vragen insturen. De samenstelling van de traditionele maaltijd was een van die vragen.
Het eten van de hutspot grijpt naar verluidt terug op het einde van het beleg van Leiden in 1574. In de nacht van 2 op 3 oktober van dat jaar waren de watergeuzen op weg naar de stad en sloegen de Spanjaarden halsoverkop op de vlucht. Het weeskindje Cornelis Joppenszoon vond de maaltijd die Spanjaarden vlak voor hun vlucht hadden bereid: een mix van pastinaken, fijngestampte wortelen, vlees en uien.
Veerkrachtig
Leidens Ontzet heeft dit jaar als thema 'Veerkrachtig' en wordt gehouden in het lange weekend van 2 tot en met 4 oktober. Afgesproken is dat een hoogleraar van Universiteit Leiden plaatsneemt in het bestuur van de 3 October Vereeniging om de festiviteiten ook een wetenschappelijk tintje te geven.