Slag om de Residentie Concert: ode aan de verdedigers van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog

DEN HAAG - Op 10 mei 1940 voerden de Duisters als onderdeel van de invasie in Nederland een grote luchtlandingsaanval uit. Bij onder andere de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg in Den Haag werd een hevige strijd geleverd. De aanval wordt ook wel de Slag om Den Haag genoemd. Na een tegenoffensief aan het einde van de tiende mei heroverde het Nederlandse leger de drie vliegvelden en was de Duitse luchtlandingsaanval mislukt. Het 'Slag om de Residentie Concert' is een muzikaal eerbetoon van het Koninklijk militair kapel 'Johan Willem Friso' aan de verdedigers van de stad Den Haag.

Jaarlijks wordt de Slag om Den Haag herdacht. Vorig jaar was dat onder andere met de oudste Nederlandse veteraan Paul Moerman. De Leidenaar overleed afgelopen december en er wordt daarom tijdens het concert extra bij hem stilgestaan.

Sowieso is het concert aangekleed met historisch materiaal en reportages vanaf historische plekken. Want de Slag om Den Haag begon met een aanval om de Nederlanders te verrassen. Onder de codenaam 'Fall Festung' vlogen op 10 mei 1940 transporttoestellen in de vroege uren over Den Haag. De Nederlanders moesten denken dat Engeland aangevallen werd en niet hun 'neutrale' land.

Nederlandse militairen winnen bloedige strijd

Maar boven de Noordzee maakten de toestellen rechtsomkeert en zetten vol de aanval op vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg in. Daarna volgde een zwaar gevecht om bezit van de vliegvelden en de stad Den Haag. Het werd uiteindelijk een bloedige strijd die de Nederlanders aan het einde van de dag winnend afsloten.

Het Slag om de Residentie Concert is hieronder te zien:

LEES OOK: Slag om Den Haag: 15 seconden meer vertraging en Jan was dood geweest

Meer over dit onderwerp:
SLAG OM DE RESIDENTIE SLAG OM DEN HAAG
Deel dit artikel: