Tientallen aanhoudingen bij betoging Extinction Rebellion Den Haag

Een demonstrant wordt opgepakt
Een demonstrant wordt opgepakt © District 8
DEN HAAG - De politie heeft maandagmiddag tientallen mensen opgepakt die aanwezig waren bij een demonstratie van Extinction Rebellion op het kruispunt van het Korte Voorhout met de Koningskade in het centrum van Den Haag. De demonstranten blokkeerden daar de openbare weg.
Even na 14.00 uur begon de politie met het oppakken van de betogers die meededen aan een sitdownactie op de Boslaan en de Bosbrug, aldus een politiewoordvoerder. Door de actie van Extinction Rebellion, dat zich verzet tegen het verlies van biodiversiteit en tegen de klimaatverandering, werd wel een deel van het openbaar vervoer in de Haagse binnenstad enige tijd ontregeld.
'Een groep demonstranten wilde vandaag spontaan demonstreren in Den Haag. Daarvoor gelden de kaders voor niet-aangemelde demonstraties', aldus de gemeente in een verklaring. Dit soort betogingen mag vanwege de coronamaatregelen alleen op het Malieveld of de Koekamp plaatsvinden. 'In dit geval was de Koekamp de locatie voor de niet aangemelde demonstratie.' Extinction Rebellion hield zich niet aan de afspraak om daar te demonstreren. Dat was mede de reden voor de politie om de betogers op te pakken.