Instellingen

KNRM herdenkt surfdrama Scheveningen en eert redders

De zoektocht naar de vermiste surfers werd bemoeilijkt door de grote hoeveelheden schuim
De zoektocht naar de vermiste surfers werd bemoeilijkt door de grote hoeveelheden schuim © ANP

DEN HAAG - De 39 vrijwillige redders die zich hebben ingezet om zes surfers te redden, krijgen voor hun inspanningen een medaille van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Een jaar geleden verdronken vijf surfers voor de kust van Scheveningen. Eén surfer werd gered. 'Het surfdrama heeft op alle betrokkenen en ver daarbuiten een gigantische impact gehad.' De geredde surfer Ruurd overhandigde één van de oorkondes.

Op 11 mei vorig jaar konden de vrijwilligers van reddingstation Scheveningen drie surfers uit de het water halen. Een van hen overleefde. In de dagen erna werden ook de andere drie vermiste surfers gevonden. Het bootcentrum van KNRM Scheveningen fungeerde dagenlang als crisiscentrum. De gevonden surfers werden daar binnengebracht, familieleden van de surfers werden opgevangen.

Geredde surfer Ruurd overhandigt oorkonde aan Arie Verbaan, van de KNRM
Geredde surfer Ruurd overhandigt oorkonde aan Arie Verbaan, van de KNRM © KNRM

Voor de reddingsactie en alle inspanningen zijn de 39 KNRM’ers onderscheiden met een bronzen medaille van de KNRM. De drie redders die met de zes meter lange reddingboot 'Beluga' Ruurd wisten te redden krijgen een zilveren medaille voor het grote risico dat zij liepen. 'Tussen de brandingsgolven tot vier meter hoog, vlak naast de betonblokken van het havenhoofd en de drie meter schuimlaag, zagen zij toch kans één surfer te redden', aldus de KNRM.

Moed en doorzettingsvermogen

Directeur Jacob Tas is enorm trots op de vrijwilligers: 'Wij zijn dankbaar voor hun moed en doorzettingsvermogen. Het surfdrama en de nasleep heeft op ons reddingstation Scheveningen een diepe en onuitwisbare indruk achter gelaten. Hun belangeloze inzet erkennen en eren we door middel van het uitreiken van deze KNRM medaille.'