Maker wereldberoemde eekhoornfoto krijgt 150 uur werkstraf na schoppen hond

Aanhouding Noordwijkse natuurfotograaf met politiehond
Aanhouding Noordwijkse natuurfotograaf met politiehond © Still YouTube
DEN HAAG - Aan het begin van de zitting woensdag bij de Haagse politierechter toont Dick van D. (36) uit Noordwijk zijn wereldberoemde foto van een eekhoorn die aan een bloem ruikt. De natuurfotograaf wil daarmee een statement maken. 'Ik ben een ontzettende dierenliefhebber', zegt hij. Aan het eind van de zitting veroordeelt de rechter hem toch tot een werkstraf van 150 uur vanwege een schop die hij een politiehond gaf tijdens coronarellen op het Malieveld op 14 maart in Den Haag.
Van D. was die dag met zijn familie naar de aangekondigde demonstratie gegaan. Toen de politie de aanwezigen het bevel gaf te vertrekken bleven hij en zijn jongere broer hangen. De broer gooide een bierblikje naar de ME'ers en werd door een politiehond in zijn been gegrepen.
De natuurfotograaf wilde zijn broer helpen, stormde op de agent met de diensthond af en gaf het beest een trap. De hond liet de broer los, die vervolgens met een flinke beenwond aan de politie wist te ontsnappen. Van D. werd zelf gebeten door de hond en moest mee met de politie.

'Fors geweld'

Woensdagochtend verscheen de Noordwijker bij de politierechter in Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde hem van openlijk geweld en belemmering van de politie in de uitoefening van haar werk. De officier van justitie meende dat Van D. de hond op het Malieveld 'een doodschop' gaf. 'Verdachte heeft echt fors geweld gebruikt', zei hij. Zijn strafeis: een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.
Ik moest mijn broertje te hulp schieten, anders was hij invalide geworden - Dick van D.
De fotograaf verklaarde dat hij handelde uit noodweer. Hij moest zijn broertje wel te hulp schieten. De hond had hem flink vast. Als hij zijn broer niet te hulp was geschoten, dan was hij invalide geworden. 'Ik ben absoluut geen relschopper. Maar het geweld dat ik daar heb gezien kan niet door de beugel', zei de Noordwijker tegen de politierechter.

Rechter snapt dat Dick het opneemt voor zijn broertje

De rechter meende echter dat de inzet van de politiehond 'rechtmatig' was. Het broertje had immers een blikje gegooid naar de politie. Ze vond de verdachte, net als de officier van justitie, schuldig aan openlijk geweld en belemmering van de politie bij de uitoefening van haar werk.
De rechter legde hem wel een lagere werkstraf op dan geëist en vond een voorwaardelijke celstraf niet nodig. Ze snapte toch ook wel dat hij het opnam voor zijn broertje. Wel moet de Noordwijker aan de agent die de hond begeleidde 500 euro smartengeld betalen.

De wereld over

Dick van D. kwam in 2019 in het wereldnieuws vanwege een foto van een eekhoorn. De inmiddels beroemde foto van de visboer stond onder andere bij NBC, de New York Post en de Daily Mail.