Moskee start Suikerfeest met gebed in parkeergarage

Moslims moeten een eigen gebedskleed meenemen
Moslims moeten een eigen gebedskleed meenemen © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het jaarlijkse Eid-gebed na de ramadan wordt donderdag door Alphense moslims verricht in een parkeergarage onder de Limeshal. Daarmee sluiten ze 's ochtends de islamitische vastenmaand af en het is tegelijkertijd ook de start van het Suikerfeest. Het is niet de eerste keer dat er in Alphen aan den Rijn op een bijzondere plek wordt gebeden: vorig jaar werd het Offerfeest al op een voetbalveld gevierd.
Dat er opnieuw voor het gebed wordt uitgeweken, heeft alles te maken met het feit dat er door de coronamaatregelen maar een beperkt aantal mensen in de moskee kunnen. 'We wilden dit jaar weer eens wat anders doen', verklaart Najim Kallis namens de Alphense moskee El-Fath.
Over het gebed van afgelopen zomer bij voetbalclub Alphia zei hij destijds al: 'Dit moeten we vaker doen.' Nu wordt er dus niet op kunstgras gebeden, maar op stenen. Kallis benadrukt dat moslims volgens hun geloof overal mogen bidden, behalve op begraafplaatsen en in wc's.

Eigen kleed meenemen

Om 7.30 uur gaat donderdag de parkeergarage open, waarna een uur later wordt begonnen met bidden. Deelnemende moslims moeten een eigen gebedskleed meenemen, een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden. 'Vol is vol', zo laat Kallis weten.
Het gebed zal zo'n vijf minuten duren, daarna houdt de imam nog een preek van ongeveer twintig minuten. Rondom het gebed is parkeren bij de Limeshal niet mogelijk. Automobilisten kunnen terecht bij de verderop gelegen bowlingbaan of sportschool Basic-Fit.