Noodbevel in Nieuwerkerk rond spelershotel Willem II in aanloop naar duel tegen ADO

Het hotel aan de Parallelweg Zuid in Nieuwerkerk aan den IJssel
Het hotel aan de Parallelweg Zuid in Nieuwerkerk aan den IJssel © ANP
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Bij de politie is informatie binnengekomen dat er mogelijk dreiging is in Nieuwerkerk aan den IJssel van supporters van voetbalclub Willem II. De ploeg uit Tilburg speelt donderdag in Den Haag tegen ADO Den Haag en de spelers logeren in een hotel in Nieuwerkerk. 'De vrees bestaat dat supporters van Willem II naar deze locatie zullen komen en daar zwaar illegaal vuurwerk afsteken', laat de gemeente Zuidplas weten. Om die reden heeft de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd.
Het noodbevel is sinds woensdag 16.00 uur van kracht en duurt tot donderdag 14.00 uur. Uit de informatie die bij de politie is binnengekomen zou blijken dat er onder de supporters ook hooligans zouden zijn. Naast de vrees voor het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk, zijn er ook zorgen dat er vernielingen worden aangericht of dat er confrontaties worden gezocht met de politie of anderen.
Iedereen die tijdens het noodbevel in het gebied rond het Van der Valk-hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel is, moet zich strikt aan de aanwijzingen van de politie houden 'om verstoring van de openbare orde te voorkomen'. Dat betekent onder meer dat de politie ter plekke zaken in beslag kan nemen die mogelijk gebruikt kunnen worden om weerstand te plegen, zoals stokken, fakkels en vuurwerk. Ook mogen mensen er geen bivakmutsen of andere zaken dragen die identificatie lastig maken, met uitzondering van mondmaskers. De politie mag wel vragen die af te doen.

Langer in de eredivisie

ADO Den Haag wil het duel aangrijpen om kans te houden op een langer verblijf in de eredivisie. ADO leek al zo goed als gedegradeerd totdat het de afgelopen weken van Feyenoord en PEC Zwollle won. De club staat nog steeds laatste maar het verschil met het als vijftiende geklasseerde Willem II is slechts drie punten. De wedstrijd tussen ADO Den Haag en Willem II begint om 14.30 uur.