Coronavirus: RIVM krijgt minder coronagevallen binnen door storing

Een vrouw doet een coronatest
Een vrouw doet een coronatest © ANP
REGIO - De versoepelingen die vorige week zijn aangekondigd gaan door. Dat heeft minister Hugo de Jonge maandag bevestigd. De versoepelingen gaan woensdag in. Het laatste nieuws over het coronavirus lees je in dit corona-overzicht.

LAKS: klachten over niet naleven anderhalve meter afstand bij examens

Op de eerste dag van de eindexamens voor scholieren zijn er bij de actiegroep LAKS maandag ruim 14.000 klachten binnengekomen. Dit aantal is ongeveer 'in lijn met voorgaande jaren', zegt een woordvoerster. Onder meer werd erover geklaagd dat bij de examens de anderhalve meter afstand niet altijd in acht werd genomen. In de sportzalen stonden de tafeltjes wel op voldoende afstand, maar in de kleedkamers lukte dit niet altijd bij het ophangen van de jassen, aldus de woordvoerster.
Verder waren er veel leerlingen die klaagden dat de stof te moeilijk was of de examens te lang duurden. Veel leerlingen van het vwo hadden klachten over wiskunde A. In het verleden waren er op dit onderdeel hooguit 2000 klachten. Nu kwamen er ruim 6000 klachten binnen over de moeilijkheidsgraad.
Vrijwilligers van de Eindexamenklachtenlijn behandelen klachten
Vrijwilligers van de Eindexamenklachtenlijn behandelen klachten © ANP

Janssen levert deze week stuk minder coronavaccins

De Europese Unie krijgt deze week maar de helft van de coronavaccins van Janssen waarop zij rekende. Het bedrijf uit Leiden hoopt de vertraging wel nog deze maand in te lopen, zeggen EU-bronnen.
De fabrikant van het vaccin was al achteropgeraakt met de levering van de 55 miljoen doses die voor 1 juli geleverd zouden worden. De teller stokt vooralsnog op minder dan 5 miljoen vaccins. Zowel moederbedrijf Johnson & Johnson als de Europese Commissie blijven erop rekenen dat de beloofde leveringen voor het tweede kwartaal worden waargemaakt.

Ook mensen uit 1965 kunnen nu prikafspraak maken

Ruim een kwart miljoen mensen die in 1965 zijn geboren, kunnen vanaf maandagavond op www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Bij de prik krijgen zij het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Daarvoor kunnen ze terecht bij meer dan honderd vaccinatielocaties van de GGD's.
Mensen die liever telefonisch een prikafspraak maken, moeten nog even wachten op de uitnodigingsbrief die woensdag of donderdag door de brievenbus komt.

'Snelle afname patiënten goed nieuws voor reguliere zorg'

Het aantal opnames van coronapatiënten gaat 'heel rap naar beneden' en dat is 'fantastisch', zegt ziekenhuisbaas Ernst Kuipers. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de snelle afname goed nieuws voor de reguliere zorg. 'Dit betekent dat je versneld allerlei programma's kunt hervatten', zegt hij, doelend op de zorg voor mensen met andere aandoeningen dan Covid-19. Hij is 'opgetogen over deze ontwikkeling'.
De inhaalslag kan snel worden uitgebreid. Een bed dat vrijkomt, kan een dag later worden gebruikt voor een andere patiënt, schetst Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam. Het zal wel een tijd gaan duren voordat de wachtlijsten zijn weggewerkt, want 'de achterstanden zijn aanzienlijk'.
Ook liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis, maar het is een kwestie van tijd voordat dat verder gaat dalen. Het aantal ziekenhuisopnames daalt namelijk nog iets sneller dan was voorspeld, zegt Kuipers. Hij laat zien dat de afname het sterkst is onder zestigers en zeventigers. 'Een duidelijk effect van het vaccineren', concludeert de zorgbestuurder.

ANVR pleit voor gratis coronatests voor vakantiegangers

Nederland zou PCR-coronatests voor vakantiegangers gratis moeten maken, net zoals dat in verschillende andere landen al het geval is. Die oproep doet Frank Oostdam, directeur van reisbrancheorganisatie ANVR.
'Nu moeten mensen een commercieel testbedrijf zoeken, maar dat betekent dat je wordt opgezadeld met hoge kosten. Je bent dan tussen de 100 en 130 euro per persoon kwijt', aldus Oostdam. Hij wijst er ook op dat reizigers hiervoor niet bij de GGD terechtkunnen. 'De GGD is hier niet op ingericht. Sowieso omdat de teksten van de testuitslagen van de GGD niet in het Engels zijn. Je kan ze dus niet gebruiken om naar het buitenland te gaan.'
De ANVR-voorzitter wijst er ook op dat de Europese Commissie lidstaten oproept om deze tests gratis te maken voor reizigers. 'In landen zoals Duitsland en Frankrijk is dat al zo. Maar minister Hugo de Jonge (Gezondheidszorg) heeft al een paar keer gezegd dat hij het er niet mee eens is en dat hij dit niet gaat doen. Volgens hem tornt dat aan het verdienmodel van testorganisaties. Daar zakt mijn broek vanaf, want die testbedrijven zijn er net en hopelijk over een halfjaar niet meer. Wij, de reisbranche, hebben al zestien maanden buikpijn van onze verdienmodellen. Dit is werkelijk een drogreden', stelt Oostdam.

RIVM krijgt minder coronagevallen binnen door storing

Het RIVM heeft maandag minder nieuwe coronagevallen binnengekregen als gevolg van een storing. 'Door een ICT-probleem bij de GGD heeft het RIVM niet alle meldingen ontvangen. Het dagcijfer van maandag is daardoor niet compleet. In werkelijkheid ligt het cijfer hoger. Dit zal worden gecorrigeerd in de cijfers van de komende dagen, die daardoor hoger zullen uitvallen', zegt het instituut.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu registreerde maandag 2904 nieuwe positieve tests, het laagste niveau sinds 16 februari. Het aantal coronagevallen blijft per week wel gestaag afnemen. In totaal werden afgelopen dinsdag tot en met maandag 35.330 mensen positief getest. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 49.000. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5047 nieuwe coronagevallen per dag gemeld. Zondag kreeg het RIVM 4455 nieuwe gevallen binnen.

Fans beperkt welkom in play-offs betaald voetbal

De clubs die deelnemen aan de play-offs in het betaalde voetbal mogen vanaf woensdag weer beperkt publiek toelaten in hun stadions. Ook bij het duel tussen de vrouwen van PSV en FC Twente zijn fans welkom. Dat laat de KNVB weten. De play-offs voor het laatste Europese ticket in de Eredivisie gaan woensdag van start met de duels Feyenoord - Sparta Rotterdam en FC Utrecht en FC Groningen. De winnaars van beide ontmoetingen strijden zaterdag om een ticket voor de tweede voorronde van de nieuwe Conference League.
Komende donderdag staan de halve finales van de play-offs om promotie en degradatie op het programma. NEC ontvangt Roda JC en Emmen neemt het in eigen stadion op tegen NAC Breda. De winnaars spelen zondag tegen elkaar om een ticket voor de Eredivisie in het nieuwe seizoen. Vanwege coronabeperkingen is bij al deze wedstrijden alleen thuispubliek toegestaan. De clubs die ‘uit’ spelen, kunnen volgens de regels van de pilot in het eigen stadion een public viewing organiseren.

Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds eind november

Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care of verpleegafdeling belandt, blijft dalen. In de afgelopen 24 uur hebben ziekenhuizen 138 nieuwe patiënten opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 29 november.
Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1497 coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld bijna 214 per dag, het laagste niveau sinds 10 maart.
Eind april piekte het aantal ziekenhuisopnames. Sindsdien is de instroom met meer dan 30 procent gedaald. Daarom heeft het kabinet besloten dat de vorige week aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen doorgaan.

Studenten en hoger onderwijs hopen op een normaal collegejaar

Studenten mogen vanaf woensdag elke dag op het terras zitten of naar de dierentuin gaan, maar fysiek onderwijs blijft voor hen nog steeds maar mondjesmaat mogelijk. In het hoger onderwijs komen geen nieuwe versoepelingen. Veel nut zou dat zo kort voor de zomer ook niet meer hebben gehad, concluderen zowel studentenorganisaties als de onderwijsinstellingen.
'Aan het einde van het collegejaar staan vooral tentamens en herkansingen op de planning', zegt voorzitter Dahran Çoban van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). 'Het heeft nu eigenlijk geen zin meer." Voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond denkt er ook zo over. Hij voegt eraan toe dat ruimte die er nu is "niet altijd volledig wordt benut.' Veel studenten gaan sinds eind april weer een dag in de week naar hun opleiding toe, maar dat geldt lang niet voor iedereen, zegt Muns. Daar zou de LSVb graag verbetering in zien.
Instellingen willen hun capaciteit maximaal benutten, reageert een woordvoerder van universiteitenkoepel VSNU. Fysiek onderwijs valt volgens hem echter niet te garanderen voor iedere student van iedere opleiding. 'Universiteiten zijn gebonden aan de 1,5 meter afstand en moeten prioriteiten stellen. Denk bijvoorbeeld aan practica: je kunt een chemiestudent moeilijk op zijn kamer experimenten laten uitvoeren. Daarin moeten dus afwegingen worden gemaakt.' De VSNU vindt ook dat meer versoepelingen zo aan het einde van het collegejaar slechts een 'beperkt effect' zouden hebben. 'Dat neemt niet weg dat wij maximaal inzetten op zoveel mogelijk fysiek onderwijs.'

Sportscholen blij en opgelucht dat ze weer open mogen

Sportscholen zijn 'blij en opgelucht' dat ze woensdag weer open mogen nadat het kabinet bevestigd had dat de eerder aangekondigde versoepelingen door kunnen gaan. 'De positieve reacties stromen binnen op mijn telefoon', laat directeur van brancheorganisatie NL Actief Ronald Wouters weten.
De versoepeling houdt in dat er weer binnen mag worden gesport. De maatregelen van onder meer maximaal dertig mensen tegelijk in een ruimte en 1,5 meter afstand houden, zijn nog steeds van kracht. Ook moeten bezoekers van fitnesscentra van tevoren reserveren en mogen de kleedkamers en douches nog niet gebruikt worden. 'We gaan door waar we vorig jaar gebleven zijn wat betreft dit protocol, de sportscholen zijn al aan de maatregelen gewend', aldus Wouters.
Sportscholen verloren sinds het begin van de coronacrisis zo'n 30 procent van hun klanten, meldde de brancheorganisatie NL Actief eerder. Door de NOW-regeling hoefden veel vaste sportinstructeurs niet te vertrekken. Veel zelfstandige sportinstructeurs verloren wel hun inkomsten. Wouters verwacht dat de zzp’ers weer terugkomen. 'De meeste sportinstructeurs, zowel die met een vast contract als zzp’ers, hebben online en buiten doorgewerkt. Het is erg fijn dat het nu ook weer binnen kan.'

Kabinet zet tweede stap versoepeling coronamaatregelen door

De coronacijfers zijn genoeg verbeterd om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan. Die waren vorige week onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon aan een 'noodrem' worden getrokken. Dat is niet nodig gebleken, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag na coronaoverleg op het ministerie van Algemene Zaken. 'Deze stap is verantwoord om nu te zetten.'
Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark weer open. Ook binnen kan meer: sportscholen mogen heropenen, evenals dans- en muziekscholen. Sekswerkers mogen weer klanten ontvangen. Verder worden de terrastijden verruimd. Horeca mag buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel regels van kracht zoals afstand houden.
Volgens De Jonge laten de ziekenhuiscijfers een goede daling zien. Er is een daling van 30 procent ten opzichte van de piek, zei hij. De volgende stap in de versoepelingen zal naar het zich laat aanzien over drie weken plaatsvinden. Dan moet de daling van de ziekenhuiscijfers wel in dit tempo doorgaan. En als het versoepelen sneller kan, dan zullen we het sneller doen, aldus de minister. Dat is 'zeker denkbaar'.
Volgende week valt er een besluit over het volledig openstellen van het voortgezet onderwijs.

Maximum aantal demonstranten in Den Haag, Plein afgesloten

Het Plein in Den Haag was zondagavond afgesloten door de politie. Er vond een demonstratie plaats en het maximum aantal deelnemers werd bereikt. 'Er is geen ruimte voor meer demonstranten, daarom heeft de politie het Plein afgesloten. Demonstranten die nu nog aankomen, worden gevraagd terug te keren', schreef de gemeente. Rond 21.15 uur liep de demonstratie op zijn eind.
© Regio15
De betogers zijn tegen de 'testsamenleving'. Ze dragen zwarte kleding en hebben paraplu's bij zich, omdat de Eerste Kamer binnenkort naar verwachting de testwet zal aannemen. Met die tijdelijke wet streeft het kabinet ernaar toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Dat zou betekenen dat mensen vanaf dan een recente negatieve coronatest moeten tonen voordat ze ergens naar binnen mogen of ergens aan kunnen deelnemen.
De aanwezigen hielden tijdens de demonstratie twee minuten stilte. Ook werden alle namen van de leden van de Eerste Kamer voorgelezen, klonk er een trompetsignaal en werden er witte rozen gelegd bij de ingang van de Tweede Kamer. Verder werd er meegezongen met het nummer Laat me van Ramses Shaffy.

4494 nieuwe coronabesmettingen, weer onder weekgemiddelde

Het RIVM meldt dat tussen zaterdag- en zondagochtend 4494 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de achtste dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5479 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.
Zaterdag kreeg het RIVM 4493 nieuwe gevallen binnen. Aanvankelijk sprak het instituut van 4520 positieve tests tussen vrijdag- en zaterdagochtend.
Het aantal coronagevallen blijft per week gestaag afnemen. In totaal werden afgelopen maandag tot en met zondag 38.352 mensen positief getest. In de week van 3 tot en met 9 mei waren dat er nog 52.562. In de laatste week van april werden 46.519 mensen positief getest.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.