Demonstrant die agent taserde en mishandelde blijft langer vastzitten

Eén van de demonstranten wordt aangehouden
Eén van de demonstranten wordt aangehouden © Regio15
DEN HAAG - De politie heeft zaterdagmiddag zes mensen aangehouden rond de verder rustig verlopen pro-Palestijnse demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Vijf mannen van 16 tot 28 jaar gooiden na afloop op de Koekamp met stenen naar de politie en werden gearresteerd voor openlijke geweldpleging. Eerder op de middag werd een 26-jarige man aangehouden omdat hij een agent had geslagen en getaserd. Deze verdachte blijft in ieder geval vastzitten tot hij van de week wordt voorgeleid, maakte de politie zondag bekend.
In Den Haag kwamen zaterdag honderden mensen samen bij verschillende pro-Palestijnse betogingen. Op het Malieveld verzamelde zich de grootste groep, van ongeveer vijfhonderd mensen. Ze hadden vlaggen bij zich en er werd geluisterd naar toespraken. Onder de sprekers was onder meer Tunahan Kuzu van DENK.
De demonstratie op het Malieveld verliep rustig
De demonstratie op het Malieveld verliep rustig © Regio15
De demonstratie verliep rustig, maar aan het eind van de bijeenkomst op het Malieveld moest de politie toch ingrijpen. Toen een groep van ongeveer tweehonderd mensen vanaf het Malieveld richting het centrum liep, kwam de politie in actie met busjes en paarden. Agenten met helmen en schilden vroegen de aanwezigen naar huis te gaan en probeerden te voorkomen dat de actievoerders richting de binnenstad gingen. Een aantal personen gooiden stenen naar de politie. De vijf verdachten van 16 tot 28 jaar uit Den Haag, Maassluis en Waddinxveen zijn daarna aangehouden. De politie liet zondag weten dat vier van deze verdachten een boete hebben gekregen voor openbare geweldpleging. De vijfde verdachte is vrijgelaten omdat er te weinig bewijs tegen hem was.

Agent getaserd en geslagen

Een 26-jarige man uit Woudenberg is aangehouden, nadat hij een agent verwondde. De man begon een discussie met de demonstranten op het Malieveld. Toen de politie hem daarop aansprak, sloeg hij een agent in het gezicht en taserde hij de agent op zijn veiligheidsvest. De agent raakte gewond door de klap. Bij de arrestatie van de man werd pepperspray gebruikt.
Ook op het Plein kwamen zaterdagmiddag zo'n tweehonderd mensen bijeen. Ze hadden vlaggen en spandoeken bij zich met teksten als: 'Free Palestine, end the occupation' en 'Palestine is love'. Ook op de Hofplaats kwam zaterdagmiddag een groep mensen bij elkaar om te demonstreren.

Geweld tussen Israël en Palestijnen

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is een week geleden opgelaaid. Dat gebeurde na de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Er is voor de vijfde nacht op rij over en weer geschoten.