Coronavirus: 4613 nieuwe coronagevallen, gemiddelde verder omlaag

© ANP
REGIO - De aangekondigde versoepelingen gaan door, zo heeft het kabinet maandagmiddag besloten. Vanaf vandaag mogen de sportscholen weer open en kunnen we langer naar het terras. Volg het laatste nieuws rond het coronavirus in ons corona-overzicht van woensdag 19 mei.

KHN: verruiming openingstijd terrassen horeca verloopt goed

De verruimde openingstijd voor de terrassen van horecazaken verloopt tot dusver goed, al werkt het weer niet mee. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens de brancheorganisatie is met die verruiming een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Nu is het volgens KHN tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 2 juni volledig te heropenen.
Vanaf woensdag mogen horecazaken buiten eten en drinken serveren tussen 6.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel de coronaregels van kracht, zoals afstand houden. Volgens KHN is een aantal horecaondernemers om 6.00 uur open gegaan met een ludieke actie.

Extra voorlichting om vaccintwijfelaars te overtuigen

Het ministerie van Volksgezondheid neemt extra stappen om twijfelaars te overtuigen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Met flyers in verschillende talen, filmpjes in wachtkamers bij huisartsen en in ziekenhuizen en voorlichtingsbijeenkomsten hoopt het ministerie twijfelaars over de streep te trekken.
De voorlichtingspakketten gaan woensdag al naar 1750 huisartsenpraktijken, apotheken en ziekenhuizen. Volgende week komen daar nog 3600 locaties bij. De voorlichtingsbijeenkomsten worden gegeven door personen die een belangrijke rol in hun gemeenschap spelen. De eerste bijeenkomsten worden aan het einde van de week gehouden.
Het streven van de overheid is dat uiteindelijk 85 procent van de Nederlanders zich laat inenten tegen corona. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard ligt de vaccinatiebereidheid momenteel op 72 procent. Onder de oudste Nederlanders is de bereidheid het hoogst, boven de 90 procent. Hoe jonger, hoe minder mensen aangeven zich te willen laten prikken. In de groep van 16 tot 39 jaar wil 65 procent zich laten vaccineren.

4613 nieuwe coronagevallen, gemiddelde verder omlaag

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4613 nieuwe coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit betekent dat de uitbraak verder afneemt.
In de afgelopen zeven dagen zijn 33.354 positieve tests gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 4765 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 11 maart. Het gemiddelde daalt voor de tiende achtereenvolgende dag.

Zaterdag extra Catshuisoverleg over verdere opening voortgezet onderwijs

Het kabinet buigt zich dit weekend over de vraag of het voortgezet onderwijs weer helemaal open kan, zonder dat leerlingen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag. Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen nu nog beperkt fysiek les. Alleen voor eindexamenleerlingen zijn de beperkingen van de baan, de andere scholieren kunnen nog maar beperkt naar school.
Aan het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd of op middelbare scholen, en onder welke voorwaarden, de geldende restricties kunnen worden opgeheven. Dat advies ligt er waarschijnlijk einde van de week, zodat dit zaterdag kan worden gesproken.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen met 147 gedaald

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt steeds sneller. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noteerde woensdag een afname van 147 patiënten in 24 uur. Dat is de grootste daling sinds 1 januari.
In totaal liggen nu nog 2002 mensen in het ziekenhuis met corona, waarvan de meesten op verpleegafdelingen. Op de intensive cares zijn nu nog 637 coronapatiënten opgenomen, 9 minder dan gisteren.
Ziekenhuisbedden en -personeel krijgen door het vrijkomen van bedden weer meer tijd voor andere patiënten. Wel wordt nog altijd een deel van de reguliere zorg uitgesteld en moet de komende tijd een stuwmeer aan uitgestelde behandelingen worden weggewerkt.

IJsland niet meer in actie op songfestival na coronabesmetting

IJsland komt niet meer in actie op het Eurovisiesongfestival. Na de positieve coronatest van een bandlid heeft de groep de besloten zich terug te trekken. Het liedje doet nog wel mee in de zangcompetitie, heeft de European Broadcasting Union (EBU) bekendgemaakt.
Alle andere bandleden werden woensdag wel negatief getest, maar de delegatie zegt alleen voltallig het podium te willen betreden. Tijdens de tweede halve finale donderdagavond wordt een opname van hun tweede repetitie op 13 mei gebruikt. Als IJsland doorgaat naar de finale, zal ook daar zaterdag die back-up tape worden ingezet.

Ruim 113.000 bedrijven vragen coronasteun aan voor vaste lasten

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben ruim 113.000 bedrijven vanwege de coronacrisis een vergoeding voor hun vaste lasten aangevraagd. Dit meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is bedoeld voor bijvoorbeeld kroegen, restaurants en kledingwinkels die door de lockdown maatregelen nauwelijks omzet maakten. Met deze regeling krijgen ze een flink deel van hun vaste lasten vergoed. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de huur en de internetrekening.
Ruim 91.000 aanvragen zijn tot nu toe goedgekeurd. Hierbij is een bedrag van 2 miljard euro voor deze periode toegekend. Inmiddels is 97 procent van de aanvragen afgehandeld. In totaal zijn er ruim 11.000 aanvragen afgekeurd of ingetrokken omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden.

Versoepelingen: 'Gaan we terug naar waar we ooit waren?'

Sportscholen, binnenzwembaden en pretparken mogen hun deuren weer openen voor bezoekers. Wel met beperkte aantallen en met inachtneming van coronaregels zoals afstand houden. De ondernemers zijn blij met het licht aan het einde van de tunnel, want de afgelopen maanden waren voor velen een ellendige periode. 'Je staat met je rug tegen de muur', omschrijft Marianne Houweling van Indoor trampolinepark TRIXS in Leiderdorp de afgelopen vijf maanden.