Coronavirus: Burgemeesters hopen op snellere versoepelingen coronaregels

De terrassen zijn inmiddels weer geopend
De terrassen zijn inmiddels weer geopend © ANP
REGIO - De sportscholen, bibliotheken en attractieparken zijn weer open. Woensdag is stap twee van het openingsplan in werking getreden. Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons corona-overzicht van het lange Pinksterweekend.

Burgemeesters hopen op snellere versoepelingen coronaregels

Burgemeesters van het Veiligheidsberaad hopen op snellere versoepelingen. 'Wij willen allemaal zo snel mogelijk van alle maatregelen af, maar het moet wel kunnen', zegt burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht voorafgaand aan de bijeenkomst van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.
'Iedereen snakt naar meer vrijheden, ook in Den Haag', zegt burgemeester Jan van Zanen van de hofstad. Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden ziet het rooskleurig in. 'Het gaat de goede kant op met de coronacijfers.' Aboutaleb denkt eveneens dat het kabinet zich kan beroepen op 'afspraken die eerder zijn gemaakt' om sneller te versoepelen nu de 'trend onmiskenbaar dalende' lijkt.
Het verschil tussen het RIVM en het kabinet is volgens hem maar vier dagen. Het RIVM adviseert het kabinet om nog even pas op de plaats te maken. Het kabinet wil juist met een paar dagen versnellen. 'Als de discussie gaat over het aantal dagen, dan zijn we al een heel eind gekomen', vat Jack Mikkers van Den Bosch positief samen.

Lagere score op eindtoets groep 8, achterstand door corona

De kinderen in groep 8 van de basisschool die dit jaar de Centrale Eindtoets hebben gedaan, haalden daar een gemiddelde score van 535 op. Dat is het laagste resultaat in vijf jaar tijd. De scores lopen van 501 tot 550.
Volgens het College voor Toetsen en Examens is er sprake 'van een kleine, maar aantoonbare leervertraging vanwege de coronamaatregelen'. Het college heeft daar rekening mee gehouden in de adviezen aan de kinderen welk soort middelbare school het beste bij ze past. De grenzen zijn iets verschoven. Zo krijgt een kind met een score van 539 nu een advies havo/vwo. Twee jaar geleden zou een kind met die score een vmbo-tl/havo-advies hebben gekregen. Een kind met een score van 544 krijgt geen havo/vwo-advies, maar vwo.

Weekgemiddelde coronagevallen daalt verder

Tussen zondag- en maandagochtend registreerde het RIVM 680 nieuwe coronagevallen minder dan de dag ervoor, waarmee het weekgemiddelde verder daalt. Gemiddeld kwamen er in de afgelopen zeven dagen 4015 nieuwe besmettingen per etmaal aan het licht, waar het gemiddelde zondag op 4029 stond.
In totaal registreerde het RIVM 2766 nieuwe positieve coronatesten tussen zondag en maandag. Zondagochtend werden 3446 nieuwe gevallen gemeld. Het lage aantal van maandag zou kunnen komen doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen.
In het afgelopen etmaal werden 11 sterfgevallen door corona gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden er 8 coronadoden geregistreerd.

Minder dan 600 coronapatiënten op intensive cares

Op tweede pinksterdag liggen er minder dan 600 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is voor het eerst sinds 19 maart. Het totaal aantal coronapatiënten dat op maandag in de ziekenhuizen is opgenomen is met 1695 bezette bedden niet zo laag geweest sinds 11 december 2020, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het is de zevende opeenvolgende dag dat er minder patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen liggen dan een etmaal eerder. Het totale aantal daalde maandag met 19 patiënten vergeleken met zondag. Er liggen maandag 598 coronapatiënten op de ic's, 12 minder dan de dag ervoor.
Op de verpleegafdelingen kwamen er voor de tweede dag achtereen minder dan honderd (92) nieuwe patiënten binnen. Er liggen nu 1097 coronapatiënten op de verpleegafdelingen.

Nieuwe vaccinatielocaties geopend

In Nieuwerkerk aan den IJssel en Leiderdorp zijn maandag twee nieuwe vaccinatielocaties geopend. In de Kleine Vink in Nieuwerkerk opende de burgemeester de locatie. In Leiderdorp is de vaccinatielocatie in sporthal De Bloemerd.

Dak- en thuislozen vanaf deze week ingeënt tegen corona

Dak- en thuislozen worden vanaf deze week ingeënt tegen het coronavirus. GGD-medewerkers en artsen zullen mensen prikken bij opvanglocaties en met mobiele prikteams.
Volgens de GGD leven naar schatting ongeveer 60.000 mensen zonder dak boven hun hoofd in Nederland. Tot dusver is contact gelegd met ongeveer 25.000 van hen. Opvangcentra, gemeenten, kerken, het Rode Kruis en het Leger des Heils helpen om de lastig te bereiken groep in kaart te brengen. Dak- en thuislozen worden ingeënt met het vaccin van Janssen. Van dat vaccin is maar één prik nodig en dus ook maar één afspraak.
Andere lastig te bereiken doelgroepen worden later pas gevaccineerd, laat de GGD weten. Het gaat om onder meer ongedocumenteerden, arbeidsmigranten die langer dan een maand in Nederland werken en mensen die in een vrouwenopvang verblijven. Naar schatting gaat het in totaal om ongeveer 500.000 mensen.

Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen van de afgelopen week is zondag verder gedaald tot het laagste peil sinds 21 februari. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4036 besmettingen per etmaal. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn bij het RIVM 3471 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 963 minder vergeleken met zondag een week geleden. Ten opzichte van zaterdag nam het aantal positieve tests wel toe, met 268.
Het aantal coronagevallen neemt per week gestaag af. In totaal werden afgelopen maandag tot en met zondag 28.262 mensen positief getest. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 38.000 en de week daarvoor ruim 52.500. Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met acht. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zaterdag werden er negentien overlijdens geregistreerd.

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de zesde dag op rij gedaald, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er momenteel 1714 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 17 minder dan zaterdag.
Op de intensive cares zijn 27 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Het totaal aantal patiënten met Covid-19 op de intensive cares bedraagt zondag 610. Dat zijn er acht meer dan de dag ervoor. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1104 coronapatiënten, 25 minder dan zaterdag. Het afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 96 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen.

1 miljoen prikken niet goed geregistreerd voor Europese coronapas

Nu de EU-landen het eens zijn over de invoering van een Europese coronapas waarmee mensen op reis kunnen, zou het technisch mogelijk zijn om zo'n pas al in juli in te voeren. Maar dan moet wel voor die tijd de registratie van alle vaccinaties bij het RIVM op orde zijn. Op dit moment is er nog sprake van grote achterstanden, erkent ook demissionair minister Hugo de Jonge. Dat meldt Nieuwsuur.
Tot nu toe zijn volgens het RIVM bijvoorbeeld maar iets meer dan de helft van de prikken geregistreerd die door de huisartsen zijn gezet. Van de vaccinaties die in zorginstellingen zijn gezet, is nog minder dan de helft niet in het centrale systeem (CIMS) van het RIVM ingevoerd. In totaal komt dat neer op ongeveer 1 miljoen prikken die wel zijn gezet, maar niet goed zijn geregistreerd bij het RIVM.
Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) zijn de systemen van de huisartsen inmiddels gekoppeld aan het systeem van het RIVM en worden de gegevens dus automatisch doorgegeven. Maar volgens het RIVM ontbreken ze nog. Waar het dan wel aan ligt is onduidelijk.

Kabinet overweegt volgende stap versoepeling te versnellen

Het kabinet overweegt de volgende stap van de versoepeling van de coronamaatregelen iets te versnellen. De volgende verruiming zou dan ingaan op 5 juni in plaats van 9 juni, melden ingewijden aan het ANP na het Catshuisoverleg zaterdag.
Het zou betekenen dat de horeca en culturele instellingen een paar dagen eerder open mogen dan gepland. Ook zouden huishoudens meer mensen thuis mogen ontvangen, namelijk vier. Of de versnelling er komt hangt af van verdere positieve cijfers over onder meer besmettingen en ziekenhuisopnames.
Het kabinet neemt rond 31 mei een besluit of stap drie van het openingsplan eerder kan ingaan.

Middelbare scholen mogen op 31 mei weer helemaal open

De middelbare scholen mogen op 31 mei weer helemaal open. Dat heeft het kabinet zaterdag besloten na een extra overleg met deskundigen zaterdag op het Catshuis. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft positief geadviseerd over de opening. De coronacijfers zijn de afgelopen weken flink verbeterd en in het voortgezet onderwijs kan de 1,5 meterregel losgelaten worden.
Wel moeten de leerlingen twee keer per week een zelftest thuis doen. Ook moeten ze afstand houden tot hun docenten. De meeste middelbare scholieren in het voortgezet onderwijs krijgen momenteel maar een paar dagen per week les. Ze kunnen sinds maart weer voor minstens een dag in de week naar school. Op 7 juni moeten alle scholen weer open zijn.

Opnieuw streep door Herrie op de Prairie

Het festival Herrie op de Prairie in Naaldwijk gaat ook dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Dat meldt mediapartner WOS.
Dit betekent dat Herrie op de Prairie voor het tweede jaar op rij niet door zal gaan. 'Zaterdag 3 juli komt te vroeg en verplaatsen naar een latere datum in 2021 is in deze regio ook niet mogelijk', meldt de organisatie.
Herrie op de Pairie in betere tijden
Herrie op de Pairie in betere tijden © Organisatie

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen voor vijfde dag op rij

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag voor de vijfde dag op rij gedaald, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal worden er momenteel 1731 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, 91 minder dan vrijdag.
Net zoals vrijdag zijn er 24 nieuwe patiënten met Covid-19 op de intensive care opgenomen. Het totaal aantal patiënten op de ic staat op 602 patiënten, 6 minder dan een dag eerder. Er zijn dus meer patiënten ontslagen, of overleden, dan dat er werden opgenomen.
Ook op de verpleegafdelingen is de leegloop hoger dan de instroom. Er werden in het afgelopen etmaal 139 mensen opgenomen, maar er liggen 85 minder mensen op de verpleegafdelingen dan een dag eerder. Het totaal staat op 1129.

Mensen uit 1967 en 1968 kunnen afspraak coronavaccinatie maken

Mensen die geboren zijn in 1967 en 1968 kunnen vanaf zaterdag online een afspraak maken om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Ze krijgen het Janssen-vaccin en hoeven dus maar een keer gevaccineerd te worden, meldt GGD GHOR.
Eerder zijn zorgmedewerkers van GGZ-instellingen en ziekenhuismedewerkers die direct contact hebben met patiënten al ingeënt met het Janssen-vaccin. De afspraak kan worden gemaakt via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De schriftelijke uitnodiging voor de vaccinatie volgt daarna binnen een paar dagen per post. Ook mensen die eerder al een vaccinatie-oproep kregen maar daar geen gebruik van hebben gemaakt en de prik nu wel willen, kunnen een afspraak maken.

'Basisscholen maken matig gebruik van coronazelftesten'

Op 40 procent van de basisscholen maakt niet al het personeel gebruik van de coronazelftesten die het ministerie van Onderwijs opstuurde. Dat komt naar voren uit een peiling die de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder bijna 700 basisschoolleiders deed.
De zelftesten zijn bedoeld als voorzorgsmaatregel voor de docenten. Het personeel van 32 procent van de scholen gebruikt de zelftesten. Een op de vier ondervraagde scholen zegt tevreden te zijn over de coronazelftesten. Ruim 40 procent zegt niets te merken van het effect van de zelftests.

OM: in 2020 ander type delicten in opmars door coronapandemie

Het aantal door de politie geregistreerde delicten is vorig jaar nauwelijks gedaald, maar door de coronapandemie veranderde wel de aard van de misdrijven. Omdat mensen veel meer thuis waren, nam het aantal woninginbraken met 22 procent af. Daar staat een opvallende groei van de onlinecriminaliteit tegenover. Het aantal gevallen van fraude met onlinehandel en identiteitsfraude steeg in 2020 met meer dan 30 procent.
Het aantal winkeldiefstallen nam vorig jaar af met 17 procent en het aantal gemelde gevallen van zakkenrollerij zelfs met bijna de helft (44 procent). Dat blijkt uit het jaarverslag van het Openbaar Ministerie (OM) dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De langdurige sluiting van de horeca had volgens de opstellers van het rapport ook merkbaar effect. Zo was er veel minder uitgaansgeweld: het aantal geregistreerde openlijke geweldplegingen nam met 14 procent af en het aantal mishandelingen met 7 procent.

Huisartsen: nog zien of we tweede AstraZeneca-prik eerder zetten

Hoeveel huisartsen de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin eerder gaan zetten dan na twaalf weken, moet nog maar blijken. Dat zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Coronaminister Hugo de Jonge maakte vrijdag bekend dat met de GGD'en, ziekenhuizen en huisartsen is afgesproken dat ze de tweede prik zo snel mogelijk toedienen, binnen vier tot twaalf weken.
Alle afspraken voor de tweede coronaprik met AstraZeneca staan al gepland, laat een woordvoerster van de LHV weten. 'Praktijken die dat willen, kunnen de afspraak naar voren halen. Maar het is geen verplichting. Bovendien is het maar de vraag of de leveringen van het vaccin toereikend zijn. Het komt nog steeds in blokjes binnen.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.