Het voelt druk op de weg, klopt nog ook en het wordt nóg drukker

Filerijden op de snelweg
Filerijden op de snelweg © ANP
REGIO - Het was je vast al opgevallen dat het in korte tijd veel drukker is geworden op de weg. Volgens de ANWB zitten we alweer op 85 procent van de verkeershoeveelheid van voor corona. 'Op sommige plekken zelfs al meer dan honderd procent en we houden ons hart vast voor september', zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB.
Er zijn in de coronaperiode veel 'tweede' auto's gekocht. 'Dit waren veelal mensen die eerst met het openbaar vervoer gingen, die zijn nu door de coronacrisis met de auto gegaan', vertelt Broekhuis. Het OV zit op dit moment nog maar op een bezetting van veertig procent. De ANWB verwacht dan ook niet dat dit binnenkort snel zal stijgen.
Vooral in september verwacht de ANWB een explosieve chaos op de weg. 'Als dan de coronaregels verder worden versoepeld en iedereen weer naar kantoor gaat, wordt het echt druk. Veel grote bedrijven hebben personeel nu nog thuis werken, maar we zitten nu al op 85 procent drukte op de weg.' De ANWB doet dan ook een dringende oproep aan werkgevers om thuiswerken te blijven stimuleren. Op die manier kunnen verkeersinfarcten, zoals we die nog kennen uit 2019, voorkomen.
Het wordt weer drukker op de weg
Automobilisten die met Omroep West spraken, zeggen de drukte inderdaad te herkennen. 'Het is weer net als vroeger, de hele tijd gewoon lekker aanschuiven.' Vrachtwagenchauffeurs zien wel dat er iets is veranderd: 'Automobilisten hebben een kort lontje gekregen. Echt ze snijden je af, of je krijgt een middelvinger. Het is echt bizar.'