Instellingen

Inzamelingsactie politie levert al meer dan 160 wapens op

Ingeleverde wapens tijdens een eerdere actie van de politie in Rotterdam
Ingeleverde wapens tijdens een eerdere actie van de politie in Rotterdam © ANP
DEN HAAG - Bij de wapeninzamelingsactie #dropit in Den Haag heeft de politie sinds maandag 161 wapens binnengekregen. Na drie dagen zijn er 135 slag-, stoot- en steekwapens ingeleverd en 26 vuurwapens, alarmpistolen en luchtdrukwapens thuis opgehaald, meldt een 'tevreden' politie woensdag.
Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 mei kunnen mensen anoniem en zonder strafvervolging wapens inleveren bij alle politiebureaus in de eenheid Den Haag. In de inlevercontainers vond de politie onder meer verschillende soorten messen, slagwapens, een stroomstootwapen en een busje pepperspray.
Het inleveren van vuurwapens of munitie kan niet anoniem, omdat daarvoor een ophaalafspraak bij de bezitter thuis gemaakt moet worden. Wel komt iemand van de politie in burgerkleding en onopvallende politieauto. Vervolgens wordt onderzocht of het vuurwapen betrokken is geweest bij een strafbaar feit.
Op meerdere plekken staan borden, zoals hier in Alphen aan den Rijn
Op meerdere plekken staan borden, zoals hier in Alphen aan den Rijn © Omroep West

Wapenbezit onder jongeren

De inzamelingsactie is voornamelijk gericht op jongeren, omdat de politie ziet dat zij steeds vaker wapens bij zich dragen en dit tot incidenten kan leiden. Hiermee wil de politie ook de discussie over wapenbezit aanzwengelen.