Huizen en moskee in brand Haagse Schilderswijk, brand onder controle

DEN HAAG - De brand die woedt in meerdere portiekwoningen in de Haagse Schilderswijk is onder controle. Dat meldt de brandweer donderdagmiddag. 'Er vinden nog steeds nabluswerkzaamheden plaats. Er zijn tot nu toe geen gewonden bij deze brand. Tussen de 35 en 40 woningen zijn tijdelijk onbewoonbaar', aldus de brandweer.
Dit artikel werd tijdens de brand live aangevuld. Nu het vuur onder controle is, is het blog gesloten. Een overzichtsartikel vind je hier.

Dit is wat we tot nu toe weten

  • 40 woningen onbewoonbaar door de brand
  • De brand is onder controle
  • Meerdere portiekwoningen staan in brand
  • De Al Fath Moskee is ook afgebrand
  • Tientallen huizen zijn ontruimd, ongeveer 50 bewoners zijn opgevangen
  • In de loop van de dag worden de woningen gecontroleerd en wordt er gekeken of mensen terug kunnen naar hun huis
  • Wegen zijn afgesloten omdat kilometerslange brandslangen door de Schilderswijk lopen
  • De brand ontstond in de nacht van woensdag op donderdag

Tientallen huizen ontruimd

De brandweer kreeg rond 03.00 uur melding van een brand in een woning in de Wouwermanstraat, maar eenmaal ter plaatse bleek dat het vuur zich over meerdere woningen had verspreid. Tientallen huizen in de Wouwermanstraat werden ontruimd.
Een deel van de bewoners die hun huis uit moesten, wordt opgevangen in Talenthuis in de Ferdinand Bolstraat in Den Haag. De gemeente kijkt naar hotels voor deze bewoners. Voor sommige geëvacueerden is al een hotel gevonden.

Brand nog niet onder controle

Bizarre beelden: woningblok Haagse Schilderswijk in brand
De brand is nog steeds niet onder controle en er wordt nog steeds geblust. 'Door de constructie van het dak breidt de brand zich nog steeds uit', vertelt een woordvoerder van de brandweer. De brandweer heeft inmiddels ook een drone ingezet.
Burgemeester Jan van Zanen was vannacht bij de brand. Aan het begin van de raadsvergadering begon Van Zanen over de brand. 'Grote bewondering voor de vrouwen en mannen die dat werk doen. Maar ik heb ook ontredderde mensen gezien. Dat waren er velen. De bewoners zijn goed opgevangen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het leek me goed om daar toch mee te beginnen, want we hebben allemaal de beelden gezien. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Mijn hemel.'
Woordvoerder brandweer: tientallen woningen ontruimd

'Heel heftig, dit is niet normaal'

Verslaggevers Lieuwe van Slooten en Erik Kooijman zijn aanwezig. 'We moeten allemaal goed uit de buurt blijven, er is nu ook instortingsgevaar', vertelt Lieuwe.
Veel mensen stonden vannacht op straat. 'Heel heftig, dit is niet normaal. Ik weet niet wat ik moet zeggen', reageert een buurtbewoner. Volgens hem wordt de Al Fath Moskee, waar ook brand is uitgebroken, door de hele buurt bezocht. Meerdere ruimtes in de moskee zijn zwart geblakerd en de gebedsruimte staat onder water.
De buurtbewoner heeft getroffen bewoners gesproken. 'Er wonen veel Bulgaren. Zij moesten hun huis verlaten. Ze bewaarden hun geld thuis, dus ze zijn nu alles kwijt. Ik vind het hartstikke zielig, ik moet er van huilen.'

Problemen in het verkeer

De hele wijk ligt vol met waterslangen, dit heeft grote gevolgen voor het openbaar vervoer en het verkeer in Den Haag. De Fruitweg richting Wouwermanstraat dicht en is er verkeerschaos in Spoorwijk en rond het Zuiderpark.
Ook tram 9, 11 en 12 ondervinden de gevolgen. 'Zo is tram 9 opgeknipt in twee delen en rijden tram 11 en 12 een kortere route. Mensen kunnen op de Loosduinseweg overstappen op tram 2 en 4', vertelt een woordvoerder van de HTM.

NL-Alert

Omwonenden krijgen het advies om hun ramen te sluiten en mechanische ventilatoren uit te zetten, in verband met de hevige rookvorming door de brand. Vanmorgen om 07:08 uur is er een NL-Alert uitgegaan. Omwonenden hebben contact opgenomen met de brandweer en geven aan dat ze last hebben van de rook.
© Regio15