Noordwijk hakt nog geen knopen door over De Schelft, toch geld voor zwembad?

© Maurice Hoogeveen
NOORDWIJKERHOUT - Er is nog hoop dat Noordwijkerhout een overdekt zwembad terugkrijgt. Mogelijk weet de gemeente toch nog geld te vinden voor het herbouwen van zwembad De Schelft. Dat bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering van Noordwijk.
Het complex van sporthal en zwembad De Schelft werd in november vorig jaar door brand getroffen. De sporthal brandde helemaal af en het zwembad moest worden gesloten. Tot nu toe leken de kaarten voor het zwembad geschud.
Uit de toelichting van wethouder Sjaak van den Berg (NZLokaal), verantwoordelijk voor sportlocaties en subsidies, bleek dat herbouw van het zwembad weinig kans maakt. Hij schetste vijf opties: geen herbouw, alleen een simpele sporthal, alleen een uitgebreider multifunctioneel complex, hal met zwembad of complex met zwembad. De versies zonder zwembad kwamen er het gunstigst uit, mede omdat het zwembad maar matig wordt bezocht en er zeven alternatieve, uitgebreidere zwembaden in de buurt zijn.

'Kamerlid belde: er komt een potje aan'

Meerdere raadsleden opperden dat herbouw van het zwembad niet zoveel hoeft te kosten als begroot. Volgens de gemeente moet die voor de herbouw van het gehele complex jaarlijks ruim één miljoen euro bijleggen, tegen 6,5 ton als het zwembad wordt geschrapt. VVD'er Michael van Dormolen had horen zeggen dat er voor zwembaden speciale subsidie beschikbaar is.
Wethouder van den Berg kende die potjes niet, maar tijdens de vergadering kreeg hij een berichtje van zijn collega Roberto ter Hark (VVD) van Financiën die had meegeluisterd. 'Hij appt mij dat er nog niet zo'n subsidie bestaat, maar dat hij is gebeld door een Tweede Kamerlid', aldus Van den Berg, 'en die heeft gezegd dat er een fonds zit aan te komen.' Nadere details ontbreken nog.

Verzekeringsgeld nog niet rond

Het complex was voor negen miljoen euro verzekerd, maar omdat alleen de hal is afgebrand blijft de teller van het verzekeringsgeld voorlopig steken op de helft. De gemeenteraad praat de komende weken verder en hakt op 22 juni mogelijk de knoop door. Eventuele herbouw van De Schelft zal zeker nog vijf jaar duren. Tot die tijd wil de gemeente aan de overkant van de Schelftseweg een tijdelijke sporthal plaatsen, die na die periode worden hergebruikt of doorverkocht