Van Zanen tegen informateur: gemeenten hebben meer geld nodig van het Rijk

Van Zanen op het Binnenhof na afloop van het gesprek met Hamer
Van Zanen op het Binnenhof na afloop van het gesprek met Hamer © ANP
DEN HAAG - De gemeenten in Nederland moeten structureel meer geld krijgen van een nieuw kabinet. Dat hebben vertegenwoordigers van de gemeenten vrijdag gezegd in een gesprek met informateur Mariëtte Hamer. 'De verhoudingen die uit het lood zijn geslagen, moeten worden hersteld', aldus de Haagse burgemeester Jan van Zanen, ook voorzitter van de Vereniging van Nederlands Gemeenten, na afloop van het bezoek aan Hamer.
Van Zanen en zijn collega's Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Sybrand Buma (Leeuwarden) gingen vrijdagmorgen samen met de Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman in gesprek met Hamer.
De bestuurders benadrukten daarbij dat het nieuwe kabinet de komende jaren nauwer moet samenwerken met lagere overheden. 'Als Nederland maatschappelijk en economisch moet herstellen dan kan dat niet zonder de gemeenten', aldus Van Zanen. Maar hij voegde daaraan wel een belangrijke voorwaarde toe. 'Die moeten daarvoor wel voldoende kracht hebben.'

Gemeenten onder druk

Volgens de Haagse burgemeester staan vrijwel alle gemeenten onder grote financiële druk. De afgelopen jaren kregen ze er taken bij, onder meer op het gebied van zorg, terwijl zij daar niet voldoende geld voor ontvingen. 'Den Haag is een van de 352 gemeenten waarbij het water tot hier staat en die zullen moeten worden geholpen. Zeker als er sprake moet zijn van transitie en herstel. Dat is de opdracht van de informateur en dan heb je die krachtige gemeenten nodig. Die boodschap heb ik samen met de collega’s proberen over te brengen', zei hij na afloop van het gesprek.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sprak naar eigen zeggen vooral over de 'sociale opgaven' in het land. Ze doelde op mensen die gebukt gaan onder het coronavirus en de crisis die daarop volgt. Ook vroeg ze aandacht voor politie, justitie en de rechtspraak.

'Rust, reinheid en regelmaat'

Ahmed Aboutaleb bracht mobiliteit, de woningmarkt en de binnensteden onder aandacht van de formateur. Polman – die namen de provincies en waterschappen aanschoof – vindt het tijd voor 'rust, reinheid en regelmaat' in de samenwerking tussen verschillende overheden. Het Rijk heeft volgens hem te vaak 'geshopt met de portemonnee' van andere overheden.
Jan van Zanen op bezoek bij informateur Hamer